Connect with us

Περιβάλλον

Το λιώσιμο των πάγων είναι αναπόφευκτο

Η Ανταρκτική βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο: το λιώσιμο των πάγων επιταχύνεται και η κατάσταση ίσως είναι μη αναστρέψιμη, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη υποχωρήσει, σύμφωνα με έρευνα.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA έδειξε αστάθεια στον παγετώνα Thwaites, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα έφτασε σε σημείο που είναι αδύνατο να σταματήσει η διολίσθησή του προς τη θάλασσα, προκαλώντας αύξηση της στάθμης της κατά 50 εκατοστά. Άλλοι παγετώνες της Ανταρκτικής ίσως να είναι παρόμοια ασταθείς.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο ρυθμός απώλειας πάγου από πέντε παγετώνες της Ανταρκτικής έχει διπλασιαστεί μέσα σε έξι χρόνια και είναι πέντε φορές πιο γρήγορος από ό,τι στη δεκαετία του 1990. Το λιώσιμο των πάγων εξαπλώνεται από την ακτή στο εσωτερικό της ηπείρου, ενώ το πάχος του πάγου μειώνεται πάνω από 100 μέτρα σε ορισμένες περιοχές.

Ο παγετώνας Thwaites

Ο παγετώνας Thwaites είναι μέρος του πάγου της δυτικής Ανταρκτικής και το λιώσιμό του θεωρείται ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ταχεία αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι είναι πιθανό να υποχωρήσει εξαιτίας της αστάθειας που συνδέεται με την υποχώρηση της «βάσης» του στον βυθό, επιταχύνοντας έτσι τη διολίσθησή του.

Ο βοηθός καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια στην Αμερική και επικεφαλής της μελέτης Alex Robel επισήμανε ότι εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί ο πάγος του Thwaites μπορεί να χαθεί μέσα σε 150 χρόνια ακόμη και αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σταματήσει να ανεβαίνει. Όπως αναφέρει, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι η διολίσθηση του παγετώνα προς τη θάλασσα έχει αποκτήσει πλέον τη δική της δυναμική.

Μην το χάσεις:  Αλλάζει το κλίμα της Ελλάδας; Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Τα μοντέλα προσομοίωσης έδειχναν ότι η εκτεταμένη απώλεια πάγου θα ξεκινήσει σε 600 χρόνια, αλλά οι ερευνητές υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς και τα αίτια που προκαλούν την αστάθεια.

Η επιστήμονας της NASA Hélène Seroussi δήλωσε πως «θα μπορούσε να συμβεί τα επόμενα 200 έως 600 χρόνια. Εξαρτάται από την τοπογραφία του βυθού της θάλασσας κάτω από τον πάγο, και δεν ξέρουμε ακόμα αρκετές λεπτομέρειες».

Τα σενάρια

Η Ανταρκτική έχει σχεδόν οκτώ φορές περισσότερους πάγους στην ξηρά από τη Γροιλανδία και 50 φορές περισσότερους από όλους τους ορεινούς παγετώνες. Ο παγετώνας Thwaites από μόνος του περιέχει τόσο πάγο που είναι αρκετός για να αυξήσει παγκοσμίως επίπεδο της θάλασσας κατά περίπου 50 εκατοστά.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επίσης συνδεθεί με τις αυξημένες παράκτιες πλημμύρες και τα κύματα κακοκαιρίας.

Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν δυνατή η ακριβής πρόβλεψη για το πόσος πάγος θα μπορούσε να λιώσει από τον παγετώνα τα επόμενα 50 έως 800 χρόνια λόγω των απ ρ ό β λ ε πτ ω ν κλιματικών διακυμάνσεων αλλά και τον περιορισμό στα δεδομένα.

Ωστόσο, 500 προσομοιώσεις διαφορετικών σεναρίων υποδεικνύουν την απώλεια της σταθερότητας. Αυτή η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας μπορεί να κάνει τα χειρότερα σενάρια πραγματικότητα.

Η πλήρης απώλεια του πάγου της δυτικής Ανταρκτικής αναμένεται να αυξήσει παγκοσμίως το επίπεδο της θάλασσας κατά περίπου πέντε μέτρα, προκαλώντας βύθιση σε παράκτιες πόλεις ανά τον κόσμο.

