Η στάση του Γιώργου Καπουτζίδη απέναντι στην ομοφοβία και η διαρκής του διεκδίκηση για ισότητα δικαιωμάτων δείχνουν μια σταθερή φωνή που δεν φοβάται να τοποθετηθεί δημόσια, με χιούμορ αλλά και ευθύτητα. Χωρίς κόμπλεξ και περιστροφές, μιλά για όσα πρέπει να λέγονται.
«Αδερφή είμαι, αλλά καλή κι όμορφη κι έξυπνη και πετυχημένη»
Ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν διστάζει να απαντά ανοιχτά σε ομοφοβικά σχόλια, ακόμη και σε ζωντανή μετάδοση. Με χιούμορ και αυτοπεποίθηση, είχε απαντήσει στο παρελθόν: «Αδερφή είμαι, αλλά καλή κι όμορφη κι έξυπνη και πετυχημένη».
Η αφορμή για την απάντηση ήταν ένα υβριστικό σχόλιο που έλαβε κατά τη διάρκεια του 66ου διαγωνισμού της Eurovision, την ώρα που σχολίαζε την εμφάνιση της Σουηδής εκπροσώπου Cornelia Jakobs.
«Αυτή ήταν η Cornelia Jakobs από τη Σουηδία, πολύ θερμή υποδοχή στο στάδιο για ένα από τα φαβορί της βραδιάς. Και βλέπετε, εγώ δεν είπα τίποτα. Κύριος, γιατί ψηφίζετε σήμερα και θέλω να έχετε καθαρό μυαλό», είπε ο παρουσιαστής στον αέρα.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε:
«Επίσης, την Πέμπτη που σχολίαζα τη Σουηδία, κάποιος μου έγραψε ότι είμαι κακιά αδερφή. Που αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Κι όμορφη κι έξυπνη και πετυχημένη. Και μη σοκάρεστε, μη σοκάρεστε. Αυτά πρέπει να τα συζητάμε. Και να τα συζητάμε ανοιχτά. Αν δεν τα συζητήσουμε, δεν θα τα αντιμετωπίσουμε ποτέ».
Η τοποθέτηση του Καπουτζίδη για το δικαίωμα στη γονεϊκότητα
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», ο Γιώργος Καπουτζίδης σχολίασε τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, και πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση ενός παιδιού που κινδυνεύει να καταλήξει σε ίδρυμα εάν η βιολογική του μητέρα πεθάνει, αφού η σύντροφός της δεν αναγνωρίζεται νομικά ως γονέας.
Ο ίδιος εξήγησε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το ότι όλα έχουν λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης», αναδεικνύοντας πως ο πραγματικός στόχος είναι η ισονομία.
«Υπάρχουν οικογένειες – γιατί ξεκίνησε από αυτές τις οικογένειες – οι οποίες ειλικρινά ταλαιπωρούνται 15, 16, 17, 18 χρόνια περιμένοντας ένα χαρτί το οποίο να μπορεί να καλύψει το παιδί τους. Και να καλύπτει και τους ίδιους. Και αυτή τη στιγμή αυτό το χαρτί φαίνεται ότι είναι πιο κοντά από ποτέ. Αυτό είναι η νούμερο ένα είδηση και το πιο σημαντικό από αυτά που συνέβησαν χθες», σημείωσε.
«Ίσως τελικά να πετύχουμε κάτι με αυτή την ήπια στάση»
Ο Καπουτζίδης σχολίασε ακόμη πως περίμενε πιο ξεκάθαρη ή πιο θερμή στήριξη για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, δεν έκρυψε μια συγκρατημένη αισιοδοξία:
«Στο τέλος της μέρας, δηλαδή, αυτό μετράει. Μπορεί να περίμενα να ακούσω κάτι παραπάνω ή κάτι καλύτερο ή έναν λόγο πιο υποστηρικτικό για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, γιατί έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και έχουμε ακούσει πολλές χυδαιολογίες, πολλές βρισιές, πολλά υποτιμητικά, πολλά προσβλητικά και πολλά μειωτικά σχόλια από πολύ κόσμο το τελευταίο διάστημα και ήλπιζα λίγο να βοηθήσει στο να μπει ένα τέλος σε αυτό.
Ίσως βέβαια επειδή ήταν κάπως μετριοπαθής και ήρεμος, ίσως να βοηθήσει τελικά και να θέλησε να ρίξει τους τόνους και είπε κιόλας ότι σκοπός είναι να συνεννοηθούμε. Άρα, μπορεί και τελικά με μια δεύτερη ανάγνωση να το πετύχουμε και αυτό».
«Δεν αλλάζει η φύση, ο γάμος όμως είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα»
Ο Γιώργος Καπουτζίδης απάντησε και σε όσους επικαλούνται τη «φύση» όταν μιλούν ενάντια στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
«Και να πούμε και κάτι άλλο, επειδή ακούμε πολλές φορές η φύση λέει αυτό, λέει το άλλο. Εδώ δεν πάμε να αλλάξουμε τη φύση, δεν θα πάει κανένας με τον σύντροφό του και θα πει γεια σας, έχουμε δύο σπερματοζωάρια, θέλω να κάνουμε παιδί. Με ένα σπερματοζωάριο και ένα ωάριο γίνεται πάντα το παιδί. Αυτό δεν θα αλλάξει. Αυτό ορίζει η φύση και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται. Η φύση όμως δεν δημιούργησε τον γάμο. Ο γάμος είναι ένα κατασκεύασμα το οποίο το έφτιαξε ο άνθρωπος και φτιάχνοντάς το αποφάσισε κάποιους ανθρώπους να τους αποκλείσει από αυτό».
Ισονομία σημαίνει ισότητα στην πράξη
Το πραγματικό ζήτημα, σύμφωνα με τον Καπουτζίδη, δεν είναι η «υποχρεωτική» τέλεση γάμων, αλλά η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο.
«Δεν το θέλουν οι άνθρωποι οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι τον γάμο γιατί ντε και καλά θέλουν όλοι να πάνε να παντρευτούν. Την ισονομία θέλουμε. Όταν με αντιμετωπίζεις, όταν μου δίνεις λιγότερα δικαιώματα ως άνθρωπο, πάει να πει ότι με αντιμετωπίζεις ως έναν κατώτερο πολίτη. Και αν με αντιμετωπίζεις εσύ ως κράτος ως κατώτερο πολίτη, δίνεις το οκέι και στους πολίτες σου να με αντιμετωπίζουν ως κατώτερο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Βρισιές, χυδαιότητες, επιθέσεις, δολοφονικές επιθέσεις, όλα αυτά προκύπτουν επειδή το ίδιο το κράτος μας έχει τοποθετήσει στη βήτα κατηγορία πολιτών».
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.









































































































