Connect with us

Διεθνής

Ιγνατίου: Στο πιο λεπτό σημείο οι συζητήσεις των ΗΠΑ με τους Τούρκους για να αποτραπεί η γεώτρηση

Για διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα που διεξάγονται μεταξύ της Ουάσιγκτον, της Άγκυρας, της Λευκωσίας και άλλων πρωτευουσών με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, για να αποφευχθεί η τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και η παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία κάνει λόγο μέσα από το άρθρο του στο hellasjournal ο δημοσιογράφος και χρόνια ανταποκριτής στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου.

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου: 

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον συνομίλησε την Παρασκευή το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη στον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε προκλητικές τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και φέρεται να είπε ότι προκαλούν αχρείαστη ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Αμερική κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις όποιες επιχειρήσεις διεξάγουν στην περιοχή, και τόνισε πως είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά στην ΑΟΖ της. 

Οι συζητήσεις βρίσκονται στο πιο λεπτό σημείο, καθώς οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει την προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας εντός των ορίων του προγράμματος γνωστό με την ονομασία «Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων», που επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα. Κατά την τελευταία τους συνομιλία, ο κ. Τραμπ και ο Τούρκος πρόεδρος, συζήτησαν το θέμα και ο Ταγίπ Ερντογάν παρακάλεσε να μην συμπεριληφθεί η Τουρκία στις χώρες που θα επηρεαστούν. 

Όμως, αποφασίστηκε τελικά να δοθεί αρνητική απάντηση στην Τουρκία, μία εξέλιξη που θύμωσε τον Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά, η Ουάσιγκτον κατέστησε γνωστή την αντίθεσή της στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, καθώς -όπως έγινε γνωστό- επηρεάζονται τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή. 

Η Αμερική συνεχίζει να έχει ισχυρή ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο για δύο σοβαρούς λόγους: Πρώτον, διότι αποφάσισε να επιστρέψει στρατηγικά στην περιοχή και να αντιμετωπίσει «στα ίσια» τους Ρώσους, και Δεύτερον, για να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στις δραστηριότητες της Exxon Mobil, οι οποίες επεκτείνονται προς την ΑΟΖ του Ισραήλ, ενώ ως γνωστόν θα αγοράσει και ένα, ίσως και δύο νέα τεμάχια, από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται σε συζητήσεις με την Shell για να εξαγοράσει το δικό της «οικόπεδο». Λόγω αυτής της δραστηριότητας, επωφελείται μεν η Κύπρος, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα, ούτε καν κατανόηση, ότι οι Αμερικανοί θα στηρίξουν στρατιωτικά το νησί, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας. 

Παρά την κρίση, που προκάλεσε η επιμονή του κ. Ερντογάν να αγοράσει και να εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα S-400, η απόφαση της Ουάσιγκτον είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για να αλλάξει στάση η Άγκυρα και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. 

Όπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ -και έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτησή του, επειδή είναι αυτός που πέτυχε την θετική δήλωση για την Κύπρο αναφορικά με τις απειλές της Άγκυρας- η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι ίσως οι δύο χώρες, περισσότερο από τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ, που «συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία παραμένει αγκυροβολημένη», όπως τόνισε, «στους ευρωατλαντικούς θεσμούς της Δύσης». Είπε και κάτι άλλο ο πρέσβης της Αμερικής. Ότι δεν είναι εύκολο, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες να υπάρξει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, όμως τόνισε ότι «δεν υπάρχει καλή εναλλακτική λύση». Αυτό σημαίνει πως εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει τον δρόμο της Ρωσίας και του Ιράν, όπως φαίνεται ότι επιθυμεί, θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, ως γνωστόν, αρέσκεται να εξάγει τα προβλήματα της χώρας του στο εξωτερικό. Και η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι ίσως -εάν δεν συνετιστεί ο Ερντογάν- δύο χώρες που θα αντιμετωπίσουν την επεκτατικότητά του. Για το θέμα αυτό, γίνονται συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων και υπάρχει η κατανόηση ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που προκαλεί, αλλά η Τουρκία. Με άνωθεν εντολή έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων και παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου κινητικότητα ανώτερων αξιωματικών των Ε.Δ. των ΗΠΑ. 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχουν προσκληθεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, τον Ιούνιο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χριστοδούλου, τον Ιούλιο. Οι συζητήσεις για τη στρατιωτική συνεργασία και για την ενίσχυση των ελληνικών Ε.Δ. βρίσκονται στο ζενίθ. 

Ο Αμερικανός πρέσβης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι υπεύθυνοι Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας είναι πολύ υποστηρικτικοί σε αυτές τις συζητήσεις με τους Αμερικανούς και ενημερώνονται πλήρως για όλες τις πτυχές τους. 

Αναφορικά με την Κύπρο, έγινε γνωστό στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί τη νέα πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν είναι απλά μία δήλωση, τονίστηκε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που έλαβαν οι πρεσβείες στην Άγκυρα, στη Λευκωσία και την Αθήνα, είναι να προωθήσουν τη θέση ότι η Αμερική είναι κάθετα και οριζόντια εναντίον των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας. 

