Connect with us

Διεθνής

Κόσοβο: Το σκοτεινό παρελθόν του Χαραντινάι – Φέρεται να προϊστατο σε στρατόπεδο που γινόταν αφαίρεση οργάνων από Σέρβους

Εμφανίστηκε στη Χάγη, δεν είπε λέξη – Οργή Βούτσιτς

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι παρέμεινε για λιγότερο από μία ώρα στον εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου όπου κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου.

Ο Χαραντινάι βγαίνοντας από το κτήριο της εισαγγελίας δήλωσε ότι υπερασπίστηκε τον εαυτό του δια της σιωπής.

«Σήμερα παρουσιάστηκα υπό την ιδιότητα του υπόπτου στον ειδικό εισαγγελέα για να εκπληρώσω μία νομική μου υποχρέωση. Είχα την συμβουλή των νομικών να μην απαντήσω καθόλου στις ερωτήσεις.

Από την πλευρά μου εκπλήρωσα την υποχρέωση μου. ‘Αλλες υποχρεώσεις δεν έχω» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χαραντινάι εξερχόμενος από την εισαγγελία.

Ανέφερε επίσης ότι δεν του γνωστοποιήθηκε για ποια εγκλήματα θεωρείται ύποπτος και δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις με δεδομένο ότι δεν του έγιναν συγκεκριμένες ερωτήσεις αφού εξ αρχής δήλωσε ότι αρνείται να απαντήσει.

«Το μόνο πράγμα που μου γνωστοποιήθηκε είναι ότι οι υποθέσεις έχουν να κάνουν με την δράση μου στον UCK», ανέφερε ο Χαραντινάι στους δημοσιογράφους και εκτίμησε ότι δεν αναμένει να του απαγγελθεί κατηγορία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με ειρωνικό ύφος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάκρισης του Χαραντινάι.

«Τι βγήκε κιόλας; Δεν θα του παραθέσουν γεύμα; Τι ώρα είναι το κοκτέιλ που θα οργανώσουν προς τιμήν του Χαραντινάι στη Χάγη; » σχολίασε ο Βούτσιτς για την δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

Μην το χάσεις:  Βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκανε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι κανένας δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι κάποιο ξένο δικαστήριο θα αποδώσει δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά των Σέρβων.

Το σκοτεινό παρελθόν του Χαραντινάι

Ο Ράμους Χραντινάι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Κοσόβου την περασμένη Παρασκευή ανακοινώνοντας ότι κλήθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο στη Χάγη να παρουσιαστεί ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου. Από το Ειδικό Δικαστήριο κλήθηκαν μέχρι σήμερα να καταθέσουν 40 πρώην μαχητές και διοικητές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Μέχρι στιγμής σε κανέναν δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Το Ειδικό Δικαστήριο, που ιδρύθηκε με απόφαση της βουλής του Κοσόβου το 2015, βάσει πορίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2011, ασχολείται με τα εγκλήματα που διέπραξαν μαχητές του UCK από την 1η Ιανουαρίου του 1998 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2000.

Οι υποθέσεις αφορούν κυρίως εγκληματικές ενέργειες εναντίων Σέρβων και μη Αλβανών που διεπράχθησαν στο Κόσοβο αλλά και στην βόρεια Αλβανία όπου λειτουργούσαν τουλάχιστον τρία στρατόπεδα συγκέντρωσης που ιδρύθηκαν από τον UCK.

Πρόκειται για δολοφονίες, βιασμούς, φυλακίσεις, βασανιστήρια, απαγωγές, αλλά και αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους Σέρβους.

Μην το χάσεις:  Κινήσεις 'ενότητας' από τον Ερντογάν: Αποσύρει μηνύσεις, αποφυλακίζει στρατιώτες

Η παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων είχε καταγραφεί το 2011, στην έκθεση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, του Ελβετού εισαγγελέα, Ντικ Μάρτι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Ειδικό Δικαστήριο έχει πιο διευρυμένες, χρονικά, αρμοδιότητες απ ότι είχε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ασχολείται και με εγκλήματα που διεπράχθησαν μετά την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο τον Ιούνιο του 1999, με δεδομένο ότι η εγκληματική δράση των μαχητών του UCK συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2000.

Από την στιγμή που τέθηκε το Κόσοβο υπό την διοίκηση του ΟΗΕ (UNMIK) έγιναν εκατοντάδες απαγωγές Σέρβων, 400 εκ των οποίων φέρονται ακόμη ως αγνοούμενοι.

Η πρώην εισαγγελέας του ICTY Κάρλα ντελ Πόντε στο βιβλίο της με τίτλο «The Hunt: Me and the War Criminals» που εκδόθηκε το 2008 αναφέρει ότι οι περισσότερες απαγωγές Σέρβων στην μεταπολεμική περίοδο στο Κόσοβο γινόταν υπό την επίβλεψη διοικητών του UCK.

Καταγγέλλει επίσης ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στις περιοχές Κούκες και Τροπόγια στην βόρεια Αλβανία γινόταν αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων τα οποία πωλούνταν στο εξωτερικό.

