Connect with us

Διεθνής

Μιχάλης Ιγνατίου: Οι Αμερικανοί είπαν στον Ερντογάν να φύγει από την κυπριακή ΑΟΖ: Τα παιγνίδια πολέμου…

Για τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ και τα «παιχνίδια πολέμου» στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση στην Κυπριακή, γράφει ο δημοσιογράφος και χρόνια ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

«Η κατάσταση περιγράφεται δύσκολη, διότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι μέχρι της στιγμής αμετάπειστος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως οι κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μία πολύ πιθανή εξέλιξη», αν και δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη ομοφωνία (consensus). Ενημερώνοντας τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη Ρουμανία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν απόλυτος για την ανάγκη οι εταίροι της στην Ευρώπη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο στο HellasJournal ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Το πλήρες άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου  

Η διεθνής κοινότητα, με πρώτη την αμερικανική υπερδύναμη, κάνει ενέργειες προς την πλευρά της Τουρκίας για να την πείσει να τερματίσει τα «παιγνίδια πολέμου» στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσει το άνευ προηγουμένου «μπούλιγκ» εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» οι προσπάθειες είναι μαζικές αλλά μέχρι της στιγμής δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία, καθώς η Τουρκία προβάλλει το έωλο «επιχείρημα» ότι βρίσκεται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ για να προστατεύσει δήθεν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους χρησιμοποιεί ασύστολα.

Η κατάσταση περιγράφεται δύσκολη, διότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι μέχρι της στιγμής αμετάπειστος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως οι κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μία πολύ πιθανή εξέλιξη», αν και δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη ομοφωνία (consensus).

Ενημερώνοντας τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη Ρουμανία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν απόλυτος για την ανάγκη οι εταίροι της στην Ευρώπη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου.

«Δεν μπορείτε», φέρεται να είπε ο κ. Αναστασιάδης, που ήταν σε κατάσταση θυμού, «να επιβάλλετε κυρώσεις σε χώρες μη μέλη της Ε.Ε. και στην περίπτωση της Κύπρου να κλείνετε τα μάτια». Διπλωματική πηγή είπε στο «ΕτΚ» ότι ο Κύπριος πρόεδρος «δεν έκρυψε την οργή του», καθώς θεωρεί αδικαιολόγητη τη στάση των ηγετών μερικών χωρών μελών της Ένωσης.

Η κυπριακή πλευρά, συνεπικουρούμενη από το Μέγαρο Μαξίμου και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις χωρών που θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην Άγκυρα και να της ζητήσουν να συνετιστεί.

Σύμφωνα με την πηγή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, που επισκέφθηκε εκτάκτως το Παρίσι, συνομίλησε επίσης με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Γερμανίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών.

Η πηγή είπε ότι κατά τη συνομιλία του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, που αντικατέστησε πρόσφατα τον Γουές Μίτσελ, άκουσε με ικανοποίηση ότι γίνονται παρεμβάσεις προς την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα.

Οι Αμερικανοί στέκουν σταθερά στη νέα θέση που εξέφρασαν την περασμένη Κυριακή, ανταποκρινόμενοι σε ερώτημα του «‘Εθνους», ότι πρέπει να σταματήσει πάραυτα κάθε δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι σημαντικό ότι έχουν τονίσει προς την κατοχική δύναμη ότι διαφωνούν με την τακτική των προκλήσεων και των τετελεσμένων γεγονότων.

Μην το χάσεις:  Δεκάδες προσαγωγές στη Χειμάρρα- Η Αλβανία στήνει πογκρόμ

Η τοποθέτηση των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι κατά τη γνώμη τους επηρεάζονται και τα δικά τους συμφέροντα, αν και η Τουρκία φρόντισε να μην ενοχλήσει ποτέ κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η αμερικανική πλευρά διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν επιθυμεί προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία έχει επιστρέψει κανονικά και διεκδικεί τον πρώτο ρόλο.

Σύμφωνα με αναλυτές, μετά το ξεκαθάρισμα των «λογαριασμών» με τη Ρωσία στη Βαλκανική, οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουν το ίδιο και στην ανατολική Μεσόγειο. Στους σχεδιασμούς τους περιλαμβάνονται εκτός του Ισραήλ, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ελλάδα.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Κύπρος θα μπορούσε να αποδειχθεί στο σύντομο μέλλον ως μία εκ των πλέον σημαντικών της βάσεων στον κόσμο.

Οι Αμερικανοί επικοινώνησαν με τους Τούρκους και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, και εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τις προθέσεις που εξήγγειλε η Τουρκία να πραγματοποιήσει υπεράκτιες γεωτρήσεις σε περιοχή που η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι μέρος της δικής της ΑΟΖ.

«Αυτό το βήμα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εννοώντας την απειλή της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, «είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή». Η Ουάσιγκτον κάλεσε τις τουρκικές αρχές «να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες».

