Φωτοβολταϊκά… στην πρίζα του σπιτιού; Το σχέδιο για μπαλκόνια αλλάζει τα δεδομένα, όμως δεν λείπουν οι ενστάσεις για το τι μπορεί να προκαλέσει.
Το σχέδιο για φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ακόμη και σε μπαλκόνια, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να παράγουν τη δική τους ενέργεια.
Πρόκειται για τα λεγόμενα συστήματα “plug in”, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα χωρίς να απαιτείται ταράτσα ή ειδικός χώρος. Η βασική τους διαφορά είναι ότι συνδέονται απευθείας στην πρίζα και όχι στον μετρητή.
Το υπουργείο προωθεί τη χρήση τους με ισχύ έως τα 800 W, με στόχο να ενισχυθεί η αυτοπαραγωγή και να μειωθεί το κόστος ρεύματος για τα νοικοκυριά.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «ο ήλιος και ο άνεμος ανήκουν σε όλους. Ανοίγουμε το δρόμο για φ/β στο μπαλκόνι σε κάθε Έλληνα πολίτη ώστε να μειώσει το κόστος ενέργειας».
Το κόστος και τα οφέλη στην πράξη
Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά μπορούν να αποκτηθούν είτε από την ελληνική αγορά είτε από το εξωτερικό, με κόστος που φτάνει έως περίπου τα 1.000 ευρώ.
Θεωρητικά, δίνουν τη δυνατότητα σε ένα νοικοκυριό να καλύψει μέρος των ενεργειακών του αναγκών και να δει μείωση στον λογαριασμό ρεύματος.
Ωστόσο, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα από τη νέα υπουργική απόφαση για το net-billing, η οποία θα καθορίσει το πώς θα λειτουργεί στην πράξη η αυτοπαραγωγή.
Οι ενστάσεις για το δίκτυο
Παρά τα θετικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις, κυρίως από τεχνικής πλευράς.
Ο ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να εκφράζει ανησυχία για το πώς μια μαζική εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων θα επηρεάσει τη σταθερότητα του δικτύου.
Ένα βασικό ζήτημα είναι ότι τα συστήματα αυτά θα πρέπει να δηλώνονται σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να υπάρχει έλεγχος της λειτουργίας τους σε επίπεδο κτιρίου και περιοχής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ήδη υπάρχει
Πέρα από τη λειτουργία των κτιρίων, υπάρχει και ένα πιο ευρύτερο ενεργειακό θέμα.
Σήμερα στην Ελλάδα παρατηρείται ήδη υπερπαραγωγή από φωτοβολταϊκά, γεγονός που οδηγεί σε περικοπές παραγωγής για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα.
Η προσθήκη ακόμη περισσότερων μικρών μονάδων ενδέχεται να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης, είχε προειδοποιήσει: «Θεωρητικά, αν μπορούσαμε αύριο να βάλουμε φωτοβολταϊκά σε κάθε σπίτι και μπαλκόνι, απλά θα έπεφτε το δίκτυο».
Μπαταρίες αντί για φωτοβολταϊκά;
Για αρκετούς ειδικούς, η λύση δεν βρίσκεται στην αύξηση της παραγωγής, αλλά στην αποθήκευση ενέργειας.
Γι’ αυτό και προτείνεται η τοποθέτηση μπαταριών στα μπαλκόνια, ώστε να αποθηκεύεται η παραγόμενη ενέργεια και να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ανάγκη, αντί να επιβαρύνεται το δίκτυο.
Οι τελικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν από την επικείμενη υπουργική απόφαση, την οποία περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο οι καταναλωτές όσο και η αγορά.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.







































































































