Ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού είναι το σταφύλι, που ξεχωρίζει για τη γεύση και το άρωμά του. Φτιάχνεται συνήθως με σουλτανίνα και συνοδεύεται ιδανικά με γιαούρτι, κρέμες ή γλυκά ψυγείου.
Το άρωμα του γλυκού σταφυλιού
Το γλυκό σταφύλι έχει πάντα συνδεθεί με την αρμπαρόριζα, που παραδοσιακά φυτρώνει σε γλάστρες στα σπίτια των νησιών και των χωριών. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη, μπορούμε να δώσουμε αρωματική νότα με αστεροειδή γλυκάνισο ή ξύλο κανέλας. Ένα ακόμη βασικό στοιχείο είναι το άσπρο, ολόκληρο αμύγδαλο, που προσθέτει τραγανή υφή.
Υλικά για το γλυκό σταφύλι
- 1 κιλό σουλτανίνα (ρώγες)
- 500 γρ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
- 200 γρ. άσπρα ολόκληρα αμύγδαλα
Προετοιμασία των υλικών
Ξεκινάμε με τα αμύγδαλα, τα οποία απλώνουμε σε ταψί και τα καβουρδίζουμε για περίπου 10 λεπτά στους 170°C, στον αέρα. Φροντίζουμε να τα ανακατεύουμε συχνά για να μη μαυρίσουν.
Στη συνέχεια πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια, τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε μία-μία τις ρώγες.
Η διαδικασία βρασίματος
Βάζουμε τις ρώγες σε κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά, ώσπου να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια, ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζεται αφρός, ώστε να παραμείνει καθαρό το σιρόπι.
Το τελικό άρωμα και το δέσιμο
Μετά από 40 λεπτά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, την αρμπαρόριζα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, ώστε να δέσουν τα αρώματα και το σιρόπι.
Συντήρηση και σερβίρισμα
Μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια με το καυτό γλυκό. Έτσι μπορούμε να το διατηρήσουμε για καιρό και να το απολαμβάνουμε κάθε στιγμή, είτε σκέτο, είτε πάνω σε γιαούρτι, παγωμένες κρέμες και cheesecake.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.