Η πιο απλή εκδοχή του παστίτσιου με ριγκατόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ιδανική για να γίνει αγαπημένο πιάτο όχι μόνο την Κυριακή, αλλά και μέσα στην εβδομάδα.
Γρήγορο και μαμαδίστικο φαγητό για όλες τις ημέρες
Το παστίτσιο είναι ένα από τα φαγητά που φέρνουν πάντα χαμόγελα γύρω από το τραπέζι. Κλασικό, χορταστικό και γεμάτο αρώματα, θυμίζει μαμαδίστικη θαλπωρή. Με αυτή την απλοποιημένη εκδοχή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η προετοιμασία γίνεται παιχνιδάκι – τόσο εύκολη που μπορείς να τη φτιάξεις και μέσα στην εβδομάδα, χωρίς άγχος.
Η μπεσαμέλ δεν μένει μόνο από πάνω αλλά γεμίζει και το εσωτερικό των ζυμαρικών, ενώ η πλούσια σάλτσα με μυρωδικά κάνει το σπίτι να μοσχοβολάει.
Τα υλικά που θα χρειαστείς
- 500 γρ. ζυμαρικά (ριγκατόνι, κοραλάκι ή κοφτό μακαρόνι)
- 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φέτα μπέικον (προαιρετικά)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 2 καρότα
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1/4 φλ. κονιάκ
- 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 ξυλάκι κανέλας
- 1.250 γρ. γάλα
- 125 γρ. κορν φλάουρ (6 κ.σ.)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 αυγά χτυπημένα (προαιρετικά)
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλ. κεφαλοτύρι
Πώς να ετοιμάσεις τον κιμά
Βάλε στο μπλέντερ το μπέικον, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και ψιλόκοψέ τα (ή κάν’ το με το μαχαίρι). Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρισε τον κιμά για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα.
Πρόσθεσε τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα υλικά και ανακάτεψε να μαραθούν. Ρίξε τον πελτέ και σοτάρισε τον τρίβοντάς τον στον πάτο της κατσαρόλας για 1 λεπτό. Σβήσε με το κονιάκ και άφησε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Πρόσθεσε τις ντομάτες και μισό φλιτζάνι νερό, σκεπάζεις την κατσαρόλα, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Ο κιμάς πρέπει να είναι ζουμερός και μελωμένος.
Προς το τέλος, ρίξε δαφνόφυλλο και κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Αν δεις ότι χρειάζεται υγρό, πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό. Άφησε τα μυρωδικά να δώσουν άρωμα για 5 λεπτά και μετά αφαίρεσέ τα.
Η εύκολη κρέμα μπεσαμέλ με κορν φλάουρ
Ρίξε το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο (όχι τα αυγά) όλα μαζί σε κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακάτευε συχνά μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν βράσει και πήξει, βγάζεις από τη φωτιά.
Άφησέ τη να πέσει λίγο η θερμοκρασία για 5-6 λεπτά και μετά πρόσθεσε τα χτυπημένα αυγά και το κεφαλοτύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα για να ενσωματωθούν καλά.
Συνδυάζοντας ζυμαρικά και σάλτσες
Βράσε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ όσο λέει η συσκευασία. Στράγγισέ τα και ρίξ’ τα στον κιμά. Πρόσθεσε τη μισή κρέμα και το τυρί και ανακάτεψε καλά ώστε τα ριγκατόνι να γεμίσουν με τις σάλτσες.
Άδειασε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (25×38εκ. ή αντίστοιχο πυρίμαχο σκεύος). Αν σου φανεί πως οι σάλτσες είναι υγρές, μην ανησυχείς. Τα ζυμαρικά θα τις απορροφήσουν ιδανικά και θα βγει τέλειο.
Ρίξε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και ανακάτεψε ελαφρά με ένα πιρούνι για να μπει μέσα στα ριγκατόνι. Μην το βάλεις σε στρώσεις, όπως το κλασικό παστίτσιο – εδώ η κρέμα θα γεμίσει το εσωτερικό των ζυμαρικών και θα λιώνει στο στόμα.
Το τελικό ψήσιμο
Πασπάλισε την επιφάνεια με 3 κουταλιές κεφαλοτύρι και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180-200ºC για περίπου 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει ελαφριά κρούστα.
Πρόσεξε: μην το κόψεις όσο είναι ζεστό – άφησέ το λίγο να σταθεί για να κόβεται σωστά.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.








































































































