Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται πιο ευάλωτα στην απώλεια πυκνότητας και δύναμης. Ωστόσο, κάποιες διατροφικές επιλογές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οστικής μας υγείας. Ένα συγκεκριμένο λαχανικό φαίνεται να ξεχωρίζει όταν μιλάμε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Η απώλεια οστικής μάζας ξεκινά νωρίτερα απ’ όσο νομίζουμε
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 30 μας χρόνια. Από εκεί και μετά, οι αλλαγές στο σκελετικό μας σύστημα είναι σταδιακές αλλά σταθερές. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να προστατεύσουμε τα οστά μας – με την άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη
Ανάμεσα στις πιο ωφέλιμες τροφές για την υγεία των οστών είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ, δύο συστατικά-κλειδιά για την ενδυνάμωση των οστών.
Ποια λαχανικά να επιλέξετε
Υπάρχουν πολλές επιλογές σε φυλλώδη λαχανικά, αλλά κάποια ξεχωρίζουν. Η λαχανίδα (kale), το μπρόκολο, το λάχανο και το κινεζικό μποκ τσόι είναι από τα πιο ωφέλιμα, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.
Το σπανάκι δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζουμε
Αν και το σπανάκι θεωρείται γενικά πολύ υγιεινή επιλογή, στην περίπτωση της οστικής υγείας δεν είναι ιδανικό. Σύμφωνα με ειδικούς, περιέχει οξαλικά, τα οποία μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Αυτό σημαίνει ότι το σπανάκι δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή ασβεστίου για τη διατήρηση της υγείας των οστών.


Το κινεζικό Μποκ τσόι
Γιατί το ασβέστιο είναι τόσο κρίσιμο
Το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου που υπάρχει στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά και στα δόντια. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι λοιπόν ουσιαστική για να διατηρούνται τα οστά δυνατά και υγιή.
Από τη στιγμή που περνάμε την ηλικία των 30, το σώμα αρχίζει σταδιακά να χάνει ασβέστιο. Αν η διατροφή δεν καλύπτει τις ανάγκες, τότε ο οργανισμός θα αντλήσει ασβέστιο από τα ίδια τα οστά και τα δόντια, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε εξασθένηση και οστεοπόρωση.
Ο ρόλος της βιταμίνης Κ
Εκτός από το ασβέστιο, η βιταμίνη Κ που περιέχεται σε λαχανικά όπως η λαχανίδα, το μπρόκολο και το λάχανο, είναι επίσης πολύ σημαντική. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλλει στην πήξη του αίματος αλλά και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων, ειδικά σε άτομα με διαγνωσμένη οστεοπόρωση. Επιπλέον, ο συνδυασμός της βιταμίνης Κ με τη βιταμίνη D έχει ακόμη πιο θετική επίδραση στην υγεία των οστών.
Πηγή: iatropedia.gr
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.





























![Alldaynews.gr Δείτε πώς θα κατοχυρώσετε σύνταξη στα 60 [ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2016/10/syntaxi-360x180.jpg)












































































