Η δημόσια παρέμβαση του Τάσου Δούση για τις ύβρεις του Κώστα Ανεστίδη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τον γνωστό δημοσιογράφο να μιλά για εκφυλισμό της αισθητικής και ηθική κατάρρευση της κοινωνίας.
Στο στόχαστρο η αποδοχή της χυδαιότητας
Ο Τάσος Δούσης δεν περιορίζεται στην καταδίκη του Ανεστίδη, αλλά απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που ανέχονται, αδιαφορούν ή ακόμα και επευφημούν τέτοιου είδους συμπεριφορές. «Αν δεν σας τρομάζουν και δεν σας προκαλούν αηδία, τα χυδαία λόγια του κυρίου Ανεστίδη, απλά του έχετε μοιάσει», τονίζει, χαρακτηρίζοντας όσους δεν νιώθουν αποστροφή ως «αποκρουστικά τέρατα χυδαιότητας».
Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι η κοινωνική σήψη δεν ξεκινά από τους ακραίους εκφραστές, αλλά από τη σιωπηρή ή ενεργή συναίνεση του κοινού που τους επιτρέπει να δρουν. Η ανοχή της χυδαιότητας, λέει, αποτελεί ένδειξη μιας «αισθητικής της αηδίας» που γίνεται πλέον αποδεκτή ως κοινωνική στάση.
Η βία δεν έχει όρια και δεν κάνει διακρίσεις
Ο δημοσιογράφος προειδοποιεί ότι τέτοια φαινόμενα είναι μόνο η αρχή ενός φαύλου κύκλου. «Δεν έχει σημασία που τις βρισιές σήμερα τις εισπράττει ο πρωθυπουργός. Αύριο θα είναι ένας άλλος πρόεδρος, ένας δήμαρχος, η σύζυγός σας, το παιδί σας», γράφει χαρακτηριστικά. Η αδιαφορία ή η αποδοχή τέτοιων φαινομένων μπορεί να οδηγήσει στην κανονικοποίηση της βίας και της χυδαιότητας στον δημόσιο λόγο και τελικά στην ιδιωτική ζωή.
Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και ψυχολογικό
Ο Δούσης τοποθετεί το φαινόμενο και σε ψυχιατρική βάση, λέγοντας ότι οι άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν πεποιθήσεις όχι βάσει αποδείξεων αλλά βάσει αυτού που τους γοητεύει. Αν κάποιος γοητεύεται από τον «βόθρο», τότε μαθηματικά θα οδηγηθεί στην εκπροσώπηση από ανθρώπους που ενσαρκώνουν αυτή τη χυδαιότητα, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην καθημερινή ζωή.

«Αν σε γοητεύει ο βόθρος, έχεις πρόβλημα», επισημαίνει. Για τον ίδιο, πρόκειται για έναν ξεκάθαρο δείκτη πνευματικής και ηθικής κατάρρευσης, αφού η αισθητική επιλογή φανερώνει και την εσωτερική κατάσταση του ανθρώπου.
Η προειδοποίηση του Νίτσε και η ανθρώπινη φύση
Ο Δούσης επικαλείται τον Γερμανό φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε, για να ενισχύσει τη θέση του. Ο άνθρωπος, λέει, είναι «σαν ένα σκοινί τεντωμένο μεταξύ κτήνους και υπεράνθρωπου – ένα σκοινί πάνω από την άβυσσο». Αν το σκοινί αυτό γύρει προς το μέρος του κτήνους, τότε η κοινωνία ολόκληρη κινδυνεύει να παρασυρθεί σε μια άβυσσο βαρβαρότητας και βίας.
Η κοινωνία χάνει την αισθητική της
Το άρθρο του Τάσου Δούση κλείνει με μια έντονη προειδοποίηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού έχει χάσει την αισθητική του, και βαδίζει χωρίς φρένα προς την κτηνωδία. Η κτηνωδία αυτή εκδηλώνεται πρώτα με λόγια, στη συνέχεια με χυδαίους χαρακτηρισμούς, μετά με βανδαλισμούς και τέλος με σωματική βία.
«Αν αυτό το κύμα γίνει πλειοψηφία μέσα στον ελληνικό λαό… καλή τύχη σε όλους μας», καταλήγει.
Αναλυτικά το μήνυμα του Τάσου Δούση
«Περί αισθητικής…
Με το συμπάθιο πάντα αλλά…
Αν δεν σας τρομάζουν και δεν σας προκαλούν αηδία, τα χυδαία λόγια του κυρίου Ανεστίδη απλά του έχετε μοιάσει.
Είσαστε αποκρουστικά τέρατα χυδαιότητας και αηδίας. Έχετε γίνει θύματα μιας αισθητικής, αποκρουστικής και ξεφτιλισμένης. Δεν έχει σημασία που τις βρισιές σήμερα τις εισπράττει ο πρωθυπουργός. Αύριο θα είναι ένας άλλος πρόεδρος, ένας δήμαρχος, η σύζυγός σας, το παιδί σας.
Αν είσαστε περήφανοι για αυτά που βγήκαν από το στόμα του Ανεστίδη ως οχετός, να το δείτε με έναν ψυχίατρο.
Γιατί να το δείτε με έναν ψυχίατρο; Οι άνθρωποι, σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις, σχηματίζουν τις πεποιθήσεις τους με βάση όχι τις αποδείξεις, αλλά με βάση αυτό που τους γοητεύει.
Άρα αν σε γοητεύει ο βόθρος, κάποιο θέμα έχεις. Αν σε γοητεύουν τέτοιες εκφράσεις, μαθηματικά θα επιλέξεις τους βόθρους να σε εκπροσωπήσουν και να σε εκφράσουν με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στη ζωή.
Ο άνθρωπος είναι σαν ένα σκοινί τεντωμένο μεταξύ κτήνους και υπεράνθρωπου – ένα σκοινί πάνω από την άβυσσο, λέει ο Νίτσε.
Αν το σκοινί πάει προς το κτήνος, την βάψαμε. Το ωραίο στην ιστορία: ο ελληνικός λαός, σε ένα μεγάλο κομμάτι του, έχει χάσει την αισθητική του και πάει ολοταχώς προς την κτηνωδία.
Κτηνωδία είναι, να ξέρετε, όταν οι διαφορές λύνονται με βανδαλισμούς, με χυδαιότητα, με μίσος και στο τέλος με βία.
Αν αυτό το κύμα γίνει πλειοψηφία μέσα στον ελληνικό λαό… Καλή τύχη σε όλους μας.»
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.







































































































