Μια 26χρονη γυναίκα στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ μετά από κατανάλωση τουρκικού καφέ που περιείχε καυστική ουσία, φέρνοντας στο φως ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό αμέλειας σε χώρο εστίασης.
Ο καφές που έγινε δηλητήριο
Η Ayben Özçilingir Turtura, 26 ετών, πήγε με μια φίλη της σε καφετέρια στην περιοχή Μπέιογλου, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Ύστερα από μόλις μια γουλιά καφέ, ένιωσε αμέσως έντονη αδιαθεσία και έτρεξε στην τουαλέτα. Σύμφωνα με τη Milliyet, η κοπέλα ένιωθε το στόμα και τη γλώσσα της να μουδιάζουν, ενώ λίγο αργότερα δεν μπορούσε καν να αναπνεύσει.

Μεταφέρθηκε αρχικά στο πλησιέστερο νοσοκομείο και στη συνέχεια σε άλλο, καθώς υπήρχε υποψία δηλητηρίασης από καυστική ουσία. Εκεί διασωληνώθηκε, αφού είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα στον λαιμό, τον οισοφάγο, την τραχεία, το στομάχι και τους πνεύμονες. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι είχε καταναλώσει υδροξείδιο του νατρίου, γνωστό και ως καυστική σόδα.
Το μοιραίο λάθος στην κουζίνα
Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε πως ο 52χρονος Ε.Ö., πατέρας των υπευθύνων του καταστήματος, είχε γεμίσει μπουκάλια στην κουζίνα με βιομηχανικό υγρό πιάτων. Ένας 50χρονος εργαζόμενος μπέρδεψε τα δοχεία και χρησιμοποίησε το μπουκάλι με το καθαριστικό για να φτιάξει τον καφέ της Ayben.
Η καφετέρια σφραγίστηκε άμεσα από τις δημοτικές αρχές. Στους δύο ιδιοκτήτες επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και κατ’ οίκον περιορισμός.

Η πορεία της υγείας της νεαρής γυναίκας
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης, Abdullah Emre Güner, δήλωσε πως η ασθενής έφτασε στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Ταξίμ με έντονο οίδημα στη γλώσσα, δύσπνοια και πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς. Οι γιατροί υποψιάστηκαν κατάποση καυστικής ουσίας και προγραμμάτισαν άμεσα επείγουσα ενδοσκόπηση.
Ωστόσο, η Ayben και η φίλη της έφυγαν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία και πήγαν σε άλλο νοσοκομείο, το Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu. Εκεί έγινε η ενδοσκόπηση και διαπιστώθηκε έντονος ερεθισμός στον οισοφάγο και το στομάχι. Η γυναίκα διασωληνώθηκε λόγω οιδήματος στους αεραγωγούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάστασή της βελτιώνεται σταδιακά, αν και συνεχίζει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ υπό συνεχή παρακολούθηση.
Δείτε το βίντεο:
Yeni görüntüler ortaya çıktı.
Beyoğlu’nda 26 yaşındaki mühendis Ayben Özçilingir Turtura, arkadaşının yanında içtiği Türk kahvesinden sonra bir anda fenalaşarak hastanelik oldu. Genç kadının boğazında, yemek ve soluk borusunda, mide ve akciğerinde yanıklar oluştu.
Kahvenin,… pic.twitter.com/X8DkKr36Lc
— Aykırı (@aykiricomtr) November 18, 2025

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό
Δυστυχώς, το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, ακόμη και στην Ελλάδα.
Το 2024, στο Ηράκλειο Κρήτης, πέντε άνθρωποι –τρεις τουρίστες και δύο υπάλληλοι ξενοδοχείου– κατέληξαν σε ΜΕΘ επειδή κατανάλωσαν καυστικό υγρό που σερβιρίστηκε αντί για ρακή. Η 29χρονη μπαργούμαν εντόπισε ένα γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο, υπέθεσε πως περιείχε αλκοόλ και το σέρβιρε σε τρεις πελάτες (δύο Βρετανούς και έναν Γερμανό) καθώς και σε δύο συναδέλφους της. Όλοι παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα και μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Οι Αρχές συνέλαβαν τον διευθυντή του ξενοδοχείου και σχημάτισαν δικογραφίες σε βάρος της μπαργούμαν και ενός ακόμη υπαλλήλου.
Παγκόσμια ανησυχητικά περιστατικά
Παρόμοιο συμβάν καταγράφηκε και στο Λονδίνο, όπου μπάρμαν σέρβιρε κατά λάθος καυστική σόδα αντί για αλάτι σε σφηνάκια τεκίλας. Τέσσερις πελάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και το μπαρ πλήρωσε πρόστιμο 139.000 ευρώ.
Στην Αλάσκα, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, δώδεκα παιδιά και δύο ενήλικες κατανάλωσαν στεγανωτικό δαπέδου αντί για γάλα σε παιδική κατασκήνωση. Το χημικό βρισκόταν σε διαφανή σακούλα που έμοιαζε με σακούλα γάλακτος και κατά λάθος μπήκε στους δίσκους σερβιρίσματος.

Πρόβλημα κουλτούρας και ασφάλειας
Όλα αυτά τα περιστατικά δεν αποτελούν τυχαίες ατυχίες, αλλά αποκαλύπτουν μια ελλιπή κουλτούρα ασφαλούς λειτουργίας στους χώρους εστίασης και φιλοξενίας. Η αδιαφορία για την εκπαίδευση του προσωπικού, η προχειρότητα και η απουσία βασικών κανόνων υγιεινής μετατρέπουν τις επιχειρήσεις σε εν δυνάμει παγίδες.
Συχνά, τα καθαριστικά τοποθετούνται σε απλά δοχεία χωρίς καμία σήμανση – πολλές φορές ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα ή ποτά. Η πίεση χρόνου σε τέτοιους χώρους οδηγεί σε γρήγορες, μη ελεγχόμενες κινήσεις: κανείς δεν διαβάζει ετικέτες, κανείς δεν ρωτά, κανείς δεν επιβεβαιώνει.
Όταν τα λάθη γίνονται θανατηφόρα
Η αποθήκευση χημικών κοντά σε τρόφιμα, χωρίς σαφή διαχωρισμό, είναι ένα διαρκές πρόβλημα. Η λογική «το βάζω εδώ γιατί βολεύει» δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις. Κάθε τέτοια συνθήκη αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα λαθών που οδηγεί στο χειρότερο δυνατό σενάριο: ένα καθαριστικό μετατρέπεται σε συστατικό ενός ποτού.
Αν δεν αλλάξει ριζικά η αντίληψη για την ασφάλεια και τον έλεγχο στις επιχειρήσεις εστίασης, τα τραγικά περιστατικά θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται – με την επόμενη Ayben, σε ένα άλλο τραπέζι, σε μια άλλη πόλη, σε μια άλλη χώρα.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.







































































































