Η τραγωδία των Τεμπών παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, με την κυβέρνηση να απαντά στις κατηγορίες περί συγκάλυψης. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο MEGA, τοποθετήθηκε εκ νέου για το θέμα, επιχειρώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες και να εξηγήσει τη στάση της κυβέρνησης.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην κάναμε»
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει ό,τι της ζητήθηκε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση της δίκης είναι θέμα της Δικαιοσύνης, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα.
«Γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη; Γιατί δεν έχει ξεκινήσει η δίκη. Το ότι δεν έχει ξεκινήσει η δίκη δεν αφορά την κυβέρνηση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και καθορίζει τους ρυθμούς της μόνη της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως οι συνεχείς αγωγές και νομικές ενέργειες, κυρίως από συγκεκριμένους δικηγόρους όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθυστερούν τη διαδικασία.
«Η επικοινωνιακή διαχείριση ήταν δύσκολη»
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η τραγωδία των Τεμπών ήταν δύσκολη πολιτικά, ειδικά στην επικοινωνιακή της διαχείριση. Όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε μια πιο «μαζεμένη» στάση απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, σεβόμενη τον πόνο τους.
«Αυτό που δεν είχαμε υπολογίσει ήταν ότι απέναντί μας είχαμε ένα πολιτικό σύστημα που δεν είχε κανέναν ηθικό φραγμό και αξιοποίησε αυτή την οργή για πολιτικούς σκοπούς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η στάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να εκλαμβάνει τη σιωπή της Νέας Δημοκρατίας ως ενοχή, ενώ αντίθετα, την επίθεση της αντιπολίτευσης ως υπεράσπιση της αλήθειας.
«Απαράδεκτος ο στοχευμένος διασυρμός»
Αναφερόμενος σε πρόσφατες εξελίξεις, ο υπουργός μίλησε για την παραίτηση της ιατροδικαστού στη Λάρισα, η οποία, όπως είπε, έγινε λόγω του «βόθρου» των επιθέσεων που δέχτηκε.
«Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε; Να αναγκάζονται οι θεσμοί να αποχωρούν από σιχαμάρα για όσα τους λένε;», διερωτήθηκε, καταδικάζοντας τον δημόσιο διασυρμό όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.
«Ανυπόστατες οι θεωρίες συνωμοσίας»
Ο υπουργός χαρακτήρισε ως γελοίες τις θεωρίες που διακινούνται, όπως αυτή που συνδέει την τραγωδία με υποτιθέμενη κυβερνητική συγκάλυψη λαθρεμπορίας.
«Έχετε ακούσει κανένα όνομα λαθρεμπόρου; Όχι. (…) Τι είπε η κα Κωνσταντοπούλου; Ότι ο μηχανοδηγός που σκοτώθηκε κουβαλούσε παράνομο υλικό και ήταν εθελοντής στο γραφείο του πρωθυπουργού. Δηλαδή, τι υπονοεί; Ότι ο λαθρέμπορος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τέτοιες θεωρίες πρέπει να σταματήσουν, καθώς είναι και προσβλητικές. «Οι πολλές ευγένειες τελειώσανε. Όλο αυτό πια είναι γελοιότητα. Δεν ντρέπονται επιτέλους;».
«Η αλήθεια θα έρθει από τη Δικαιοσύνη»
Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η αλήθεια για την τραγωδία δεν θα αποκαλυφθεί μέσω συλλαλητηρίων, αλλά από τη δικαστική διαδικασία.
«Οι γονείς θα τα μάθουν από τη Δικαιοσύνη. Δεν θα τα μάθουν ούτε από τα συλλαλητήρια ούτε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου», είπε.
Παραλληλισμός με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις, αναφερόμενος στο υποτιθέμενο σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου το 2008.
«Τότε ξεκίνησε από έναν επιχειρηματία που είχε σύγκρουση με τον Θοδωρή Ρουσόπουλο. Έβαλε το κανάλι του να παίζει όλη μέρα το δήθεν σκάνδαλο. Σε λίγες εβδομάδες, όλη η χώρα μιλούσε για αυτό. Ο στόχος ήταν να πέσει ο Καραμανλής. Και τελικά έπεσε», εξήγησε.
Όπως είπε, χρόνια αργότερα, όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο. Ωστόσο, η χώρα είχε ήδη υποστεί τις συνέπειες.
«Δεν θα επιτρέψουμε άλλη στοχοποίηση»
Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει πλέον σιωπηλή απέναντι σε κατηγορίες που, όπως υποστήριξε, δεν έχουν βάση.
«Η περίοδος που ακούγαμε σιωπηλοί ότι συγκαλύπτουμε, ότι είμαστε λαθρέμποροι και δολοφόνοι, τελείωσε. Είμαστε τίμιοι άνθρωποι που μπήκαμε στην πολιτική για να υπηρετήσουμε την πατρίδα», δήλωσε κατηγορηματικά.
«Υπήρξε έγκλημα στα Τέμπη;»
Τέλος, ο υπουργός απάντησε στο ερώτημα εάν υπάρχει έγκλημα στην τραγωδία των Τεμπών.
«Έγκλημα με την έννοια της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας μπορεί να υπάρχει. Θα δούμε τι πήγε λάθος εκείνη την ημέρα και συνέβη το δυστύχημα», ανέφερε, καταλήγοντας πως πρέπει να υπάρξει ένα όριο στον λαϊκισμό.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.