Οι διπλωμάτες στην Άγκυρα εξήγησαν ότι η υποστήριξη του δικαιώματος της Κύπρου, να εκμεταλλευτεί τους πόρους της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Επίσης, η Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με τη θέση της Βρετανίας, η οποία επέλεξε το στρατόπεδο της Τουρκίας. Και είναι η πρώτη φορά από το 1974 που οι θέσεις των δύο συμμάχων για την Κύπρο είναι διαμετρικά αντίθετες.

loading...
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διεθνής

Πινακίδα στη Βόρεια Μακεδονία – «Στην αρχαία ελληνική ιστορία ανήκει ο Μέγας Αλέξανδρος»

Προχωρά η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών- Αναρτήθηκαν στα αγάλματα των Σκοπίων πινακίδες για την ελληνικότητα των προσώπων.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προχωρά με γοργό βήμα στη Βόρεια Μακεδονία. Η αλλαγή σε πολλές πινακίδες και η αναγνώριση της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς ως κομμάτι της ελληνικής ιστορίας είναι πλέον γεγονός.

Μάλιστα αυτό φαίνεται και σε μία κατατοπιστική πινακίδα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στα σλαβικά, αλβανικά και αγγλικά. Συγκεκριμένα, στο άγαλμα του «Έφιππου πολεμιστή»στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων που απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος πλέον αναγράφονται τα εξής:

«Προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας ιστορικής φιγούρας που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Μην το χάσεις:  Σάντσεθ: Τράπεζες και εταιρείες με απείλησαν με πόλεμο αν δε στηρίξω Ραχόι – Έκανα λάθος με τους Ποδέμος

Το ίδιο αναγράφεται πια και στο μνημείο της Ολυμπιάδας, στην πλατεία και το πάρκο Ίμπνι Πάικο:

«Προς τιμήν της Ολυμπιάδας, την ιστορική φιγούρα που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Την ίδια στιγμή όμως οι αντιδράσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων ενάντια στη Συμφωνία έκαναν την εμφάνιση τους ξανά και έτσι, κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι βανδάλισαν την τρίγλωσση πινακίδα στο άγαλμα της Ολυμπιάδας, ενώ, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο MIA, αφαίρεσαν εντελώς την αντίστοιχη πινακίδα από το άγαλμα του Φιλίππου.

Μην το χάσεις:  Οργή ΗΠΑ για τους υπαινιγμούς περί εμπλοκής στο πραξικόπημα

Όλα τα ονόματα των μνημείων παραμένουν τα ίδια σε όλη τη χώρα, αλλά θα υπάρχει η σημείωση ότι πρόκειται για έργα και πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Και τα μνημεία αυτά είναι πολλά στη Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, αναφορά στις νέες πινακίδες έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ήταν και από τους πρωτεργάτες της Συμφωνίας. Συγκεκριμένα με ένα tweet του ο κ. Κοτζιάς στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όσους τον είχαν αμφισβητήσει για τις «Πρέσπες».

Πηγή: altsantiri.gr

loading...
Continue Reading

Διεθνής

Κίνα: Καταδίκη για «χονδροειδή ανάμιξη» των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας

Το διάταγμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο δεσμεύθηκαν οι πόροι και αποκόπηκε η πρόσβαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας σε κάθε περιουσιακό στοιχείο του λατινοαμερικάνικου κράτους στην αμερικανική δικαιοδοσία αποτελεί μια πράξη «χονδροειδούς ανάμιξης» στα εσωτερικά της χώρας αυτής και παραβίαση των κανόνων των διεθνών σχέσεων, έκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το Πεκίνο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Καράκας, τόνισε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, καλώντας την Ουάσινγκτον να τηρεί το διεθνές δίκαιο και να πάψει να προσπαθεί να προκαλεί διχασμό.

Μην το χάσεις:  Βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκανε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Η εκπρόσωπος προφανώς ανταπαντούσε σε δηλώσεις του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο οποίος προειδοποίησε την Κίνα και τη Ρωσία να πάψουν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μαύρο πρόβατο για τις ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική κρίση.

Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της περιοχής, η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

Μην το χάσεις:  Σάντσεθ: Τράπεζες και εταιρείες με απείλησαν με πόλεμο αν δε στηρίξω Ραχόι – Έκανα λάθος με τους Ποδέμος

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τον Ιούνιο ότι το Πεκίνο θέλει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στη Βενεζουέλα.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα χαρακτηρίζονται το τελευταίο διάστημα από ολοένα υψηλότερους τόνους, εν μέσω του συνεχιζόμενου και διευρυνόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

loading...
Continue Reading

Διεθνής

Ο Ερντογάν θέλει να ελέγχει και το Netflix στην Τουρκία

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, με την απόλυτη στήριξη του Ερντογάν, θα έχει την εποπτεία για όσα εμφανίζονται στο διαδίκτυο.

Ένα νέο μέτρο που είχε ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και μπαίνει τώρα σε ισχύ αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουν διαδικτυακό περιεχόμενο στην Τουρκία καθώς η Κυβέρνηση θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του περιεχομένου.

Μην το χάσεις:  Βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκανε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, με την απόλυτη στήριξη του Ερντογάν, θα έχει πλέον την εποπτεία για όλες τις πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το Netflix, το οποίο έχει και το μεγαλύτερο κοινό.

Ουσιαστικά ο νόμος επιβάλλει στις συγκεκριμένες πλατφόρμες να ζητήσουν και να λάβουν άδεια από το RTUK, το οποίο θα εγκρίνει ή όχι το περιεχόμενό τους. Από το νέο νόμο δεν θα γλιτώσουν ούτε οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν για πιθανή λογοκρισία.

Μην το χάσεις:  ΚΑΙ δημοσιογράφος του Politico δείχνει ότι: "Δεν ήταν πραξικόπημα. Ήταν θέατρο!"

Πηγή: ethnos.gr

loading...
Continue Reading

Facebook

Trending

Copyright © 2019 - 2021 Alldaynews.gr.