Με σαφές προεκλογικό μήνυμα και ορίζοντα το 2030 τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Λέρο, παρουσιάζοντας το δίλημμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα τεθεί στις εθνικές εκλογές της άνοιξης του 2027. Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναφέρθηκε στην ασφάλεια, στο μεταναστευτικό, στις υποδομές των νησιών και στις παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το εκλογικό δίλημμα που έθεσε για το 2027
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης θα είναι ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα των εκλογών θα είναι ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα προεδρεύσουν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, της Ελλάδας και των νησιών μας», τόνισε.
Όπως ανέφερε, εκείνη την περίοδο θα βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που αφορούν άμεσα τη χώρα και τις νησιωτικές περιοχές.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει αποδείξει πως διαθέτει «τη γνώση, την αξιοπιστία, το κύρος και τη δυνατότητα» να διεκδικήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσα θεωρεί ωφέλιμα για την Ελλάδα.
«Στις εκλογές της άνοιξης του 2027 θα ζητήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη σας, όχι γι’ αυτά που κάναμε», είπε, εξηγώντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει νέα εντολή για το σχέδιο της επόμενης περιόδου και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ελλάδας, της Λέρου και του Αγαθονησίου έως το 2030.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί αποτελούν «το διαβατήριο της αξιοπιστίας μας», ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί.
«Διότι θα θυμηθούν ότι αυτά που σας είπαμε, τα έχουμε κάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ποσοστό που είχε συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία στη Λέρο στις εκλογές του 2023, το οποίο έφτασε το 52%.
«Όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό που λαμβάνει κανείς, τόσο πιο υψηλό είναι και το αίσθημα της ευθύνης», δήλωσε.
«Ας αφήσουμε στη μιζέρια όσους τα βλέπουν όλα μαύρα»
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του σε όσους, όπως υποστήριξε, παρουσιάζουν αποκλειστικά αρνητική εικόνα για την πορεία της χώρας.
«Ας αφήσουμε στη μιζέρια αυτούς που θέλουν να τα βλέπουν όλα μαύρα. Προβλήματα υπάρχουν. Αλλά η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν το 2019», ανέφερε.
Ακολούθως έθεσε ως νέο πολιτικό ορόσημο το 2030, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι, εφόσον η Νέα Δημοκρατία παραμείνει στην κυβέρνηση, η κατάσταση της χώρας θα έχει βελτιωθεί περαιτέρω.
«Σας εγγυώμαι ότι το 2030, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι βρίσκεται σήμερα», πρόσθεσε.
Ασφάλεια, Ένοπλες Δυνάμεις και ανάπτυξη στα νησιά
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνδεση της ασφάλειας με την οικονομική ανάπτυξη των ακριτικών νησιών.
«Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι προϋποθέσεις ευημερίας. Κανείς δεν θα επένδυε εδώ, αν έβλεπε την εικόνα που υπήρχε πριν από κάποια χρόνια», είπε.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, δηλώνοντας πως «ουδέποτε η χώρα είχε πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις από αυτές που έχει σήμερα».
Παρουσίασε, παράλληλα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, την τουριστική ανάπτυξη και τη βελτίωση των υποδομών στα νησιά του Αιγαίου.
Η αναφορά στο μεταναστευτικό και στη visa express
Μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του αφορούσε το μεταναστευτικό και τη σύγκριση της σημερινής εικόνας της Λέρου με εκείνη των προηγούμενων ετών, όταν το νησί βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.
«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να έχει γίνει πράξη, αν δεν υπήρχε μία απαράβατη προϋπόθεση: η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ακολουθούσε μία πολιτική που «θεωρούσε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και ότι τα νησιά μπορούσαν να λειτουργούν ως χώροι υποδοχής για όσους εισέρχονταν στη χώρα.
«Αυτό άλλαξε πια. Η Ελλάδα προστατεύει έμπρακτα τα σύνορά της. Οι ροές έχουν μειωθεί», τόνισε.
Στάθηκε ακόμη στην αύξηση των επισκεπτών από την Τουρκία, συνδέοντάς την με το πρόγραμμα της visa express.
«Τώρα δεν βλέπω πρόσφυγες και μετανάστες. Βλέπω πολλούς επισκέπτες και πολλούς Τούρκους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται και αξιοποιούν τη visa express», πρόσθεσε.
Τα έργα στη Λέρο και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης
Απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί για τον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα έργα στη Λέρο ως παράδειγμα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην περιφέρεια.
«Εδώ βλέπετε πού πηγαίνουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά την επιστροφή του στη Λέρο διαπίστωσε πρόοδο στα έργα, εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και μεγαλύτερη αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα.
«Η Λέρος αλλάζει στο επίπεδο των υποδομών. Είναι ένα νησί που αναπτύσσεται γρήγορα και μπαίνει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη», σημείωσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθούν ο φυσικός και ο πολιτιστικός χαρακτήρας του νησιού, ώστε η τουριστική ανάπτυξη και οι επενδύσεις να πραγματοποιηθούν με βιώσιμους όρους.
