Άνοια: Ρίχνοντας φως σε γνωστά φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο…
Η μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ενδέχεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.
Τι έδειξε η νέα έρευνα για τα φάρμακα της παλινδρόμησης
Ερευνητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας διαπίστωσαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσεράμισι ετών παρουσίαζαν έως και 33% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας περίπου έναν στους τρεις ενήλικες. Εμφανίζεται όταν τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν προς τον οισοφάγο, προκαλώντας ερεθισμό του βλεννογόνου και συμπτώματα όπως καούρες και αίσθημα καψίματος στο στήθος ή το στομάχι.
Η αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής, αλλά και φαρμακευτική αγωγή.
Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων χρησιμοποιούνται ευρέως για τη μείωση της παραγωγής γαστρικού οξέος, δρώντας στα ένζυμα που βρίσκονται στο τοίχωμα του στομάχου και ευθύνονται για την παραγωγή του.
Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 5.712 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, τα οποία εντάχθηκαν αρχικά στη μελέτη στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με άνοια κατά την έναρξη της παρακολούθησης.
Η μελέτη συνεχίστηκε έως το 2011, όταν η μέση ηλικία των συμμετεχόντων είχε φτάσει τα 75 έτη.
Για να αξιολογηθεί η χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, οι επιστήμονες κατέγραψαν αναλυτικά τις φαρμακευτικές αγωγές των συμμετεχόντων σε όλες τις φάσεις της έρευνας. Από το σύνολο, οι 1.490 άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 26%, είχαν λάβει αναστολείς αντλίας πρωτονίων.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες ανάλογα με το χρονικό διάστημα χρήσης των φαρμάκων.
Η σχέση με την άνοια
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, που διήρκεσε κατά μέσο όρο περίπου πεντέμισι χρόνια, 585 άτομα, ποσοστό περίπου 10%, εμφάνισαν άνοια.
Μετά από ανάλυση που έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η υπέρταση, ο διαβήτης και άλλες παθήσεις, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα φάρμακα για περισσότερο από 4,4 χρόνια είχαν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους δεν τα είχαν λάβει.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος σε άτομα που έκαναν χρήση των φαρμάκων για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Πιθανές εξηγήσεις για τη σύνδεση
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μία πιθανή εξήγηση σχετίζεται με τη βιταμίνη Β12. Η μακροχρόνια χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων ενδέχεται να μειώνει τα επίπεδά της στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Παράλληλα, παλαιότερες πειραματικές μελέτες σε ζώα έχουν υποδείξει ότι ορισμένες θεραπείες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ίσως συμβάλλουν στη συσσώρευση της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές στον εγκέφαλο. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί χαρακτηριστικό εύρημα στη νόσο Αλτσχάιμερ και θεωρείται ότι σχετίζεται με την εξέλιξή της.
Η προειδοποίηση των ερευνητών
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Καμάκσι Λακσμιναραγιάν από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, τόνισε:
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας και να διερευνηθούν οι λόγοι για την πιθανή σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης αναστολέων αντλίας πρωτονίων και του υψηλότερου κινδύνου άνοιας. Είναι σημαντικό τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα να μιλούν με το γιατρό τους πριν προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή, για να συζητήσουν την καλύτερη θεραπεία για αυτούς και επειδή η απότομη διακοπή αυτών των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα συμπτώματα».
Πηγή: ygeiamou.gr
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.



































![Alldaynews.gr Έκτακτο Επίδομα: Ποιοι θα δούν σήμερα τα 800€ στο λογαριασμό τους![Όλες οι Ημερομηνίες]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2020/04/epidoma-360x180.jpg)





































































