Ένα φυσικό ρόφημα με βάση το τσάι φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου και να ενισχύσει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Οι ειδικοί μιλούν για ένα φυσικό, ασφαλές και χωρίς παρενέργειες μέσο ενίσχυσης της υγείας.
Ένα μόνο ποτήρι την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση 200ml ενός φυσικού «ζωντανού» ροφήματος αρκεί για να ενεργοποιηθεί η παραγωγή ινσουλίνης και να μειωθούν οι απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Το ρόφημα αυτό είναι πλούσιο σε προβιοτικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της πέψης, την καρδιαγγειακή προστασία και τη συνολική υγεία των διαβητικών.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μια φυσική προσέγγιση, χωρίς φαρμακευτική αγωγή ή παρενέργειες, που μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τη διαχείριση του διαβήτη.
Kombucha: Το τσάι που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της επιστήμης
Η kombucha, ένα παραδοσιακό ρόφημα που παρασκευάζεται από τσάι και καταναλώνεται εδώ και αιώνες στην Κίνα και την Άπω Ανατολή, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως, λόγω των πιθανών ωφελειών του στην υγεία.
Αν και πολλά από τα οφέλη της –όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η μείωση της φλεγμονής, η αύξηση της ενέργειας και ο έλεγχος της όρεξης– δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί πλήρως, νέες επιστημονικές μελέτες εστιάζουν στα πιο άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματά της.
Σημαντική μείωση στο σάκχαρο αίματος μέσα σε 4 εβδομάδες
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Georgetown, Nebraska-Lincoln και το MedStar Health διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση kombucha από άτομα με διαβήτη τύπου 2 μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε αξιοσημείωτο βαθμό. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό *Frontiers in Nutrition*.
Συγκεκριμένα, 240ml kombucha την ημέρα για 4 εβδομάδες οδήγησαν σε μείωση των μέσων επιπέδων σακχάρου από 164 σε 116 mg/dL. Από την άλλη, η ομάδα που κατανάλωνε ένα εικονικό ρόφημα δεν παρουσίασε σημαντική διαφορά.
Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωσε kombucha και η άλλη το εικονικό ρόφημα. Καμία ομάδα δεν γνώριζε ποιο ρόφημα έπινε. Μετά από 4 εβδομάδες υπήρξε διάλειμμα δύο μηνών και ακολούθησε εναλλαγή των ροφημάτων. Αυτή η προσέγγιση βοήθησε να εξαλειφθούν εξωτερικοί διατροφικοί παράγοντες.
«Το δυνατό σημείο της μελέτης ήταν ότι δεν υποδείξαμε στους ανθρώπους τι να τρώνε, επειδή ο σχεδιασμός της έρευνας ήταν τέτοιος που περιόριζε τις επιπτώσεις οποιασδήποτε μεταβλητότητας στη διατροφή ενός ατόμου», εξηγεί ο Dan Merenstein, καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Η μικροβιολογική σύνθεση του ροφήματος
Η kombucha προκύπτει από ζύμωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού με ζάχαρη, σε συνδυασμό με βακτήρια και ζυμομύκητες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη μικροβιακή της σύνθεση, προσπαθώντας να εντοπίσουν ποια στοιχεία συμβάλλουν περισσότερο στη δράση της.
Η ανάλυση RNA έδειξε ότι το ρόφημα περιείχε κυρίως βακτήρια γαλακτικού οξέος, βακτήρια οξικού οξέος και μια ζύμη γνωστή ως Dekkera.
«Διαφορετικά προϊόντα kombucha παρουσιάζουν ελαφρώς διαφορετικά μικροβιακά μείγματα», αναφέρει ο Robert Hutkins, από το Πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, τα κύρια βακτήρια και οι ζύμες ήταν παρόμοια μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών kombucha».
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί η συστηματική αποτελεσματικότητα του ροφήματος.
«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα», σχολιάζει ο δρ. Merenstein.
Ο διαβήτης σε αριθμούς
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με προδιαβήτη χωρίς καν να το γνωρίζουν, ενώ ο διαβήτης αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και συμβάλλει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό και νεφρική ανεπάρκεια.
Η απλή υιοθέτηση ενός φυσικού ροφήματος μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. «Η εύρεση απλών τρόπων, όπως η κατανάλωση ενός κοινού ροφήματος, που θα είχαν θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2», σημειώνει ο Chagai Mendelson, εκ των συντακτών της μελέτης.
Συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα
- Κατανάλωνε το ρόφημα το πρωί, με άδειο στομάχι, για βέλτιστη απορρόφηση.
- Προτίμησε φυσικό κεφίρ, kombucha ή άλλο ρόφημα με προβιοτικά.
- Συνδύασέ το με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, βρώμη, όσπρια).
- Απόφυγε αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο.
- Ενέταξε ήπια άσκηση στην καθημερινότητά σου, όπως 30 λεπτά περπάτημα.
Ένα φυσικό προϊόν γεμάτο ζωή
Το «ζωντανό» ρόφημα που προτείνουν οι επιστήμονες δεν είναι φάρμακο αλλά ένα φυσικό μέσο για τη σταθεροποίηση του σακχάρου, την υποστήριξη της πέψης και την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Η τακτική κατανάλωσή του φαίνεται να ενισχύει τη λειτουργία του παγκρέατος και να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης, προσφέροντας μια απλή καθημερινή συνήθεια με ξεκάθαρα οφέλη για την υγεία.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.