Το στρατόπεδο κρατουμένων στην Τροπόγια βρισκόταν υπό τον έλεγχο μονάδας του UCK που ανήκε στην επιχειρησιακή ζώνη «Dugadzini» με διοικητή τον Ράμους Χαραντινάι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διεθνής

Πινακίδα στη Βόρεια Μακεδονία – «Στην αρχαία ελληνική ιστορία ανήκει ο Μέγας Αλέξανδρος»

Προχωρά η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών- Αναρτήθηκαν στα αγάλματα των Σκοπίων πινακίδες για την ελληνικότητα των προσώπων.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προχωρά με γοργό βήμα στη Βόρεια Μακεδονία. Η αλλαγή σε πολλές πινακίδες και η αναγνώριση της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς ως κομμάτι της ελληνικής ιστορίας είναι πλέον γεγονός.

Μάλιστα αυτό φαίνεται και σε μία κατατοπιστική πινακίδα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στα σλαβικά, αλβανικά και αγγλικά. Συγκεκριμένα, στο άγαλμα του «Έφιππου πολεμιστή»στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων που απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος πλέον αναγράφονται τα εξής:

«Προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας ιστορικής φιγούρας που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Μην το χάσεις:  Κινήσεις 'ενότητας' από τον Ερντογάν: Αποσύρει μηνύσεις, αποφυλακίζει στρατιώτες

Το ίδιο αναγράφεται πια και στο μνημείο της Ολυμπιάδας, στην πλατεία και το πάρκο Ίμπνι Πάικο:

«Προς τιμήν της Ολυμπιάδας, την ιστορική φιγούρα που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Την ίδια στιγμή όμως οι αντιδράσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων ενάντια στη Συμφωνία έκαναν την εμφάνιση τους ξανά και έτσι, κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι βανδάλισαν την τρίγλωσση πινακίδα στο άγαλμα της Ολυμπιάδας, ενώ, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο MIA, αφαίρεσαν εντελώς την αντίστοιχη πινακίδα από το άγαλμα του Φιλίππου.

Μην το χάσεις:  Ο Τζο Μπάιντεν το τερμάτισε: Ορκίζομαι να θεραπεύσω τον καρκίνο αν εκλεγώ πρόεδρος (video)

Όλα τα ονόματα των μνημείων παραμένουν τα ίδια σε όλη τη χώρα, αλλά θα υπάρχει η σημείωση ότι πρόκειται για έργα και πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Και τα μνημεία αυτά είναι πολλά στη Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, αναφορά στις νέες πινακίδες έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ήταν και από τους πρωτεργάτες της Συμφωνίας. Συγκεκριμένα με ένα tweet του ο κ. Κοτζιάς στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όσους τον είχαν αμφισβητήσει για τις «Πρέσπες».

Πηγή: altsantiri.gr

loading...
Continue Reading

Διεθνής

Κίνα: Καταδίκη για «χονδροειδή ανάμιξη» των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας

Το διάταγμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο δεσμεύθηκαν οι πόροι και αποκόπηκε η πρόσβαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας σε κάθε περιουσιακό στοιχείο του λατινοαμερικάνικου κράτους στην αμερικανική δικαιοδοσία αποτελεί μια πράξη «χονδροειδούς ανάμιξης» στα εσωτερικά της χώρας αυτής και παραβίαση των κανόνων των διεθνών σχέσεων, έκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το Πεκίνο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Καράκας, τόνισε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, καλώντας την Ουάσινγκτον να τηρεί το διεθνές δίκαιο και να πάψει να προσπαθεί να προκαλεί διχασμό.

Μην το χάσεις:  Βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκανε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Η εκπρόσωπος προφανώς ανταπαντούσε σε δηλώσεις του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο οποίος προειδοποίησε την Κίνα και τη Ρωσία να πάψουν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μαύρο πρόβατο για τις ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική κρίση.

Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της περιοχής, η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο.

Μην το χάσεις:  Πισώπλατο χτύπημα στην Ελλάδα: Ο Τραμπ δίνει τα F-35 στον Ερντογάν (εικόνες)

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τον Ιούνιο ότι το Πεκίνο θέλει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στη Βενεζουέλα.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα χαρακτηρίζονται το τελευταίο διάστημα από ολοένα υψηλότερους τόνους, εν μέσω του συνεχιζόμενου και διευρυνόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

loading...
Continue Reading

Διεθνής

Ο Ερντογάν θέλει να ελέγχει και το Netflix στην Τουρκία

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, με την απόλυτη στήριξη του Ερντογάν, θα έχει την εποπτεία για όσα εμφανίζονται στο διαδίκτυο.

Ένα νέο μέτρο που είχε ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και μπαίνει τώρα σε ισχύ αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουν διαδικτυακό περιεχόμενο στην Τουρκία καθώς η Κυβέρνηση θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του περιεχομένου.

Μην το χάσεις:  Ντάισελμπλουμ: Πρώτα κούρεμα καταθέσεων και μετά κρατική βοήθεια στην Monte dei Paschi

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, με την απόλυτη στήριξη του Ερντογάν, θα έχει πλέον την εποπτεία για όλες τις πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το Netflix, το οποίο έχει και το μεγαλύτερο κοινό.

Ουσιαστικά ο νόμος επιβάλλει στις συγκεκριμένες πλατφόρμες να ζητήσουν και να λάβουν άδεια από το RTUK, το οποίο θα εγκρίνει ή όχι το περιεχόμενό τους. Από το νέο νόμο δεν θα γλιτώσουν ούτε οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν για πιθανή λογοκρισία.

Μην το χάσεις:  Πώς αντέδρασαν τα Σκόπια στην υπερψήφιση της «Βόρειας Μακεδονίας»

Πηγή: ethnos.gr

loading...
Continue Reading

Facebook

Trending

Copyright © 2019 - 2021 Alldaynews.gr.