Η επείγουσα ανάκληση αφορά μπισκότα φράουλας που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, όπως νεφρική βλάβη και καρκίνο.
Επικίνδυνες ουσίες εντοπίστηκαν σε γνωστά μπισκότα
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας εξέδωσε προειδοποίηση για άμεση ανάκληση μπισκότων, καθώς διαπιστώθηκε υπέρβαση στα επιτρεπτά όρια δύο επικίνδυνων ουσιών: των εστέρων 3-MCPD και των γλυκιδυλεστέρων. Αυτές οι ουσίες είχαν ήδη αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του FAO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2016.
Οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει ότι η 3-MCPD προκαλεί βλάβες στα νεφρά, βάσει πειραμάτων σε ζώα, ενώ η γλυκιδόλη θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, καθώς είναι γονιδιοτοξική – δηλαδή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλλοιώσεις στο DNA.
Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από παρατεταμένη κατανάλωση
Η ομάδα της EFSA υπογράμμισε πως τόσο η 3-MCPD όσο και η γλυκιδόλη ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο αλλά και προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες. Για το λόγο αυτό, αναθεώρησαν το επιτρεπτό όριο ημερήσιας πρόσληψης, αυξάνοντάς το δυόμισι φορές σε σχέση με το προηγούμενο, και το όρισαν στα 2 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα για τη 3-MCPD και τους σχετικούς εστέρες λιπαρών οξέων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ουσίες αυτές δημιουργούνται κατά τη θερμική επεξεργασία των τροφίμων και αποτελούν μόλυνση που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν και δεν προκαλούν άμεσα συμπτώματα, η συχνή και μακροχρόνια κατανάλωσή τους ενδέχεται να έχει επιβλαβείς συνέπειες. Δεν είναι ένα μεμονωμένο γεύμα που θέτει σε κίνδυνο τον καταναλωτή, αλλά η παρατεταμένη πρόσληψή τους.
Τα μπισκότα που ανακαλούνται λόγω επικίνδυνων ουσιών:
Η ανάκληση αφορά το προϊόν μπισκότων φράουλας Cookies Lava Strawberry, 200 γραμμαρίων (“Lava Bites, Φράουλα”) με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 16.10.2025 και αριθμό παρτίδας: 2404AM-bld.
Γιατί υπάρχουν αυτές οι ουσίες στα τρόφιμα
Οι μεγαλύτερες ποσότητες 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρων εντοπίζονται συνήθως σε ραφιναρισμένα φυτικά έλαια και σε μαργαρίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι οι ουσίες αυτές συναντώνται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα, όπως μπισκότα, γλυκά, κέικ, σάλτσες και ακόμα και σε βρεφικά γάλατα.
Η παρουσία τους δεν σημαίνει απαραίτητα άμεσο κίνδυνο για τους καταναλωτές, όμως η συνεχής και υψηλή κατανάλωση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς. Παράλληλα, η σύσταση των ειδικών είναι να δίνουμε έμφαση στην ποικιλία της διατροφής και να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν φυτικά έλαια αμφιβόλου ποιότητας.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.