Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στην εταιρεία φύλαξης για τα νέα βίντεο
Το απόγευμα της Δευτέρας (10/02/2025), στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών πραγματοποίησαν έφοδο στην εταιρεία φύλαξης που κατέθεσε στον ανακριτή τα νέα βίντεο από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η επιχείρηση έγινε στα γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση, έπειτα από εντολή του ανακριτή κ. Μπακαΐμη, προκειμένου να ελεγχθεί αν το υλικό που κατατέθηκε είναι το ίδιο με τα τρία βίντεο που είχαν παραδοθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του στη Λάρισα.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε κατάσχεση σκληρών δίσκων, καταγραφικών συσκευών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων, ώστε να γίνει η απαραίτητη σύγκριση με τα αρχεία που είχε παραδώσει σε USB ο δικηγόρος της εταιρείας φύλαξης. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα των βίντεο.
Παράλληλα, οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλον χώρο της εταιρείας στον Πλαταμώνα, με τις Αρχές να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία ελέγχου των στοιχείων.
Στο μικροσκόπιο η γνησιότητα των βίντεο
Τα νέα βίντεο που κατατέθηκαν και αφορούν την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 έχουν τεθεί υπό εξονυχιστική διερεύνηση από τις δικαστικές Αρχές. Ο ανακριτής έχει δώσει εντολή σε δύο ειδικούς πραγματογνώμονες να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητά τους, όπως επίσης να ελέγξουν αν στις καταγραφές υπάρχει κάποια δεξαμενή ή βυτίο που θα μπορούσε να σχετίζεται με τη μεταφορά ύποπτου φορτίου.
Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται κρίσιμη, καθώς τα νέα βίντεο χαρακτηρίζονται «ιδιαίτερης σημασίας» από τον ανακριτή. Ζητείται, μάλιστα, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η ανάλυσή τους, ώστε να διαπιστωθεί αν περιέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εξέλιξη της υπόθεσης.
Τα βίντεο και ο ρόλος της εταιρείας φύλαξης
Τα τρία βίντεο κατατέθηκαν από τον δικηγόρο της εταιρείας φύλαξης Interstar Security, Βασίλη Καπερνάρο. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο υλικό δεν είχε ζητηθεί προηγουμένως, αλλά προέκυψε έπειτα από εσωτερική έρευνα της εταιρείας. Η αναζήτηση και η ανάλυση των δεδομένων έγιναν εξαιτίας των έντονων ερωτημάτων που τέθηκαν πρόσφατα για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τη μεγάλη έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ανακριτή, η εταιρεία Interstar Security Ε.Π.Ε. δραστηριοποιείται στη βιντεοεπιτήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Θεσσαλονίκη και έχει ενεργή σύμβαση με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Η επίσημη εντολή του ανακριτή στους πραγματογνώμονες
Στο έγγραφο που έχει αποσταλεί στους δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες, τον Δρ. Απόστολο Βασιλάκο, μηχανολόγο μηχανικό, και τον Σταύρο Μπατζόπουλο, ηλεκτρολόγο μηχανικό, αναφέρεται ότι η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο της ανάκρισης για σοβαρές κατηγορίες, όπως:
- Διατάραξη της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, με συνέπειες τον θάνατο και τη σοβαρή σωματική βλάβη πολλών ανθρώπων.
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.
- Βαριά και απλή σωματική βλάβη από αμέλεια, που προκλήθηκε από υπεύθυνους επαγγελματίες.
Η εντολή προς τους πραγματογνώμονες είναι να εξετάσουν προσεκτικά τα βίντεο και να διαπιστώσουν αν περιέχουν στοιχεία που μπορούν να συνδέσουν την εμπορική αμαξοστοιχία με πιθανή μεταφορά παράνομου φορτίου. Επιπλέον, καλούνται να αναλύσουν το υλικό και να συντάξουν λεπτομερή έκθεση για τα ευρήματά τους.
Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την έρευνα
Η κατάσχεση ηλεκτρονικών δεδομένων από την εταιρεία φύλαξης και η ενδελεχής εξέταση των βίντεο ανοίγουν έναν νέο κύκλο ερευνών γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη. Το αν προκύψουν νέα στοιχεία που θα επηρεάσουν την πορεία της ανάκρισης θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση του καταγεγραμμένου υλικού.
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά, καθώς η υπόθεση των Τεμπών εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας και να απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.