Η τραγωδία που αποκαλύφθηκε στην Κόνιτσα συγκλονίζει την τοπική κοινωνία, καθώς τέσσερα αδέλφια βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στο κοντέινερ όπου ζούσαν εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Πίσω από την επιλογή τους να παραμείνουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κρύβεται μια ιστορία που ξεκινά από τον καταστροφικό σεισμό του 1996.
Τριάντα χρόνια ζωής μέσα σε ένα κοντέινερ
Από το 1996 κατοικούσαν στο κοντέινερ των μόλις 25 τετραγωνικών μέτρων τα τέσσερα αδέλφια που εντοπίστηκαν σήμερα (15.06.2026) απανθρακωμένα στην Κόνιτσα.
Κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν πως οι ηλικιωμένοι ζούσαν σε έναν χώρο γεμάτο σκουπίδια, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του δήμου να τους εξασφαλίσει στέγη, εκείνοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν το σημείο.
Η απόφασή τους συνδέεται με μια τραγική εξέλιξη του παρελθόντος. Τα αδέλφια, ηλικίας 69, 76, 83 και 85 ετών, αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους όταν αυτό υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1996. Το κοντέινερ που τους παραχωρήθηκε προοριζόταν για προσωρινή φιλοξενία, ωστόσο δεν προχώρησαν ποτέ στις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της κατοικίας τους.
Δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το πατρικό τους
Όπως αναφέρουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι δημοτικές αρχές, έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε τα αδέλφια να μεταφερθούν δωρεάν σε κατάλληλη κατοικία. Κάθε πρόταση όμως συναντούσε την ίδια αρνητική απάντηση.
Έτσι, επέλεξαν να παραμείνουν για περίπου τριάντα χρόνια σε έναν μικρό και ακατάλληλο χώρο, ο οποίος τελικά μετατράπηκε στο μοιραίο σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους.
Για τους ίδιους, η παραμονή στο οικόπεδο όπου βρισκόταν κάποτε το σπίτι τους είχε ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Δεν ήθελαν να απομακρυνθούν από τον τόπο με τον οποίο ήταν δεμένοι για ολόκληρη τη ζωή τους.
Πώς αποκαλύφθηκε η τραγωδία
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 06:00 το πρωί, αποκαλύπτοντας το τραγικό τέλος των τεσσάρων ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από κάποιο κερί ή καντήλι, καθώς στον χώρο δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε ηλεκτρικές συσκευές.
Στο σημείο έφτασαν άμεσα δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ωστόσο για τις τρεις γυναίκες ηλικίας 69, 83 και 85 ετών και τον 76χρονο αδελφό τους ήταν ήδη αργά, καθώς είχαν χάσει τη ζωή τους αρκετή ώρα πριν.
Για τα ακριβή αίτια της φωτιάς διεξάγεται έρευνα από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα Ιωαννίνων.
Οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης
Κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν το κοντέινερ ως μια πραγματική υγειονομική βόμβα, επισημαίνοντας ότι τα τέσσερα αδέλφια αντιμετώπιζαν παράλληλα και σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι συνθήκες διαβίωσης είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν ενημερώσει την Εισαγγελία για την κατάσταση που επικρατούσε στον χώρο.
Μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί και σχετική αυτοψία, προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι ηλικιωμένοι.
Τι δήλωσε ο δήμαρχος της Κόνιτσας
Ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου, μιλώντας στο newsit.gr εξήγησε ότι τα αδέλφια παρέμεναν στο κοντέινερ επειδή δεν ήθελαν να αποχωριστούν τον τόπο όπου βρισκόταν το παλιό τους σπίτι.
«Έχει ξημερώσει μια δύσκολη μέρα για εμάς στην Κόνιτσα μετά από αυτό το πολύ θλιβερό και τραγικό περιστατικό που συνέβη νωρίς το πρωί. Μιλάμε για 4 αδέρφια τα οποία έμεναν σε ένα κοντέινερ. Στο σημείο που είναι τώρα το κοντέινερ ήταν το σπίτι τους που καταστράφηκε από τον σεισμό του 1996 και τους είχε δοθεί το προσωρινό σπίτι. Αυτοί δεν ήθελαν να το εγκαταλείψουν ούτε να φύγουν από εκεί για συναισθηματικούς λόγους.
Είχαν γίνει πολλές προσπάθειες από την πλευρά του δήμου για να βρεθεί μια λύση και μάλιστα είμασταν και σε κάποιες διαδικασίες με τον εισαγγελέα προκειμένου να τους χορηγούνταν ένα είδους σύνταξης. Ήταν κάλοι άνθρωποι δεν είχαν πολλές επαφές και ήταν κλειστοί γενικά. Όπως έγινε γνωστό είναι αδέρφια τρεις γυναίκες και ένας άνδρας», είπε συγκεκριμένα.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.




































































































