Η νέα σφοδρή σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με δύο μουσουλμάνες Δημοκρατικές βουλεύτριες άναψε ξανά φωτιές στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με βαριές εκφράσεις και κατηγορίες περί ρατσισμού.
Νέα επίθεση Τραμπ σε Ίλχαν Όμαρ και Ρασίντα Τλάιμπ
Έναν ακόμη γύρο έντονης αντιπαράθεσης άνοιξε την Τετάρτη (25.02.2026) ο Ντόναλντ Τραμπ, στοχοποιώντας τις Δημοκρατικές βουλεύτριες και μουσουλμάνες, Ίλχαν Όμαρ και Ρασίντα Τλάιμπ.
Λίγες ώρες μετά την ιδιαίτερα μακρά ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους –η οποία κατέρριψε ρεκόρ διάρκειας– και αφού οι δύο βουλεύτριες τον αποδοκίμασαν από τα έδρανα του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε μέσω του Truth Social. Υποστήριξε πως «θα έπρεπε να κλειστούν σε άσυλο για ψυχικά ασθενείς» και «να σταλούν πίσω από εκεί όπου ήρθαν».
Η ένταση ξεκίνησε όταν η Ρασίντα Τλάιμπ, παλαιστινιακής καταγωγής, και η Ίλχαν Όμαρ, σομαλικής καταγωγής, επέκριναν δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ για τη σκληρή μεταναστευτική του πολιτική.
Δείτε την αντίδραση των δύο Δημοκρατικών:
Rep. Ilhan Omar, of Minnesota shouted "you have killed Americans" as President Donald Trump slammed Democrats for demanding for reform before funding the Department of Homeland Security.
Omar was referring to the federal immigration crackdown in Minnesota, where Renee Good and… pic.twitter.com/MRdxgJtdTe
— CNN (@CNN) February 25, 2026
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, και οι δύο φώναξαν «σκοτώνετε Αμερικανούς», ενώ η Όμαρ χαρακτήρισε τον πρόεδρο «ψεύτη».
«Παλαβές» και «θεότρελες» λέει ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με νέα ανάρτηση στο Truth Social, αποκαλώντας τις δύο πολιτικούς «παλαβές», «θεότρελες» και «ψυχικά διαταραγμένες», λέγοντας μάλιστα ότι «ειλικρινά, μοιάζουν σαν να έπρεπε να εισαχθούν σε ψυχιατρείο». Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα έπρεπε να τις στείλουμε πίσω, εκεί από όπου ήρθαν–το συντομότερο δυνατό».

Στη μακροσκελή του τοποθέτηση αναφέρθηκε και στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος τον είχε αποκαλέσει «παράφρονα».
«Θα έπρεπε πραγματικά να μπουν σε μια βάρκα με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, έναν άλλο άρρωστο και παράφρονα άνθρωπο με, πιστεύω, εξαιρετικά χαμηλό IQ, που δεν έχει απολύτως καμία ιδέα τι κάνει ή λέει», έγραψε χαρακτηριστικά.
Η Ρασίντα Τλάιμπ απάντησε μέσω X ότι τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύουν πως «το έχει χάσει».
Καταγγελίες για ρατσισμό και αντίδραση της CAIR
Η μη κυβερνητική οργάνωση Συμβούλιο για τις Αμερικανικές-Ισλαμικές Σχέσεις (Council on American-Islamic Relations – CAIR) κατήγγειλε τις δηλώσεις του Τραμπ ως ρατσιστικές.
«Είναι ρατσιστικό και μισαλλόδοξο να λέγεται ότι δυο μουσουλμάνες βουλεύτριες θα έπρεπε να σταλούν στις χώρες όπου γεννήθηκαν ή από όπου ήλθαν οι πρόγονοί τους επειδή επέκριναν τους σκοτωμούς Αμερικανών» από ομοσπονδιακούς πράκτορες, δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης, Έντουαρντ Άχμεντ Μίτσελ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, είχε υποστηρίξει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δημοσιογράφοι «συκοφαντούν» τον πρόεδρο κατηγορώντας τον για ρατσισμό.
Η μεταναστευτική πολιτική και οι θάνατοι σε διαδηλώσεις
Η εκστρατεία μαζικών συλλήψεων μεταναστών που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2025, με στόχο τις απελάσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής. Οι αντιδράσεις εντάθηκαν μετά τους θανάτους δύο Αμερικανών –μιας μητέρας και μιας νοσοκόμου– από πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων σε κινητοποιήσεις στη Μινεάπολη τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με στοιχεία, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος ενώ τελούσαν υπό κράτηση της υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE), ενώ το 2025 οι θάνατοι ανήλθαν σε τουλάχιστον 31.
Κατά την ομιλία του την Τρίτη, ο πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου σε μέλη της κοινότητας των Σομαλών μεταναστών στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «σομαλοί πειρατές» λεηλατούν τη Μινεσότα.
Η κυβέρνησή του, επικαλούμενη κατηγορίες περί απάτης στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας από Σομαλούς μετανάστες στην πολιτεία, ανέπτυξε χιλιάδες πράκτορες για επιχειρήσεις σύλληψης.
Ο Ρεπουμπλικάνος παρουσιάζει τις κινήσεις αυτές ως μέτρα κατά της απάτης και υπέρ της ασφάλειας, αποδίδοντας –χωρίς να προσκομίζει αποδείξεις– την αύξηση της «εγκληματικότητας» στους μετανάστες.
Αντιδράσεις οργανώσεων και υπόθεση Κούσνερ
Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η πολιτική του προέδρου καλλιεργεί κλίμα φόβου και ότι μεμονωμένα περιστατικά χρησιμοποιούνται ως αφορμή για γενικευμένη στοχοποίηση μεταναστών.
Παράλληλα, αμφισβητούν τη δέσμευσή του στην καταπολέμηση της απάτης, επισημαίνοντας ότι έχει απονείμει χάρη σε άτομα που είχαν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα, όπως ο Τσαρλς Κούσνερ, πατέρας του γαμπρού του και νυν πρεσβευτής στη Γαλλία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε επίσης επικρίσεις επειδή αναδημοσίευσε στο Truth Social βίντεο στο οποίο ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ εμφανίζονταν ως πίθηκοι, πριν το αποσύρει μετά τον σάλο που προκλήθηκε.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.








































































