Επίσης ενθάρρυνε όλα τα μέρη «να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Προχθες Σάββατο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 που οι Αμερικανοί απαιτούν να ακυρωθεί, και της ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Η Λευκωσία και η Αθήνα ευελπιστούσαν ότι ο κ. Πομπέο θα θέσει και τις αμερικανικές ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επικοινωνήσαμε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι έγινε το τηλεφώνημα, το οποίο είχε προαναγγείλει σαν γεγονός ο κ. Τσαβουσόγλου.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι Τούρκοι δεν είχαν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των Αμερικανών, των Γάλλων και των Γερμανών, αν και οι τελευταίοι τα «μάσησαν» στον κ. Αναστασιάδη, αφού -όπως είναι γνωστό- έχουν τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα, τα οποία θα επηρεαστούν στην περίπτωση που η Κύπρος επιμένει στις κυρώσεις εκ μέρους της Ε.Ε.

Πάντως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η έκκληση του κ. Αναστασιάδη, αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι περιορίζονται σε σκληρές δηλώσεις, αλλά στην πράξη -μέχρι της στιγμής- αποφεύγουν το «μαστίγιο».

Η Λευκωσία απορρίπτει τη δικαιολογία των «εθνικών συμφερόντων» και ο κ. Αναστασιάδης -χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στη Βενεζουέλα και την Ουκρανία- είπε στην ομιλία του ότι για άλλες περιπτώσεις, που επίσης θίγονταν «εθνικά συμφέροντα» επιβλήθηκαν κυρώσεις, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου προβάλλονται δικαιολογίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να παραστεί στο Συμβούλιο Υπουργών όπου και θα ενημερώσει για την κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και την οποία ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «δεύτερη εισβολή».

Μην το χάσεις:  Τερέζα Μέι: Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό σχέδιο συμφωνίας - Έρχονται δύσκολες μέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ανακοινώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου TRAO και των στελεχών της και θα ζητήσει από τους ομολόγους του, όπως όλες οι χώρες-μέλη σεβαστούν και υλοποιήσουν αυτή την απόφαση.

Η Λευκωσία έχει σκεφθεί να προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες που θα ανακοινώσει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σημειώνουμε ότι μετά από συνομιλίες που είχε ο Κύπριος υπουργός με Ρώσους αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τελευταίος φέρεται να διακινεί ένα σχέδιο για «πακετοποίηση» όλων των ανοικτών θεμάτων που έχει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Στο «πακέτο» αυτό η Άγκυρα θέλει να συμπεριλάβει τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο, στα θέματα ενέργειας και στο Κυπριακό.

Τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα αναμένεται ότι θα απορρίψουν αυτή την τουρκική ιδέα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες λίγες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι θα ήταν καλή βάση για συζήτηση.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα έχει κέρδη και στα τρία θέματα που θέτει, ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία θα είναι οι χαμένες καθώς θα έχουν σημαντικές απώλειες.

Την ιδέα αναμένεται να απορρίψει και το Ισραήλ, που έχει στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να είχε στείλει το μήνυμα στον πρόεδρο της Κύπρου και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να εισέλθει η Τουρκία από την πίσω πόρτα στην ευρύτερη γειτονιά, εννοώντας μέσω μίας κακής λύσης του Κυπριακού.

Για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, η Λευκωσία δεν νιώθει μόνη, αλλά η ανησυχία έγκειται στην τάση της Τουρκίας να δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα.

Η κυπριακή ηγεσία εκφράζει το φόβο ότι εάν δεν αποτραπεί η γεώτρηση και εάν δεν πειστεί η Τουρκία να αποχωρήσει, θα έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

Διότι ως γνωστόν, όπου εισβάλει η Τουρκία μένει, και εκτός των κυπριακών κατεχομένων έχουμε και τα παραδείγματα της Συρίας και του Ιράκ, όπου οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν και παραμένουν ακόμα στα συριακά και ιρακινά εδάφη.

Πάντως, στη Λευκωσία καταγράφουν ως θετικές εξελίξεις την παρέμβαση της Αμερικής, η οποία άλλαξε άρδην στάση, και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον κ. Αναστασιάδη ότι τα συμφέροντα της χώρας του ταυτίζονται με αυτά της Κύπρου.

Η γαλλική εταιρεία TOTAL ετοιμάζεται για τη δική της γεώτρηση και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το γεωτρύπανο της θα προστατευθεί από γαλλικές φρεγάτες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, όπου μία από τις εντολές που έχουν λάβει είναι να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Exxon Mobil.

Η Λευκωσία ευελπιστεί ότι οι ξένες δυνάμεις δεν θα την αφήσουν μόνη όταν εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

loading...
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διεθνής

Πινακίδα στη Βόρεια Μακεδονία – «Στην αρχαία ελληνική ιστορία ανήκει ο Μέγας Αλέξανδρος»

Προχωρά η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών- Αναρτήθηκαν στα αγάλματα των Σκοπίων πινακίδες για την ελληνικότητα των προσώπων.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προχωρά με γοργό βήμα στη Βόρεια Μακεδονία. Η αλλαγή σε πολλές πινακίδες και η αναγνώριση της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς ως κομμάτι της ελληνικής ιστορίας είναι πλέον γεγονός.

