Ο καρπός που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά σε χοληστερίνη, σάκχαρο και πίεση είναι ήδη κομμάτι της ελληνικής γης και βρίσκεται παντού γύρω μας. Μιλάμε για τα φιστίκια Αιγίνης, έναν θησαυρό διατροφής που πολλοί υποτιμούμε, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν superfood για την υγεία μας.
Γιατί αξίζει να τα βάλεις στη διατροφή σου
Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν αποδειχθεί πολύτιμα σε πολλούς τομείς:
- Ρυθμίζουν τη χοληστερίνη: τα καλά, ακόρεστα λιπαρά τους μειώνουν την «κακή» LDL και ενισχύουν την «καλή» HDL.
- Προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση: χάρη στη βιταμίνη Ε, τις πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή προστατεύουν κύτταρα και αγγεία από φθορές.
- Μειώνουν την πίεση: μελέτες δείχνουν ότι μια μικρή καθημερινή ποσότητα βοηθά να πέσει η συστολική και η διαστολική πίεση.
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες: συμβάλλουν στη σωστή πέψη, στον έλεγχο του βάρους και στη μείωση καρδιαγγειακών κινδύνων.
- Σταθεροποιούν το σάκχαρο: χρήσιμα ακόμη και σε προδιαβητικούς, καθώς διατηρούν ισορροπημένα τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης.
Η σωστή ποσότητα που μπορείς να καταναλώνεις
Οι ειδικοί προτείνουν περίπου 28 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή μια μικρή χούφτα (περίπου 49 φιστίκια). Σημαντικό είναι να επιλέγονται ανάλατα, ώστε να αποφύγεις την επιβάρυνση από το νάτριο που μπορεί να ανεβάσει την πίεση.
Το φυσικό «φάρμακο» της καρδιάς
Τα φιστίκια Αιγίνης δεν είναι απλώς ένα νόστιμο και εύκολο σνακ. Πρόκειται για έναν φυσικό σύμμαχο της καρδιάς και του μεταβολισμού, που μπορεί να σταθεί δίπλα σε κάθε υγιεινή διατροφική συνήθεια. Ίσως λοιπόν ήρθε η στιγμή να τους δώσεις μόνιμη θέση στο ντουλάπι σου.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.