Σήμερα, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Α’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2026-2027, με τις προσλήψεις να αναμένεται να φτάσουν έως και τις 30.000.
Οι υποψήφιοι που θα προσληφθούν θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση της περιοχής πρόσληψης ξεκινά μια σειρά ενεργειών με πολύ στενά χρονικά περιθώρια.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και στο ΟΠΣΥΔ-Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, καθώς ακολουθεί η δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων και στη συνέχεια η τοποθέτηση σε συγκεκριμένο σχολείο.
Οι προσληφθέντες αναμένεται να λάβουν ενημέρωση και μέσω SMS για την περιοχή στην οποία τοποθετούνται.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι μέσα από την Α’ φάση να καλυφθεί τουλάχιστον το 80% των κενών που έχουν καταγράψει οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερες ελλείψεις.
Έως 30.000 αναπληρωτές στην Α’ φάση
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο συνολικός αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να κινηθεί περίπου στις 45.000.
Από αυτές, περίπου 30.000 προσλήψεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Α’ φάση, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου.
Για τη Β’ φάση, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, ο σχεδιασμός προβλέπει περίπου 6.000 επιπλέον προσλήψεις.
Το τελικό χρονοδιάγραμμα και ο ακριβής αριθμός προσλήψεων θα εξαρτηθούν, πάντως, από την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών και τα πραγματικά κενά που θα έχουν διαμορφωθεί στις σχολικές μονάδες.
Τι ακολουθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Οι ημέρες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όσους περιλαμβάνονται στην Α’ φάση, καθώς η διαδικασία από την πρόσληψη μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας εξελίσσεται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου – Ανακοίνωση αποτελεσμάτων
Σήμερα αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της Α’ φάσης.
Οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται θα ενημερωθούν για την περιοχή πρόσληψής τους, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να λάβουν σχετική ειδοποίηση και μέσω SMS.
Από εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις επόμενες ανακοινώσεις, καθώς ακολουθεί σχεδόν άμεσα η διαδικασία επιλογής σχολικών μονάδων.
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου – Δήλωση σχολείων
Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου οι αναπληρωτές που θα έχουν προσληφθεί αναμένεται να προχωρήσουν στη δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων.
Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα κατατάξουν τα διαθέσιμα σχολεία σύμφωνα με την προτίμησή τους, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η τοποθέτησή τους σε συγκεκριμένη μονάδα.
Η σωστή και έγκαιρη συμπλήρωση της δήλωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι το επόμενο στάδιο είναι περιορισμένα.
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου – Ανακοίνωση τοποθετήσεων
Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι τοποθετήσεις στις σχολικές μονάδες.
Οι αναπληρωτές θα πληροφορηθούν το συγκεκριμένο σχολείο στο οποίο τοποθετούνται και όπου θα πρέπει να παρουσιαστούν για την ανάληψη υπηρεσίας ή, όπου προβλέπεται, το ΚΕΔΑΣΥ στο οποίο θα υπηρετήσουν.
Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου – Ανάληψη υπηρεσίας
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ανάληψη υπηρεσίας από τους αναπληρωτές στις σχολικές μονάδες όπου θα έχουν τοποθετηθεί.
Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.
Για τις ίδιες ημέρες προβλέπονται παράλληλα και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους νεοπροσληφθέντες.
Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Το βασικό στοιχείο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται μέσα σε ελάχιστες ημέρες.
Για τον λόγο αυτό οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν σήμερα τα αποτελέσματα θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά το ΟΠΣΥΔ, τις επίσημες ανακοινώσεις και τα μηνύματα που λαμβάνουν στο κινητό τους.
Μετά την ανακοίνωση της περιοχής πρόσληψης θα πρέπει να ακολουθήσει εγκαίρως η δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων, ενώ αμέσως μετά θα ανακοινωθεί η συγκεκριμένη τοποθέτηση.
Οι υποψήφιοι καλό είναι να μην αφήσουν καμία από τις απαραίτητες ενέργειες για την τελευταία στιγμή, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες θα πρέπει να ολοκληρωθούν διαδοχικά η πρόσληψη, η επιλογή σχολείων, η τοποθέτηση και η ανάληψη υπηρεσίας.
Η ενημέρωση για την περιοχή και στη συνέχεια για τη σχολική μονάδα τοποθέτησης αναμένεται να γίνεται και μέσω SMS, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να παρακολουθούν παράλληλα τις επίσημες πλατφόρμες.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου η Β’ φάση
Για όσα κενά παραμείνουν μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης, αλλά και για νέες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας αδειών, παραιτήσεων, μεταβολών στο μαθητικό δυναμικό ή άλλων υπηρεσιακών αλλαγών, θα ακολουθήσει η Β’ φάση προσλήψεων.
Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, η δεύτερη φάση τοποθετείται περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου και αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 6.000 αναπληρωτές.
Το βάρος, πάντως, πέφτει σήμερα στην Α’ φάση και στους έως 30.000 εκπαιδευτικούς που αναμένεται να μάθουν σε ποια περιοχή της χώρας θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.








































































































