Οι μπάρες πρωτεΐνης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής πολλών ανθρώπων που ασκούνται ή αναζητούν εύκολες λύσεις για να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης. Όμως, είναι πράγματι τόσο ωφέλιμες όσο δείχνουν οι διαφημίσεις; Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Γιατί όλοι μιλούν για πρωτεϊνικές μπάρες
Ζούμε στην εποχή των protein snacks – από pancakes και smoothies μέχρι bars. Η πρωτεΐνη έχει γίνει πρωταγωνιστής της καθημερινής διατροφής, κυρίως για όσους ακολουθούν ένα πιο δραστήριο ή fitness τρόπο ζωής.
Οι μπάρες πρωτεΐνης κερδίζουν διαρκώς έδαφος, καθώς προσφέρουν μια πρακτική λύση για όσους βρίσκονται σε κίνηση. Αντί για ένα πλήρες γεύμα, μια μπάρα μοιάζει ιδανική για μετά την προπόνηση ή ακόμα και ως ενδιάμεσο σνακ.
Αλλά… είναι πραγματικά τόσο ωφέλιμες;
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τη διατροφική τους αξία
Σε μια νέα μελέτη που ανέλυσε 1.641 διαφορετικές πρωτεϊνικές μπάρες, διαπιστώθηκε πως μόνο το 81% πληρούσε τα επίσημα ευρωπαϊκά πρότυπα για τον χαρακτηρισμό “υψηλή σε πρωτεΐνη”. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η ποιότητα της πρωτεΐνης δεν ήταν πάντα καλή.
Συγκεκριμένα:
- Το 22% των μπαρών είχαν κύρια πρωτεΐνη τη σόγια
- Το 13% βασίζονταν στο φυστικοβούτυρο
- Το 11% περιείχαν ορό γάλακτος
- Το υπόλοιπο 12% περιλάμβανε πρωτεΐνες από βρώμη, ξηρούς καρπούς, καζεΐνη, κολλαγόνο ή και βοδινό
Το πρόβλημα της υπερεπεξεργασίας
Οι ερευνητές εστιάζουν ιδιαίτερα στη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή στο πόσο καλά μπορεί το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Πολλά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στις μπάρες – όπως σοκολάτα, επικάλυψη βάφλας, γλυκαντικά ή ξηροί καρποί – επηρεάζουν αρνητικά αυτή τη διαδικασία.
Με άλλα λόγια, μπορεί να βλέπεις στην ετικέτα ότι η μπάρα είναι «υψηλή σε πρωτεΐνη», αλλά τελικά να απορροφάς λιγότερη απ’ όσο νομίζεις.
Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι
Η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη σημείωσε ότι όταν οι ίδιες πρωτεΐνες ενσωματώνονται σε μπάρες, το ποσοστό απορρόφησης (DIAAS score) κυμαίνεται από 47% έως 81%. Σε σύγκριση με την καθαρή μορφή της πρωτεΐνης, τα ποσοστά αυτά είναι αισθητά χαμηλότερα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χρήση φτηνών ή χαμηλής ποιότητας πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο, καθώς και στην ύπαρξη υπερεπεξεργασμένων συστατικών. Όλα αυτά υποβαθμίζουν την πραγματική διατροφική αξία της μπάρας, όσο “υγιεινή” κι αν μοιάζει με την πρώτη ματιά.
Τι να προσέξεις αν καταναλώνεις μπάρες πρωτεΐνης
Αν οι μπάρες πρωτεΐνης είναι μέρος της καθημερινότητάς σου, είναι καλό να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες. Μην περιορίζεσαι στην ένδειξη «υψηλή σε πρωτεΐνη». Κοίτα και την πηγή της: είναι από ορό γάλακτος, καζεΐνη ή κολλαγόνο;
Επίσης, έλεγξε αν περιέχει πολλά επεξεργασμένα συστατικά. Πολλές φορές, μια μπάρα μοιάζει με γλυκό σε μεταμφίεση – με σοκολάτα, τεχνητά γλυκαντικά και λιπαρά που δεν ωφελούν το σώμα.
Μικρές συμβουλές για πιο έξυπνες επιλογές
- Προτίμησε μπάρες με λίγα και φυσικά συστατικά
- Έλεγξε αν η πρωτεΐνη προέρχεται από πλήρεις πηγές
- Απόφυγε όσες περιέχουν πολλά γλυκαντικά ή πρόσθετα
- Συνδύασε τις μπάρες με άλλες φυσικές τροφές – όπως φρούτα ή ξηρούς καρπούς
Μην παρασύρεσαι από τις διαφημίσεις
Οι μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να είναι πρακτικές, αλλά δεν είναι όλες ίδιες. Πολλές από αυτές βασίζονται περισσότερο στην εικόνα και λιγότερο στην ουσία.
Όπως συμβαίνει σε κάθε θέμα που αφορά τη διατροφή, το κλειδί είναι η ενημέρωση και η ισορροπία. Μην εμπιστεύεσαι τυφλά τη συσκευασία και φρόντισε να γνωρίζεις τι πραγματικά καταναλώνεις.
«Η πρωτεΐνη είναι σημαντική – αλλά το πώς και από πού την παίρνεις κάνει όλη τη διαφορά», αναφέρουν οι ειδικοί της μελέτης.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.