Ντάισελμπλουμ: Βήμα προς τα εμπρός – Μοσκοβισί: Συμφωνία ελπίδας για την Ελλάδα

0
47

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ακολουθεί η κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η διευθύντρια του ΔΝΤ, , για όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup που οδήγησαν σε συμφωνία για το χρέος στην Ελλάδα.

«Δηλώνω με ευτυχία και χαρά ότι καταλήξαμε στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ:

«Οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος».

Και συνέχισε: «Μακροπρόθεσμα του Eurogroup μελέτησε ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποια άλλα σενάρια που θα ενεργοποιηθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Θα γίνει εκταμίευση της τρίτης δόσης του ESM με 8,5 δις. ευρώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Τώρα μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα». Είπε ακόμα πως το eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών,.

Ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε πως πρόκειται γιο ένα σημαντικό βήμα συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.

Από την πλευρά του ο Μοσκοβισί τόνισε:

«Ήταν πολύ καλή η συνεδρίαση του Eurogroup, μετά από μήνες καταφέραμε να δρομολογήσουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Όλοι αποφάσισαν με υπευθυνότητα.

Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και έκανε μια προσπάθεια για να κρατήσει τις υποσχέσεις. Πολύ σπουδαία η συμφωνία».

Ο κ. Μοσοκοβισί συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του:

«Πέρα από τη σταθερότητα, η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική. Κοντολογίς, πρόκειται για ένα βήμα στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά που προκαλεί ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, αλλά οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες απαιτούν ώρες. Αυτή η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει προαπαιτούμενα. Αυτά τα προαπαιτούμενα υποστηρίζονται από όλους τους θεσμούς.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της υποστήριξης της Ελλάδας.

Συμφωνήθηκε ότι η δόση θα ανέλθει σε 8,5 δις. το ποσό θα καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες και κάποιες ανάγκες που έχει η Ελλάδα.

Τα 6,9 δις. για το χρέος και το υπόλοιπο για τις άλλες ανάγκες. Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε αυτή την εκταμίευση της δόσης».

Πηγές: topontiki.gr