Σόιμπλε και ΔΝΤ κοροϊδεύουν την Ελλάδα με τον πιο ωμό τρόπο

0
97

Όλοι υπολόγιζαν πως στις 22 Μαΐου θα ερχόταν μία συμφωνία. Ο όμως γνώριζε καλά πως κάτι τέτοιο δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί, για αυτό το λόγο έκανε και τις ανάλογες δηλώσεις.

Αντί μιας συμφωνίας για το χρέος ο Σόιμπλε έριξε στο τραπέζι μία νέα πρόταση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ώστε «αναγκαστικά» να δεχτεί η Ελληνική πλευρά τα μέτρα που επιτάσσει το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ όμως για να δώσει λεφτά ζητούσε ελάφρυνση χρέους, κάτι που δυσκόλευε τον Σόιμπλε.

Η λύση βρέθηκε μέσα από την κουτοπόνηρη πρόταση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών. Ποια είναι αυτή: Το ΔΝΤ δεν θα δώσει λεφτά. Ούτε ένα δολάριο. Έτσι, δεν χρειάζεται να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους ακόμη. Θα τηρηθούν όσα ζητάει και εάν χρειαστεί μετά το 2018, ή το 2019 μπορεί να συζητηθεί και η ελάφρυνση του χρέους!

Την εκτίμηση ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, νικητής θα βγει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ότι η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις του κάνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υποστηρίζοντας ότι Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία.

Το σχέδιο αρχικά δεν έγινε δεκτό από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Ελληνική πλευρά. Πάνω σε αυτό όμως θα συνεχίσουν να πιέζουν οι εταίροι την Ελλάδα ώστε να υπογραφεί στις 15 Ιουνίου ως τελικό σχέδιο, με την απειλή πλέον πως εάν δεν εκταμιευτεί η δόση δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στα ομόλογα που λήγουν.

Τι λέει η Γερμανική Handelsblatt

Η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, αναφέρει ότι Σόιμπλε και ΔΝΤ προτίθενται να επιμείνουν στο σχέδιο που απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας, δηλαδή, το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς χρήματα μέχρι να αποσαφηνιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος συμβιβασμός θα δώσει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα εκταμιευθεί η δόση των 7,3 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητη για την αποπληρωμή χρέους και τονίζει ότι υπό την πίεση του χρόνου και των ομολόγων που λήγουν, η ελληνική πλευρά θα υπαναχωρήσει.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, το σχέδιο Σόιμπλε προβλέπει την μερική εξειδίκευση πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -όπως την παράταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια- υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον κριθεί όντως αναγκαίο.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του εκπροσώπου του ΔΝΤ στο Eurogroup, Πόουλ Τόμσεν με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, από την οποία προέκυψε η εναλλακτική, το ΔΝΤ να συμμετάσχει, αλλά χωρίς χρήματα, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε θα εκπλήρωνε την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση ενώ ικανοποιημένο θα ήταν και το ΔΝΤ αφού δεν θα χρειαζόταν να καταβάλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.

Αναλυτές κάνουν πάντως λόγο για «πλάνη» και για μια μεσοβέζικη λύση που αναβάλει απλώς τη λήψη αποφάσεων για το θέμα του χρέους. «Εντέλει ενδέχεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 χωρίς το ΔΝΤ να έχει καταβάλει ούτε σεντ», γράφει η Handelsblatt.

loading...