Ισορροπημένη διατροφή: Αυξήστε τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής

Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται αν παράγοντες όπως η εργασία τους, η διατροφή τους, το περιβάλλον τους και οι γενικότερες συνήθειές τους επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά την έναρξη και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι  υπολογίσιμος σύμμαχος για επιτυχία στην εξωσωματική και για μία καλή εγκυμοσύνη.

Πείτε όχι στην καφεΐνη

Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης προκαλούν αύξηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, επηρεάζοντας σε μερικές περιπτώσεις την ποιότητα του σπέρματος.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητα σύλληψης σε μεγάλο βαθμό, με την αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης σε καθημερινή βάση. Τροφές και ροφήματα με καφεΐνη είναι ο καφές, η σοκολάτα, το μαύρο τσάι, τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Προτείνεται αντί για καφέ και αναψυκτικά να πίνετε πολύ νερό και φρέσκους χυμούς ώστε να βοηθάτε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί.

Ελαττώστε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα έως -50% και να προκαλέσει μέχρι και αποβολή.

Μην το χάσεις:  Safeway Transport international moving company: Μεταφέρουν τα πάντα παντού!

Στους άνδρες το αλκοόλ προκαλεί μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, επηρεάζοντας την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Αλλάξτε στην καθημερινή σας διατροφή

Καλό είναι τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αυξάνοντας τη γονιμότητά τους και υιοθετώντας ένα πλάνο διατροφής υγιεινό και ισορροπημένο.

Συνιστάται η λήψη των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων που εξισορροπούν τις ορμόνες. Τα βρίσκετε στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα λιπαρά ψάρια.

Εντάξτε στην διατροφή σας τα φρέσκα λαχανικά -αν είναι δυνατόν βιολογικά- και προτιμήστε το ψωμί ολικής αλέσεως από το λευκό.

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είναι και η πρόσληψη κάποιων απαραίτητων βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, τα οποία είναι:

  • Φολικό οξύ: Αποδεδειγμένα, το φολικό οξύ ελαττώνει τη δισχιδή ράχη στο παιδί, που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Είναι σημαντική η λήψη του πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Η Β6 για τις γυναίκες και η Β12 για τους άνδρες είναι πολύ βοηθητικές βιταμίνες για τη σωστή λειτουργία του DNA.
  • Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των αναπαραγωγικού συστήματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Με την έλλειψή του μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στα χρωμοσώματα και στον άνδρα μπορεί να προκαλέσει μείωση του πληθυσμού των σπερματοζωαρίων.
  • Σελήνιο: Προστατεύει το γενετικό υλικό και είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό.
  • Λιπαρά οξέα: Απαραίτητα για τη σωστή ορμονική λειτουργία των ορμονών, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος.
  • Βιταμίνες Ε και C: Σημαντικά αντιοξειδωτικά, ειδικά για τους άντρες.
  • L-αργινίνη και L-καρνιτίνη: Αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή ποιότητα σπέρματος.
  • Βιταμίνη Α: Σημαντικό αντιοξειδωτικό.
Μην το χάσεις:  Χαλάρωση κόλπου και πρόπτωση μήτρας - Σύγχρονες λύσεις με laser

Μπορείτε να λάβετε μία πλήρη ενημέρωση για τη σωστή διατροφή στον κύκλο της εξωσωματικής από την εξειδικευμένη ομάδα των γυναικολόγων αναπαραγωγής του κέντρου Γέννημα IVF.