Υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και Σόιμπλε

0
30

Τη βεβαιότητα ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη λύση στις 15 Ιουνίου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δείχνει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο «ραδιόφωνο 24/7» διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση δουλεύει για να υπάρξει λύση «και ελπίζουμε όλες οι υπόλοιπες πλευρές να έχουν αυτή τη βούληση».

«Μέχρι στιγμής», πρόσθεσε, «η συντριπτική πλειονότητα των δανειστών μας έχει την ίδια βούληση, δηλαδή να δοθεί μια οριστική θετική λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ ,  ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Τσακαλώτο και ότι σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι στο εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. θα έχει τη δυνατότητα να δώσει μια θετική λύση για την Ελλάδα.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει το μομέντουμ και πως υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για να υπάρξει οριστική λύση.

Εξήγησε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει στο Eurogorup θα είναι πολύ προτιμότερο να «χαθούν» 5-6 μέρες από το Eurogroup έως τη Σύνοδο, από το να μεταθέσουμε το πρόβλημα για αρκετούς μήνες μετά.

«Ας μην πηγαίνουμε στο χειρότερο σενάριο», τόνισε, «εμείς έχουμε πει ότι υπάρχει πάντοτε η Σύνοδος Κορυφής, ωστόσο δουλεύουμε για να υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου και αυτό προτιμάμε.

Επισήμανε πως δεν λέει κανείς από την κυβέρνηση ότι θέλει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής, για να συμπληρώσει: «Αυτό όμως που λέμε είναι ότι για να υπάρξει αυτή η λύση πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια και να πληρωθούν αυτά τα κριτήρια«.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να διαψευστεί αυτό και να αποδειχθεί ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα δώσει μια θετική λύση, την αναγκαία λύση, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση από τη μεριά της έχει κάνει όλα όσα όφειλε με τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα, και πως τώρα είναι σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν και όσα δικαιούται η Ελλάδα για να ξαναβγεί με βιώσιμους όρους στις αγορές χρήματος.

Στο ερώτημα «πότε» θα γίνει έξοδος στις αγορές, επισήμανε ότι η έξοδος προϋποθέτει μια συμφωνία και πως από εκεί και πέρα θα υπάρξουν οι τεχνικές συζητήσεις που απαιτούνται για να μπορέσει η χώρα να κάνει την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της.

Η βούληση της κυβέρνησης, είπε, είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν και στις αγορές χρήματος.

Πηγή: newpost, «news 24/7 ραδιόφωνο»