Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το πιάτο αυτό που ήταν πολύ της μόδας την δεκαετία του 1980. Το μαύρο πιπέρι έχει τις δικές του τανίνες και γι’ αυτό θεωρείται από πολλούς σαν “wine killer”. Όταν κάποιες φορές ενωθούν οι δύο αυτές τανίνες στο στόμα, δημιουργούν μια περίεργη αίσθηση, σαν να ακυρώνουν τη γεύση.
Στην παρακάτω συνταγή το φιλέτο τρίβεται με πιπέρι και μετά περιχύνεται με σάλτσα πιπεριού οπότε το θέμα υπάρχει. Βρήκαμε ότι το κρασί που τελικά μπορεί να δαμάσει τις τανίνες του πιπεριού είναι ένα Cabernet Sauvignon με πολλές τανίνες.
Υλικά
- 6 κ.σ. λάδι για τηγάνι
- 4 φιλέτα περίπου 300g το καθένα
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 2 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού ελαφρά τσακισμένοι
- 3 κ.σ. βούτυρο
- ½ φλ. μπράντι
- ¼ φλ. ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στο φουλ, 260º.
- Ζεστάνετε λάδι σε δύο μεγάλα τηγάνια.
- Αρτύστε γενναιόδωρα τα φιλέτα με αλάτι και πιπέρι.
- Όταν το λάδι φτάσει σχεδόν να καπνίζει, χαμηλώστε τη φωτιά και χρωματίστε καλά τα φιλέτα για 3-4 λεπτά.
- Στη συνέχεια, περάστε τα σ’ ένα ταψί και ψήστε τα στο φούρνο για 4-6 λεπτά για medium rare.
- Βγάλτε τα από το φούρνο και σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο απαλά.
- Στο ένα τηγάνι αφήστε μια κουταλιά από το λάδι και προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τους κόκκους του πιπεριού και το βούτυρο.
- Σε μέτρια φωτιά, καραμελώστε ελαφρά.
- Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αφαιρέστε το σκεύος από τη φωτιά, ρίξτε το μπράντι, (deglaze) και ανάψτε το προσεχτικά.
- Μειώστε τώρα το υγρό στη μέση.
- Παράλληλα, στο άλλο τηγάνι βράστε το ζωμό, ξύνοντας ότι υπολείμματα υπάρχουν από το φιλέτο και απομακρύνετε από τη φωτιά.
- Μόλις το μπράντι είναι έτοιμο, προσθέστε το ζωμό και την κρέμα και μειώστε ελαφρά, περίπου 5 λεπτά.
- Ελέγξτε και αλατοπιπερώστε.
- Σερβίρετε περιχύνοντας τα φιλέτα με τη ζεστή σάλτσα.
Εξαιρετικό ζευγάρωμα, ένα Bordeaux σαν το Clos du Marquis ή κι ένα Chateauneuf de Pape.
Πηγή: spoons.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.