Η νύχτα της Δευτέρας βρήκε πολλές περιοχές της χώρας να μάχονται με πύρινα μέτωπα, με την Κάτω Αχαΐα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι φλόγες απλώθηκαν σε μεγάλη ακτίνα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σχέδιο εκκένωσης στην Κάτω Αχαΐα
Μετά τις 9 το βράδυ, το 112 κάλεσε τους κατοίκους της Κάτω Αχαΐας να απομακρυνθούν άμεσα προς τον Πύργο, καθώς η φωτιά μαίνονταν ανεξέλεγκτη. Η εκκένωση οργανώθηκε με τη συμμετοχή 80 αστυνομικών και 35 οχημάτων, ενώ λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν τον κόσμο σε ασφαλείς περιοχές.
Η μοναδική διέξοδος ήταν προς τον Πύργο, καθώς η διαδρομή προς την Πάτρα είχε διακοπεί λόγω του κινδύνου.
Δράση σε ξηρά και θάλασσα
Η Ελληνική Αστυνομία συντόνισε την απομάκρυνση κατοίκων από Καμίνια και Τσουκαλέικα, ενώ σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά πλοιάρια παρέμεναν σε ετοιμότητα για θαλάσσια διάσωση.
Ο Δήμος Πατρέων άνοιξε για φιλοξενία το 7ο Λύκειο, το 54ο Δημοτικό και τον ξενώνα του Δήμου, ενώ το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προσωρινής διαμονής πληγέντων.
Η φωτιά απειλεί τη Βιομηχανική Περιοχή
«Ξεκίνησε από το Χαϊκάλι και έφτασε στη ΒΙΠΕ. Αυτή τη στιγμή καίει εργοστάσια, ακόμη και εγκαταλελειμμένα. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε γιατί η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική», δήλωσε κάτοικος στο One.
Η φωτιά κατευθύνθηκε και προς Βραχνέικα, ενώ στο Πλατάνι δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς άνοιξαν τρία διαφορετικά μέτωπα.
Εκκένωση υγειονομικών δομών
Δύο ασθενείς και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας μεταφέρθηκαν προληπτικά στη Βάρδα. Εκεί, αλλά και στη Γαστούνη, καθώς και στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πύργου, δόθηκε εντολή πλήρους ετοιμότητας.
Στο σημείο επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες με 41 οχήματα και 5 ομάδες πεζοπόρων, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου συμμετείχαν 17 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
Χίος: Η φωτιά σαρώνει το βόρειο τμήμα
Η φωτιά στη βόρεια Χίο μαίνεται από το μεσημέρι, με συνεχείς εκκενώσεις χωριών όπως η Κατάβαση, οι Διευχείς, η Σιδηρούντα, τα Φυτά, οι Κηπουριοί και η Παρπαριά.
Από τις παραλίες Λημνιά και Αγία Μαρκέλλα απομακρύνθηκαν 56 άτομα με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτών.
Πρέβεζα: Φλόγες σε Θεσπρωτικό και Φιλιππιάδα
Η φωτιά στον Γυμνότοπο εξαπλώθηκε γρήγορα, φτάνοντας σε χωριά του δήμου Ζηρού. Το δάσος γύρω από τη λίμνη Ζηρού καίγεται, ενώ οι κάτοικοι ζουν ώρες αγωνίας.
Στη Φιλιππιάδα και το Θεσπρωτικό ήχησε το 112, με οδηγίες εκκένωσης ή ετοιμότητας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή αριθμούν 130 άτομα, 47 οχήματα και 3 πεζοπόρα τμήματα, με υποστήριξη από 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
Ζάκυνθος: Η φωτιά απλώνεται σε νέα χωριά
Στη Λιθακιά, τα πύρινα μέτωπα κινούνται προς Παντοκράτορα και Μουζάκι. Η νύχτα καλύπτει το νησί με καπνό, ενώ η φωτιά είναι ορατή από πολλές περιοχές.
Μετά το σκοτάδι, τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις, αφήνοντας την προσπάθεια στα χέρια των επίγειων δυνάμεων και των εθελοντών.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.