Μάλιστα αυτό φαίνεται και σε μία κατατοπιστική πινακίδα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στα σλαβικά, αλβανικά και αγγλικά. Συγκεκριμένα, στο άγαλμα του «Έφιππου πολεμιστή»στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων που απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος πλέον αναγράφονται τα εξής:

«Προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας ιστορικής φιγούρας που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Μην το χάσεις:  Περίεργες Δημόσιες Δηλώσεις του Έντι Ράμα: Το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας - Συζητάμε με την Ελλάδα τα σύνορα

Το ίδιο αναγράφεται πια και στο μνημείο της Ολυμπιάδας, στην πλατεία και το πάρκο Ίμπνι Πάικο:

«Προς τιμήν της Ολυμπιάδας, την ιστορική φιγούρα που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Την ίδια στιγμή όμως οι αντιδράσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων ενάντια στη Συμφωνία έκαναν την εμφάνιση τους ξανά και έτσι, κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι βανδάλισαν την τρίγλωσση πινακίδα στο άγαλμα της Ολυμπιάδας, ενώ, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο MIA, αφαίρεσαν εντελώς την αντίστοιχη πινακίδα από το άγαλμα του Φιλίππου.

Μην το χάσεις:  Πραξικόπημα στην Τουρκία: Τα Wikileaks θα δημοσιοποιήσουν ντοκουμέντα-φωτιά!

Όλα τα ονόματα των μνημείων παραμένουν τα ίδια σε όλη τη χώρα, αλλά θα υπάρχει η σημείωση ότι πρόκειται για έργα και πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Και τα μνημεία αυτά είναι πολλά στη Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, αναφορά στις νέες πινακίδες έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ήταν και από τους πρωτεργάτες της Συμφωνίας. Συγκεκριμένα με ένα tweet του ο κ. Κοτζιάς στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όσους τον είχαν αμφισβητήσει για τις «Πρέσπες».

Πηγή: altsantiri.gr

loading...
Continue Reading

Διεθνής

Κίνα: Καταδίκη για «χονδροειδή ανάμιξη» των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας

Το διάταγμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο δεσμεύθηκαν οι πόροι και αποκόπηκε η πρόσβαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας σε κάθε περιουσιακό στοιχείο του λατινοαμερικάνικου κράτους στην αμερικανική δικαιοδοσία αποτελεί μια πράξη «χονδροειδούς ανάμιξης» στα εσωτερικά της χώρας αυτής και παραβίαση των κανόνων των διεθνών σχέσεων, έκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το Πεκίνο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Καράκας, τόνισε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, καλώντας την Ουάσινγκτον να τηρεί το διεθνές δίκαιο και να πάψει να προσπαθεί να προκαλεί διχασμό.

Μην το χάσεις:  Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί: Θέμα "τσαμουριάς" θέτει πάλι ο Έντι Ράμα

Η εκπρόσωπος προφανώς ανταπαντούσε σε δηλώσεις του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο οποίος προειδοποίησε την Κίνα και τη Ρωσία να πάψουν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μαύρο πρόβατο για τις ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική κρίση.

Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της περιοχής, η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

Μην το χάσεις:  Τρέμει η Ευρώπη: Έτοιμος για Καγκελάριος ο Σόιμπλε- Ποιος ο όρος του

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τον Ιούνιο ότι το Πεκίνο θέλει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στη Βενεζουέλα.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα χαρακτηρίζονται το τελευταίο διάστημα από ολοένα υψηλότερους τόνους, εν μέσω του συνεχιζόμενου και διευρυνόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

loading...
Continue Reading

Διεθνής

Ο Ερντογάν θέλει να ελέγχει και το Netflix στην Τουρκία

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, με την απόλυτη στήριξη του Ερντογάν, θα έχει την εποπτεία για όσα εμφανίζονται στο διαδίκτυο.

Ένα νέο μέτρο που είχε ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και μπαίνει τώρα σε ισχύ αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουν διαδικτυακό περιεχόμενο στην Τουρκία καθώς η Κυβέρνηση θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του περιεχομένου.

Μην το χάσεις:  Ο Ομπάμα ψάχνει για μετανάστες… επενδυτές

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, με την απόλυτη στήριξη του Ερντογάν, θα έχει πλέον την εποπτεία για όλες τις πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το Netflix, το οποίο έχει και το μεγαλύτερο κοινό.

Ουσιαστικά ο νόμος επιβάλλει στις συγκεκριμένες πλατφόρμες να ζητήσουν και να λάβουν άδεια από το RTUK, το οποίο θα εγκρίνει ή όχι το περιεχόμενό τους. Από το νέο νόμο δεν θα γλιτώσουν ούτε οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν για πιθανή λογοκρισία.

Μην το χάσεις:  Ο Τραμπ δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του για τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης!

Πηγή: ethnos.gr

loading...
Continue Reading

Facebook

Trending

Copyright © 2019 - 2021 Alldaynews.gr.