Μηδέν θάνατοι σε νέες γυναίκες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Αγγλία: το εμβόλιο HPV καταγράφει ένα αποτέλεσμα που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ιστορικό.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δείχνει τη δύναμη της πρόληψης με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.
Από το 2020 έως το 2024, καμία γυναίκα ηλικίας 20 έως 24 ετών στην Αγγλία δεν πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, χωρίς τον εμβολιασμό κατά του HPV, στην ίδια ηλικιακή ομάδα και στο ίδιο χρονικό διάστημα θα αναμένονταν 23 θάνατοι.
Το εμβόλιο που αλλάζει τα δεδομένα
Τα κορίτσια που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12 ή 13 ετών, μετά την εισαγωγή του εμβολίου HPV στα σχολεία της Αγγλίας το 2008, φαίνεται πως έχουν πλέον σχεδόν μηδενικό κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια.
Συνολικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 200 ζωές έχουν ήδη σωθεί στην Αγγλία χάρη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς οι γενιές που εμβολιάστηκαν στην εφηβεία τους μεγαλώνουν και μπαίνουν σε ηλικίες όπου παλαιότερα εμφανίζονταν περισσότερα περιστατικά.
«Είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς ότι ένα και μόνο εμβόλιο μπορεί σχεδόν να εξαλείψει μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Πίτερ Σασιένι.
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει άμεσα τη θνησιμότητα από τη νόσο μετά την εισαγωγή του εμβολιασμού. Τα αποτελέσματά της χαρακτηρίστηκαν «ιστορικό ορόσημο» από τον οργανισμό Cancer Research UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη.
Ο HPV και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει η 14η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 3.300 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο.
Το 99% των περιστατικών συνδέεται με τον HPV, έναν ιό που μεταδίδεται μέσω δερματικής επαφής.
Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του εμβολιασμού, η εμβολιαστική κάλυψη στην Αγγλία φτάνει μόλις στο 76% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Το ποσοστό αυτό παραμένει χαμηλότερο από τον στόχο του 90% που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάλειψη της νόσου.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, ενώ από το 2019 το εμβόλιο HPV χορηγείται και στα αγόρια, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.
Το μήνυμα για την Ελλάδα
Με αφορμή τα ευρήματα της μελέτης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) τονίζει ότι η πρόληψη παραμένει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο απέναντι σε νοσήματα που μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες κόστιζαν ζωές.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μία από τις λίγες μορφές κακοήθειας για τις οποίες υπάρχουν ταυτόχρονα δύο ισχυρά εργαλεία: αποτελεσματικό εμβόλιο και προσυμπτωματικός έλεγχος.
Όταν αυτά αξιοποιούνται συστηματικά, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της νόσου σε επίπεδο πληθυσμού.
Τι ζητά ο ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ
Ο ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ επισημαίνει την ανάγκη για:
- αναβάθμιση της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα,
- έγκαιρη ενημέρωση γονέων και εφήβων,
- ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Οι Επισκέπτες Υγείας, ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες αγωγής και προαγωγής υγείας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.
Δρουν στην κοινότητα, στα σχολεία και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, εκεί όπου η σωστή ενημέρωση μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά.
Ο ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ συνεχίζει να στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει την πρόληψη, την αγωγή υγείας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε τεκμηριωμένες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Στόχος είναι η προστασία της υγείας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων ώστε ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας να γίνει, στο μέλλον, μια νόσος που μπορεί να προληφθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.







































































































