Εικόνα γροθιά στο στομάχι: Πατερας-κόρη στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή

Τα πάθη των ανθρώπων: πατέρας και κόρη πνίγηκαν αγκαλιασμένοι αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Μια εικόνα γροθιά στο στομάχι και μια ιστορία ζωής και θανάτου που συγκλονίζει.

Δύο σώματα άψυχα. Είναι το κορμί του Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ. Και της μικρής Βαλέρια, που πρόλαβε να ζήσει 23 μήνες.

Όπως συνέβη και με τον Αϊλάν, τον τρίχρονο από τη Συρία που πνίγηκε στην Αλικαρνασσό τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως συνέβη με δεκάδες άλλους ανθρώπους που φεύγουν από την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο 26χρονος Όσκαρ Αλμπέρτο και η οικογένειά του, η Βανέσα η γυναίκα του και η μικρή Βαλέρια, έφυγαν από το Σαλβαδόρ για να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Στο Ματαμόρος του Μεξικού έμαθαν ότι θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες για να αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης ασύλου. Μα δεν μπορούσαν να περιμένουν.

Ο Όσκαρ Αλμπέρτο πήρε την απόφαση να περάσει κολυμπώντας τον ποταμό για να περάσει στα σύνορα με το Τέξας.

Πρώτα κολύμπησε αυτός με το παιδί. Άφησε τη Βαλέρια στην πλευρά των ΗΠΑ και γύρισε για να βοηθήσει τη γυναίκα του. Μόνο που το παιδί έβαλε τα κλάματα μένοντας μόνο του, έπεσε στο νερό και προσπάθησε να φτάσει στον πατέρα του.

Μην το χάσεις:  Έγραψε το βιβλίο: «Πώς να σκοτώσεις τον άνδρα σου» - Μετά το έκανε πράξη (εικόνες)

Ο 26χρονος βλέποντας το παιδί του να δίνει μάχη στο νερό γύρισε πίσω. Και εκεί ήταν το τέλος.

Το κορίτσι πέρασε το χεράκι του πάνω από τον πατέρα του για να τον αγκαλιάσει. Και έμειναν εκεί. Ξεψύχησαν αγκαλιασμένοι. Με τη μητέρα να τους βλέπει, ανήμπορη να βοηθήσει.

«Η χώρα μας θρηνεί ξανά. Παρακαλώ όλες τις οικογένειες, όλους τους γονείς να μην το ρισκάρετε. Η ζωή αξίζει πολλά» είπε η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αέξάντρα Χιλ.

Από την προεκλογική εκστρατεία του για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχόταν να ανεγείρει ένα «μεγάλο, όμορφο τείχος» κατά μήκος των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων.

Η κυβέρνηση του υποχρεώνει τους μετανάστες να περιμένουν στην πλευρά του Μεξικού όσο εξετάζονται οι αιτήσεις τους για άσυλο.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια με τους ανθρώπους αυτούς να βρίσκονται σε απόγνωση και τελικά να αποφασίζουν να περάσουν τα σύνορα ακολουθώντας άλλους δρόμους.

Μην το χάσεις:  FlyDubai: Τα τρία πιθανά αίτια της μοιραίας συντριβής

Στα τέλη Μαΐου ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν το Μεξικό δεν σταματήσει το κύμα των επίδοξων μεταναστών από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής.

Στις 7 Ιουνίου, οι δύο χώρες κατέληξαν μάλιστα σε συμφωνία: οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 45 ημερών στο Μεξικό για να λάβει μέτρα.

O πρόεδρος του Μεξικoύ, Άντερς Μανουέλ Λόπεζ Ομπράντορ, διέψευσε, πάντως, πως έχει δοθεί εντολή στους στρατιωτικούς να συλλαμβάνουν τους παράτυπους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που συνήφθη με την Ουάσιγκτον.

Η Βαλέρια δεν είναι άλλο ένα νεκρό παιδί, ο Όσκαρ Αλμπέρτο δεν είναι άλλος νεκρός άνθρωπος που έψαχνε μια άλλη, καλύτερη ζωή. Δεν είναι αριθμοί. Είναι η πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης που αφορά όλο τον πλανήτη. Είναι άλλη μια εικόνα που θα μας «στοιχειώσει».

-Τη σοκαριστική φωτογραφία φωτογραφία τράβηξε η δημοσιογράφος Τζούλια Ντε Λουκ, που ζει στο Μεξικό.

Πηγές: sdna gr

loading...