Η τιμή της σοκολάτας στα ύψη – Κλείνουν μικρές σοκολατοποιίες
Η εκτίναξη της τιμής του κακάο προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στη βιομηχανία της σοκολάτας. Οι αυξήσεις φτάνουν έως και 50%, ενώ πολλές μικρές σοκολατοποιίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος και οδηγούνται στο κλείσιμο. Οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους, αλλάζοντας τις συνταγές των προϊόντων τους.
Η ραγδαία αύξηση της τιμής του κακάο έχει φέρει τη σοκολατοποιία σε κρίσιμο σημείο. Οι μικρές ανεξάρτητες επιχειρήσεις στην Ευρώπη δυσκολεύονται να αντέξουν την πίεση, καθώς το κόστος των πρώτων υλών έχει εκτοξευθεί. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον 12 μικρές σοκολατοποιίες αναγκάστηκαν να κλείσουν, αδυνατώντας να απορροφήσουν τις αυξήσεις.
Οι τιμές του κακάο έχουν τριπλασιαστεί, λόγω της έλλειψης που συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται, οδηγώντας ακόμα και τους γίγαντες του κλάδου, όπως οι Nestlé, Lindt & Sprüngli και Hershey, σε μείωση των αποδόσεών τους στο χρηματιστήριο. Αν και αυτές οι εταιρείες έχουν περισσότερη αντοχή στις αυξήσεις, οι μικρότερες σοκολατοποιίες δεν έχουν την ίδια δυνατότητα και οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Η Ευρώπη στη δίνη της κρίσης κακάο
Η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κακάο παγκοσμίως, με μια αγορά σοκολάτας που φτάνει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Χώρες όπως η Ελβετία και η Γερμανία συγκαταλέγονται στις κορυφαίες καταναλώτριες σοκολάτας, με μέση ετήσια κατανάλωση άνω των 9 κιλών ανά άτομο.
Ωστόσο, η εξάρτηση της ηπείρου από τη Δυτική Αφρική δημιουργεί αβεβαιότητα, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι φυτικές ασθένειες έχουν μειώσει σημαντικά την παραγωγή. Το έλλειμμα κακάο για τη σεζόν 2023-24 έφτασε τους 478.000 μετρικούς τόνους – το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1980. Αυτή η έλλειψη οδήγησε την τιμή του κακάο σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 13.000 δολάρια ανά τόνο.
Ιστορικές σοκολατοποιίες βάζουν λουκέτο
Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστες ιστορικές σοκολατοποιίες, οι οποίες οδηγήθηκαν σε πτώχευση λόγω του υπέρογκου κόστους:
- Leysieffer (Γερμανία): Η διάσημη σοκολατοποιία premium πραλινών δεν άντεξε και ρευστοποιήθηκε το 2023.
- Salzburg Schokolade (Αυστρία): Ο γνωστός παραγωγός των σοκολατακίων Mozart σταμάτησε τη λειτουργία του.
- Franz Hauswirth (Αυστρία): Εταιρεία φημισμένη για τα σοκολατένια πασχαλινά κουνέλια, αναγκάστηκε να κλείσει λόγω του υψηλού κόστους πρώτων υλών.
Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, όπως οι Hershey και Mondelez International, προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις 40-50% στις τιμές της σοκολάτας. Αυτές οι αυξήσεις πιθανώς θα αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειες, οδηγώντας τους αγοραστές από τα ακριβά brands στις πιο προσιτές επιλογές των σούπερ μάρκετ.
Παράλληλα, η παραγωγή και η επεξεργασία κακάο στην Ευρώπη μειώνεται. Το άλεσμα κακάο έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, ένδειξη ότι η ζήτηση αρχίζει να υποχωρεί λόγω των αυξημένων τιμών.
Οι σοκολατοποιοί αλλάζουν συνταγές για να επιβιώσουν
Για να μειώσουν το κόστος, πολλές μεγάλες σοκολατοποιίες αντικαθιστούν το βούτυρο κακάο με εναλλακτικά λιπαρά, όπως το βούτυρο καριτέ, το ηλιέλαιο και το φοινικέλαιο. Ωστόσο, οι μικρότερες επιχειρήσεις διστάζουν να τροποποιήσουν τις παραδοσιακές συνταγές τους, γεγονός που τις καθιστά ακόμη πιο ευάλωτες στον ανταγωνισμό.
Αναζητώντας νέες πηγές κακάο
Προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, πολλές σοκολατοποιίες στρέφονται σε προμηθευτές από τη Λατινική Αμερική.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan Chase, η έλλειψη κακάο την περίοδο 2024-25 ενδέχεται να είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Ωστόσο, η σταθεροποίηση των τιμών θα εξαρτηθεί από τη μείωση της ζήτησης και τις καιρικές συνθήκες στις βασικές χώρες παραγωγής.
Παρά τις ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, οι μικρές σοκολατοποιίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία τους. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα, πολλές από αυτές δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.