Η μάχη που έδωσε για να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί μετατράπηκε μέσα σε λίγες ημέρες σε μια τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη τη Λέσβο. Συγγενείς, συνάδελφοι και ασθενείς αδυνατούν ακόμη να πιστέψουν ότι η 36χρονη γιατρός Μάγδα Πασβούρη δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
Συγκλονίζει ο σύντροφός της γιατρού
Η τοπική κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη από τον αιφνίδιο θάνατο της 36χρονης γιατρού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, μόλις λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της.
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών στη Μυτιλήνη και αργότερα στην Αθήνα, η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά, χωρίς να καταστεί δυνατή η ανατροπή της πορείας της υγείας της.
Η Μάγδα Πασβούρη είχε υπηρετήσει επί χρόνια στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενώ πρόσφατα είχε ενταχθεί στο ΕΚΑΒ. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της μιλούν για μια επιστήμονα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αφοσίωση στον ασθενή και αστείρευτη διάθεση προσφοράς.
Ο σύντροφός της, εμφανώς συντετριμμένος, περιέγραψε στο Live News τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν μετά τον τοκετό.
«Αυτό που συνέβη κατά πάσα πιθανότητα έχει 80 με 90% θνησιμότητα. Είναι μία στο εκατομμύριο, κατά πάσα πιθανότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως τι προκάλεσε την καταστροφική επιδείνωση της υγείας της.
«Είναι αδιάγνωστο το τι συνέβη. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μετά τη γέννα. Απλά θα σας πω ότι η όλη κατάσταση ήταν επιδείνωση ραγδαία και δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα. Όλα έγιναν κατά γράμμα. Και δεν ανέκαμψε ποτέ», είπε.
«Δεν ξέρουμε αν είχε μικρόβιο. Έκανε μία ραγδαία απόκριση ο οργανισμός της η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν δίπλα, όλοι», πρόσθεσε.
Οι κρίσιμες ώρες μετά τον τοκετό
Σύμφωνα με συγγενικά της πρόσωπα, η 36χρονη δεν πρόλαβε ποτέ να επιστρέψει στο σπίτι της μαζί με το νεογέννητο παιδί της.
«Μετά τον τοκετό, μετά από δύο μέρες. Την επόμενη, ξεκίνησε να πονάει. Δεν πρόλαβε να γυρίσει στο σπίτι. Παρασκευή γέννησε, Δευτέρα την έβαλαν στην εντατική και την Τρίτη…», ανέφερε συγγενής της.
Ο διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής περιέγραψε αναλυτικά την πορεία της υγείας της μετά τη γέννα.
«Η γυναίκα γέννησε την Παρασκευή το μεσημέρι με φυσιολογικό τοκετό, μη επεμβατικό. Και παρουσίασε τα συμπτώματα από Κυριακή ξημερώματα και μετά. Όπου άρχισε να επιδεινώνεται η υγεία της, όπου και τη μεταφέραμε τη Δευτέρα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας», δήλωσε.
Καθώς η κατάστασή της γινόταν ολοένα πιο κρίσιμη, αποφασίστηκε η άμεση αεροδιακομιδή της στην Αθήνα.
«Έγινε διακομιδή αλλά η υγεία της επιδεινώθηκε πολύ μέσα στο αεροπλάνο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
«Η Μάγδα μου έσωσε τη ζωή»
Η απώλειά της έχει προκαλέσει κύμα συγκίνησης όχι μόνο στους συναδέλφους της αλλά και σε ανθρώπους που είχαν βρεθεί ως ασθενείς στα χέρια της.
Ένας από αυτούς μίλησε στο Live News και περιέγραψε πώς η επιμονή και η προσοχή της γιατρού αποδείχθηκαν καθοριστικές για τη δική του ζωή.
«Είχα κάποιες ενοχλήσεις αλλά δεν ένιωσα κάτι. Μου έκανε εξετάσεις, η Μάγδα η συγχωρεμένη μου έκανε εξετάσεις, καρδιογραφήματα. Δεν μου έβρισκαν κάτι και εγώ θεωρούσα ότι όλα είναι καλά και ήθελα να φύγω», θυμάται.
Όπως εξηγεί, η γιατρός ζήτησε επιπλέον εξέταση τροπονίνης, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει εκείνη τη στιγμή.
«Εκείνη από μόνη της πήρε για να μου κάνει εξέταση τροπονίνης. Το αποτέλεσμα ήταν αυξημένο και έτσι με κράτησαν μέσα. Αποδείχθηκε τελικά ότι είχα φραγμένη αρτηρία και χρειάστηκε να μου βάλουν stent», ανέφερε.
Μετά την περιπέτειά του θέλησε να την ευχαριστήσει προσωπικά.
«Όταν βγήκα από το νοσοκομείο πήγα στα Επείγοντα και τη βρήκα. Την ευχαρίστησα πολλές φορές. Εκείνη απλώς μου χαμογέλασε», είπε συγκινημένος.
Ένα χαμόγελο που θα λείψει σε όλους
Η Μάγδα Πασβούρη περιγράφεται από όσους τη γνώρισαν ως μια γιατρός που δεν περιοριζόταν στα τυπικά καθήκοντα της δουλειάς της. Ήταν ένας άνθρωπος που ενδιαφερόταν πραγματικά για τους ασθενείς της και δεν δίσταζε να κάνει το κάτι παραπάνω όταν το θεωρούσε αναγκαίο.
Η τραγική απώλειά της λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στη Λέσβο, με συναδέλφους, φίλους και ασθενείς να μιλούν για μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στο να σώζει ζωές και έφυγε πρόωρα, αφήνοντας πίσω της ένα νεογέννητο παιδί και ανθρώπους που δεν θα την ξεχάσουν ποτέ.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.









































































































