Συνδεθείτε μαζί μας

Διεθνής

Απτόητη η Τουρκία – «Εδώ θα τρυπήσει ο Πορθητής στην ΑΟΖ της Κύπρου» (pic)

Μετά την ανακοίνωση των γεωτρήσεων του Πορθητή από τις τουρκικές αρχές, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ, όσο και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων περιφερειακών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, ο «Σουλτάνος» συνεχίζει αποφασισμένος να φτάσει «μέχρι τέλους» και στο ίδιο μοτίβο συνεχίζουν και οι τουρκικές αρχές και δυνάμεις, οι οποίες «απορρίπτουν» τις όποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις «τρίτων» σχετικά με τις γεωτρήσεις.

«Αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή, οι τουρκικές αρχές τόνισαν ότι οποιαδήποτε παρατήρηση από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αποδεκτή. Η Τουρκία θα συνεχίσει να διεξάγει δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης σύμφωνα με τα δικαιώματα που απονέμει το Διεθνές Δίκαιο», σημειώνει το άρθρο.

O «Πορθητής» (Fatih) θα διεξαγάγει διερευνητικές δραστηριότητες σε γεωγραφικό μήκος 31 29 25 E και γεωγραφικό πλάτος 34 55 32 Ν. Ο «Πορθητής» άρχισε εργασίες γεώτρησης στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 από τις ακτές της Αττάλειας. Ενώ το πλοίο των 229 μέτρων μπορεί να τρυπήσει σε μέγιστο βάθος 12.192 μέτρων, η πρώτη γεώτρηση θα φτάσει σε βάθος 5.500 μέτρων.

Μην το χάσεις:  ΗΠΑ: Τσακώθηκαν στη δουλειά και την αποκεφάλισε

Για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Turkish Petroleum (TP) αγόρασε ένα δεύτερο τρυπάνι, το Yavuz, και θα ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις στην περιοχή. Το δίδυμο γεωτρύπανο του Fatih, το σκάφος Yavuz, είναι της έκτης γενιάς, αγοράστηκε για $ 262,5 εκατομμύρια και έχει μήκος 229 μέτρα και βάρος 21,283 ακαθάριστους τόνους.

Τον Μάρτιο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Feridun Sinirlioğlu τόνισε σε επιστολή του ότι η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που είναι δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’ 18’.

Μην το χάσεις:  Διάσημοι αθλητές βιντεοσκόπησαν 15χρονη να κάνει σεξ!

Στο πλαίσιο των εξωτερικών ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας, «οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayreddin Paşa και των υποστηρικτικών του σκαφών υπάγονται εξολοκλήρου στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», έγραψε ο Sinirlioğlu.

Η Sabah καταλήγει, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως η Τουρκία, ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, μαζί με την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αμφισβήτησε με συνέπεια τις μονομερείς γεωτρήσεις «της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

Πηγή: sigmalive

loading...
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
Κάνε κλικ για να σχολιάσεις

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © 2019 - 2021 Alldaynews.gr.