Ένα νέο ερευνητικό εύρημα προκαλεί ανησυχία, καθώς ειδικοί προειδοποιούν ότι ψάρι που καταναλώνεται ευρέως στη Μεσόγειο παρουσιάζει επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου.
Στοιχεία που φέρνουν ανησυχία
Ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στο σκυλόψαρο (Scyliorhinus canicula), είδος που βρίσκεται σε αφθονία στη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη μαγειρική της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στην επιστημονική επιθεώρηση Marine Pollution Bulletin και πραγματοποιήθηκε από το Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (IEO-CSIC) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών (ICM-CSIC), σύμφωνα με το ισπανικό μέσο HuffPost.
Τι έδειξε η μελέτη
Η ανάλυση συνδύασε βιολογικούς, περιβαλλοντικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, καταλήγοντας πως τα μεγαλύτερα σε μέγεθος άτομα, αλλά και εκείνα που αλιεύτηκαν στα ανοικτά της Καταλονίας, παρουσίασαν πιο υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Το συγκεκριμένο μέταλλο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο τόσο για τη θαλάσσια ζωή όσο και για την ανθρώπινη υγεία, γι’ αυτό οι επιστήμονες προτείνουν να ενσωματωθούν όρια κατανάλωσης ανά είδος στις αξιολογήσεις διατροφικού κινδύνου.
Η θέση του ψαριού στη γαστρονομία
Στην Ανδαλουσία, το σκυλόψαρο εξακολουθεί να κατέχει εξέχουσα θέση στη γαστρονομία. Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά πιάτα είναι το «caldillo de pintarroja», όπου το συγκεκριμένο ψάρι αποτελεί βασικό συστατικό. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, κυρίως σε περιοχές όπου αποτελεί καθημερινή διατροφική επιλογή.

Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες
Η ερευνήτρια του ICM-CSIC και κύρια συγγραφέας της μελέτης, Ελένα Λιορέτ, υπογράμμισε: «Απαιτούνται πιο συγκεκριμένα δεδομένα για τις καταναλωτικές συνήθειες ώστε να εξαχθούν ακριβέστερα αποτελέσματα». Παρά τις αβεβαιότητες, η σύσταση είναι ξεκάθαρη: απαιτείται προσοχή στην κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους.
Μια ανησυχία που αφορά περισσότερα ψάρια
Όπως σημειώνει το HuffPost, τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση των επιπέδων υδραργύρου και σε άλλα είδη που καταναλώνονται στη νότια Ευρώπη. Δεν αφορά μόνο το σκυλόψαρο, καθώς και άλλα βαθύβια ψάρια μπορούν να συγκεντρώνουν τοξικά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και καθιστώντας αναγκαία την αυστηρότερη αξιολόγηση των διατροφικών κινδύνων.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.