Αναφερόμενος στις ανάγκες του τομέα της Υγείας, είπε ότι στις τελευταίες προκηρύξεις καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον για την κάλυψη κενών θέσεων. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη καρδιολόγου.
«Ξέρω ότι έχουμε πρόβλημα με τον καρδιολόγο. Θα το λύσουμε και αυτό, γιατί μας αρέσει να ασχολούμαστε με τις λεπτομέρειες των θεμάτων», ανέφερε.
Μίλησε ακόμη για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και αναφέρθηκε στη σχετική εκκρεμότητα που αφορά τη Ρόδο, σημειώνοντας ότι γνωρίζει το ζήτημα.
Η επίσκεψη στο Νοσοκομείο Λέρου
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου, όπου έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις παρεμβάσεις στο νοσοκομείο ως μέρος της ευρύτερης επένδυσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει εντός των επόμενων μηνών, με το κλείσιμο του Ταμείου Ανάκαμψης, τη μεγαλύτερη παρέμβαση στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας από συστάσεώς του. Και είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι όπου πηγαίνω, σε όλη την Ελλάδα, βλέπω παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σε κέντρα υγείας, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά ως προς την υγεία, έπιασαν τόπο», τόνισε.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης.
Την ξενάγηση στους χώρους πραγματοποίησε ο διοικητής του νοσοκομείου, Σταμάτης Καρδάσης, ενώ ο πρωθυπουργός συνομίλησε με εργαζομένους και ενημερώθηκε για τη στελέχωση και τη λειτουργία των μονάδων.
«Συνεχίζουμε. Η δέσμευσή μας είναι να παραδώσουμε ένα ΕΣΥ πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο παραλάβαμε, με έμφαση στις υποδομές, στις προληπτικές εξετάσεις, στη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουν γίνει πολλά, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας κινείται στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Οι μονάδες που αναβαθμίστηκαν
Οι εργασίες στο νοσοκομείο περιλάμβαναν την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, της Καρδιολογικής, της Παθολογικής, της Γυναικολογικής και της Παιδιατρικής Μονάδας Νοσηλείας.
Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα χειρουργεία, στο Ακτινολογικό Εργαστήριο, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία έχει δυναμικότητα δέκα θέσεων, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στο νοσοκομείο της Λέρου τον κ. Πρωθυπουργό για να του δείξουμε από κοντά την πολύ μεγάλη πρόοδο που κάναμε με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής των ΤΕΠ και των κλινικών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και αυτές τις ημέρες υπογράφεται και η ένταξη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ του μεγάλου έργου ενεργειακής αναβάθμισης, που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι όλο το νοσοκομείο κυριολεκτικά καινούργιο».
Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Σταμάτης Καρδάσης ανέφερε:
«Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αρωγή σας στην προσπάθειά μας. Το έργο που μόλις περιηγηθήκατε είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία, ολοκληρώθηκε στη δική μας θητεία. Συνεχίζεται η αναπτυξιακή προσπάθεια».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Νοσοκομείο Λέρου υποδέχθηκε την προηγούμενη χρονιά περισσότερους από 33.500 ασθενείς, ενώ περίπου 10.000 εξυπηρετήθηκαν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Παρεμβάσεις στο λιμάνι και στις πολιτιστικές υποδομές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε ακόμη τον λιμένα του Λακκίου, όπου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πραγματοποιήθηκαν έργα συντήρησης, ενώ έχει δρομολογηθεί η επέκταση της κεντρικής προβλήτας.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι η γενικότερη αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων και η ενίσχυση της δυνατότητας του νησιού να εξυπηρετεί κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε επίσης στο νέο αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών. Η αδειοδοτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και, όταν ολοκληρωθεί το έργο, εκτιμάται ότι θα μπορεί να φιλοξενεί έως 70 σκάφη αναψυχής, ενισχύοντας τον θαλάσσιο τουρισμό της Λέρου.
Επόμενος σταθμός ήταν το ιστορικό «Ξενοδοχείο Λέρος» στο Λακκί. Το κτίριο αποκαταστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού έπειτα από περίπου τέσσερις δεκαετίες αχρησίας και παραχωρήθηκε στον Δήμο Λέρου.
Προβλέπεται να αξιοποιηθεί ως πολυχώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και ως ξενώνας φιλοξενίας καλλιτεχνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και στο εσωτερικό αίθριο, όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει θερινός κινηματογράφος.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού στο Δημαρχείο Λέρου
Χαίρομαι, Δήμαρχε, που το νησί έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και με τη βοήθεια του κ. Περιφερειάρχη και φυσικά με τη βοήθεια και των συναδέλφων και των Υφυπουργών Νησιωτικής Πολιτικής.
Και είναι πάντα μεγάλη ικανοποίηση για εμένα να επισκέπτομαι έναν τόπο και να βλέπω έργα ολοκληρωμένα, δρομολογημένα τα οποία βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
Η Λέρος είναι ένα νησί που έχει μπει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη, με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με υποχρέωση να μπορούμε να παρέχουμε και στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες τις κατάλληλες υποδομές και να διαφυλάξουμε αυτό το μοναδικό πολιτιστικό αλλά και φυσικό πλούτο που διαθέτει το νησί.
