Καρκίνος μαστού: Ποια συμπτώματα σας πρέπει να γνωρίζει ο μαστολόγος

Ο καρκίνος μαστού είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, επηρεάζοντας 1 στις 8 γυναίκες, δηλαδή ένα ποσοστό 12%.

Ευτυχώς ένας εξειδικευμένος μαστολόγος είναι σε θέση να δει έγκαιρα τα ανησυχητικά συμπτώματα και να προλάβει την κατάσταση στα αρχικά της στάδια πριν επεκταθεί επικίνδυνα σε άλλα σημεία του σώματος.

Απαραιτήτως μαστογραφία!

Είναι σημαντικό λοιπόν να εξεταζόμαστε συχνά από μία ηλικία και μετά και κυρίως να έχουμε υπόψιν μας ότι μπορεί να μας επηρεάσει ακόμα κι αν δεν έχουμε κληρονομική προδιάθεση.

Συγκεκριμένα μόνο το 5% με 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες με σαφώς καθορισμένη γενετική προδιάθεση. Η πλειονότητα των περιπτώσεων είναι «σποραδική», που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί ανεξαρτήτως κληρονομικότητας. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει.

Μην το χάσεις:  Έλα κι εσύ στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ - Αναγνωρισμένες σπουδές Υγείας-Μαγειρικής- Παιδαγωγικών και άλλων ειδικοτήτων

Ποια είναι τα αναγνωριστικά συμπτώματα;

Οι αλλαγές στο σώμα μας είναι φυσικό επακόλουθο καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο ορισμένα στοιχεία ειδικά στο στήθος μας θα πρέπει να μας θορυβήσουν, καθώς μπορεί να κρύβουν κάτι πολύ περισσότερο και πιο επικίνδυνο από μία απλή ένδειξη γήρανσης.

Ένας εξειδικευμένος μαστολόγος μπορεί να κατανοήσει τι κρύβεται πίσω από αυτά τα συμπτώματα και να σας συμβουλεύσει κατάλληλα προκειμένου να αποφύγετε εγκαίρως τυχόν επιπλοκές.

Στα συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος μαστού περιλαμβάνονται:

  • Όγκος ή πρήξιμο εντός ή πλησίον του μαστού ή στην μασχάλη που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και μετά το τέλος της περιόδου
  • Μάζα στο στήθος, η οποία μπορεί να είναι μικρή σαν μπιζέλι.
  • Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, ή το περίγραμμα του στήθους.
  • Έκκριση αίματος ή διάφανου υγρού από τη θηλή.
  • Αλλαγή στην αίσθηση ή την εμφάνιση του δέρματος στο στήθος ή τη θηλή (λακκάκια, συρρίκνωση, φολίδες ή πρήξιμο).
  • Ερυθρότητα του δέρματος στο στήθος ή τη θηλή.
  • Αλλαγή στο σχήμα ή θέση της θηλής
  • Μία σκληρή περιοχή κάτω από το δέρμα.
Μην το χάσεις:  Αναχωρείτε από λιμάνι Πειραιά και ψάχνετε πάρκινγκ; Paradise Parking!

Αν παρουσιάζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ο έγκυρος εξειδικευμένος χειρουργός μαστού Γιάννης Φύσσας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του.