Μην το χάσεις:  Γιατί έχουν κατακλύσει τη Θεσσαλονίκη πράσινα παπαγαλάκια

Μια ξεχωριστή μελέτη την περασμένη εβδομάδα στο ίδιο περιοδικό διαπιστώνει ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου γύρω από την Ανταρκτική είχε υποστεί μια απότομη μείωση από το 2014.

Δεδομένα από δορυφόρους έδειξαν ότι η Ανταρκτική έχασε τόσο πολύ πάγο στη θάλασσα μέσα σε τέσσερα χρόνια όσο έχασε η Αρκτική μέσα σε 34 χρόνια.

Σε αντίθεση με το λιώσιμο των πάγων στην ξηρά, το λιώσιμο των πάγων στη θάλασσα δεν αυξάνει τα επίπεδά της, αλλά η απώλεια του ανακλαστικού λευκού πάγου οδηγεί σε μεγαλύτερη απορρόφηση θερμότητας από τον ωκεανό, αυξάνοντας τον ρυθμό θέρμανσης.

Ο πάγος λειτουργεί σαν προστατευτικό κάλυμμα για την ξηρά και τους ωκεανούς. Αυτά τα φωτεινά λευκά σημεία αντανακλούν την υπερβολική θερμότητα πίσω στο Διάστημα και διατηρούν τον πλανήτη πιο δροσερό.

Ο πάγος της θάλασσας στην Ανταρκτική αυξανόταν σταδιακά κατά τη διάρκεια μετρήσεως που κράτησαν 40 έτη και έφθασε στο απόγειό του το 2014, πριν μειωθεί σημαντικά. Η αιτία της απότομης αλλαγής δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Οι παγετώνες σε όλο τον κόσμο μπορούν να διατηρούν πάγο για μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες χρόνια και παρέχουν πληροφορίες στους επιστήμονες για το πώς έχει αλλάξει το κλίμα με την πάροδο του χρόνου.

Το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία επηρεάζει επίσης τα ρεύματα των ωκεανών, καθώς οι τεράστιες ποσότητες πολύ ψυχρού νερού που εισέρχεται στα θερμότερα νερά των ωκεανών επιβραδύνουν τα θαλάσσια ρεύματα.

Και καθώς ο πάγος στην ξηρά λιώνει, τα επίπεδα της θάλασσας συνεχ ί ζο υ ν να αυξάνονται.

Πηγές: topontiki.gr

loading...
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα

Τρίκαλα: «Στέρεψε» ο Πηνειός ποταμός – video

Ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας μας, για μερικά χιλιόμετρα… στερεύει στην περιοχή των Τρικάλων.

Όπως καταγράφει το trikalavoice, η ροή του ποταμού διακόπτεται λίγο μετά την Καλαμπάκα, προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες άρδευσης των χιλιάδων στρεμμάτων του Θεσσαλικού κάμπου.

Έτσι καταγράφονται εικόνες σαν αυτές στο ύψος του Διαλεχτού όπου τους χειμερινούς μήνες τα νερά είναι ιδιαίτερα ορμητικά δημιουργώντας και φυσικούς καταρράκτες.

Μην το χάσεις:  Ο στρατός της Ινδίας δημοσιοποίησε «ντοκουμέντα» από το Γέτι, τον χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων

Το ποτάμι ξαναβρίσκει τα… νερά του λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω όπου στην κοίτη του χύνονται παραπόταμοι δίνοντάς του την ομορφιά που έχουμε συνηθίσει.

Πηγή: trikalavoice

loading...
Continue Reading

Viral

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό – Τεράστιο ψάρι καταβροχθίζει καρχαρία (Video)

Μπροστά σε ένα αλλόκοτο θέαμα βρέθηκαν δύτες οι οποίοι είχαν καταδυθεί σε ένα ναυάγιο, προκειμένου να κινηματογραφίσουν την πανίδα που αναπτύσσεται εκεί.

Στην αρχή διαπίστωσαν ότι μια μεγάλη ομάδα από καρχαρίες είχε πάθει φρενίτιδα, τρώγωντας το κουφάρι ενός μεγάλου ξιφία που βρισκόταν στο βυθό.

Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν ξαφνικά, όταν στο σκηνικό μπήκε άλλος ένας θηρευτής, μια τεράστια σφυρίδα

Μην το χάσεις:  Ο στρατός της Ινδίας δημοσιοποίησε «ντοκουμέντα» από το Γέτι, τον χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων

Μέσα σε χρόνο μηδέν το μεγάλο ψάρι άρπαξε στα σαγόνια του έναν καρχαρία και τον έκανε… μια χαψιά. Μάλιστα, άλλοι καρχαρίες πήγαν να πλησιάσουν τη σφυρίδα, αλλά φάνηκαν να το ξανασκεφτονται.

Πηγή βίντεο: NOAA

loading...
Continue Reading

Η καλή είδηση της ημέρας

Η Ελλάδα στις πρώτες 9 χώρες από πλευράς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Η Ελλάδα είναι μία από τις εννέα χώρες του κόσμου παράγουν περισσότερο από το 20% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια, σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Κατάσταση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών του δικτύου REN21 (GSR), που κυκλοφόρησε σήμερα. Οι χώρες αυτές είναι οι Δανία, Ουρουγουάη, Ιρλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ονδούρα.

Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά απαιτούνται πιο αποφασιστικές πολιτικές σε όλους τους τομείς τελικής χρήσης προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα ενεργειακά συστήματα, αναφέρεται στην έκθεση.

«Με τις χώρες να πρέπει να επανέλθουν με πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους το 2020, αυτή η έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την αύξηση της δράσης και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με την επέκταση των πλεονεκτημάτων της ενεργειακής μετάβασης σε ολόκληρη την οικονομία«, επεσήμανε ο πρόεδρος της REN21, Αρθούρος Ζερβός.

Μην το χάσεις:  Έτσι ήταν αρχικά το παλιό της σαλόνι! Δεν θα πιστεύετε πως μεταμορφώθηκε με μια ανακαίνιση...

Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά εγκαταστάθηκε περισσότερη ηλεκτρική ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με το άθροισμα της εγκατεστημένης ισχύος από ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια.

Μόνο από την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια το 2018 προστέθηκαν 100 gigawatts (GW), αρκετά για να καλύψουν περισσότερο από το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την έκθεση…

-Ηλιακή και αιολική ενέργεια αποτελούν σήμερα βασική επιλογή στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Πάνω από 90 χώρες έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από 1 GW ανανεώσιμης ισχύος και 30 χώρες έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από 10 GW.

-Η παγκόσμια αύξηση ανανεώσιμης ενέργειας δεν εξαρτάται πλέον μόνο από μερικές χώρες. Το 2018, η παγκόσμια ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέχισε να σταθεροποιείται συνολικά.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελαφρώς αυξημένη ενώ οι ετήσιες εγκαταστάσεις και επενδύσεις στη Κίνα μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μην το χάσεις:  Με τι μοιάζει ο τρομακτικός σκιώδης καρχαρίας της Γροιλανδίας; Ζει μέχρι 500 χρόνια και ξέρουμε ελάχιστα γι’ αυτόν (vid)

-Οι πόλεις γίνονται ολοένα και περισσότερο ισχυροί οδηγοί στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υιοθετώντας ορισμένους από τους πιο φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι δεσμεύσεις και οι δράσεις υπερέβησαν τις εθνικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες. Περισσότερες από 100 πόλεις (από το Ναϊρόμπι/Κένυα και το Νταρ ες Σαλλάμ/Τανζανία έως το Όκλαντ/Νέα Ζηλανδία, την Στοκχόλμη/Σουηδία και το Σιάτλ/ΗΠΑ) χρησιμοποιούν τουλάχιστον 70% ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ τουλάχιστον 50 πόλεις έχουν θέσει σε εφαρμογή στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καλύπτουν ηλεκτρισμό, θέρμανση/ψύξη και μεταφορές.

– Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν μόνο το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την ψύξη και λίγο περισσότερο από το 3% για τις μεταφορές.

Αυτή η ανισορροπία μεταξύ των τομέων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανεπαρκή ή ασταθή πολιτική στήριξη.

Πηγές: gazzetta.gr

loading...
Continue Reading

Facebook

Trending

Copyright © 2019 - 2021 Alldaynews.gr.