Αλλά, φυσικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει, Δήμαρχέ μου, εάν δεν είχαμε αντιμετωπίσει το κρίσιμο πρόβλημα, τη μάστιγα του μεταναστευτικού. Θυμάσαι την κατάσταση που παραλάβαμε το 2019.
Θυμάμαι τις πρώτες μου επισκέψεις στα νησιά της Δωδεκανήσου και του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα οποία «πλημμύριζαν» τότε από μετανάστες και από πρόσφυγες σε μία διαδικασία η οποία ήταν τελείως ανεξέλεγκτη.
Σήμερα αντί για μετανάστες και πρόσφυγες βλέπουμε Τούρκους επισκέπτες, οι οποίοι χαμογελαστοί χαίρονται να περνάνε τις διακοπές τους εδώ, στα νησιά της πατρίδας μας.
Αυτό ίσως είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη, διότι χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει καμία οικονομική ανάπτυξη. Είναι κάτι που τα νησιά μας εδώ και οι ακρίτες μας το γνωρίζουν πολύ καλά.
Η πρώτη υποχρέωση κάθε πολιτείας και η δική μου ως Πρωθυπουργού είναι να κάνω τη χώρα ασφαλή. Χαίρομαι που αυτό το έχουμε πετύχει και ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται πρωτίστως από αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συνόρων μας.
Εγώ το λέω πάντα ότι εδώ και η σημαία κυματίζει λίγο πιο γαλάζια και η θάλασσα είναι πιο γαλάζια και ο ουρανός είναι πιο γαλάζιος.
Και βέβαια και πολιτικά η Λέρος μας έδωσε ένα πολύ μεγάλο γαλάζιο ποσοστό, το οποίο και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο το ξεχνάμε.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού στο Νοσοκομείο Λέρου
Το κτήριο του νοσοκομείου της Λέρου, κ. Υπουργέ, κ. Διοικητά, όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, ήταν ένα καταπονημένο και κουρασμένο κτήριο το οποίο είχε πολλές δεκαετίες ζωής. Αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έγινε μια πρώτη πολύ σημαντική παρέμβαση, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και κάνοντας και πρώτες παρεμβάσεις στο υπόλοιπο κτήριο.
Πολύ σύντομα θα εκταμιευθούν ακόμα 6 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η σημαντική επέμβαση στο κτήριο, μέσω μιας πολύ ουσιαστικής ενεργειακής αναβάθμισης.
Ταυτόχρονα, πέραν των κτηρίων, η πρώτη μέριμνα του Υπουργείου είναι πάντα η στελέχωση, ειδικά των δομών μας στα νησιά, με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ξέρω ότι αυτή είναι πάντα μια δύσκολη άσκηση η οποία και εμάς μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ.
Χαίρομαι διότι στις πρόσφατες προκηρύξεις οι οποίες έγιναν, η ανταπόκριση ήταν πολύ σημαντικότερη και πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν. Και αυτό είναι μια πρώτη καλή ένδειξη ότι έχουμε βρει πια ένα πλαίσιο κινήτρων ώστε να μπορούμε να φέρνουμε γιατρούς, νοσηλευτές στα νησιά μας έτσι ώστε τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας να μην είναι υποστελεχωμένες.
Σε σχέση με το 2019 θα υπηρετούν περί τους 20 περισσότερους γιατρούς. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε ουσιαστικά για ένα νησί 10.000 κατοίκων, το οποίο τελικά θα έχει παραπάνω από 50 γιατρούς για να καλύπτουν τις βασικές του ανάγκες.
Εγώ θέλω να συγχαρώ την διοίκηση, να ευχαριστήσω όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, υποστηρικτικό προσωπικό του νοσοκομείου για την μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλλετε. Ξέρω ότι ειδικά το καλοκαίρι ο όγκος της δουλειάς αυξάνεται. Αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι έχετε την αρωγή μας έτσι ώστε το νοσοκομείο της Λέρου να γίνεται ολοένα και καλύτερο.
Η κυβέρνηση ολοκληρώνει εντός των επόμενων μηνών, με το κλείσιμο του Ταμείου Ανάκαμψης, τη μεγαλύτερη παρέμβαση στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας από συστάσεώς του. Και είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι όπου πηγαίνω, σε όλη την Ελλάδα, βλέπω παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σε κέντρα υγείας, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά ως προς την υγεία, έπιασαν τόπο.
Συνεχίζουμε. Η δέσμευσή μας είναι να παραδώσουμε ένα ΕΣΥ πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο παραλάβαμε, με έμφαση στις υποδομές, στις προληπτικές εξετάσεις, στη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Έχουν γίνει πολλά, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.






































































































