Η Μαρία Καρυστιανού τοποθετήθηκε για πρώτη φορά εκτενώς σχετικά με τη συζήτηση γύρω από τον όρο «γυναικοκτονία», εκφράζοντας την άποψη ότι η θεσμοθέτησή του θα δημιουργούσε διαχωρισμούς και θα τοποθετούσε τις γυναίκες σε μια κατηγορία που η ίδια δεν θεωρεί ότι τους αρμόζει.
Η θέση της Μαρίας Καρυστιανού για τον όρο γυναικοκτονία
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» παραχώρησε συνέντευξη στο Mega το Σάββατο 20 Ιουνίου, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τη δημόσια συζήτηση που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» στη νομοθεσία.
Η Μαρία Καρυστιανού υποστήριξε ότι η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή την καταγωγή και τόνισε πως η ανθρωποκτονία ήδη τιμωρείται με τις αυστηρότερες ποινές που προβλέπει ο νόμος.
«Η γυναικοκτονία τοποθετεί τις γυναίκες στις ευάλωτες ομάδες και λειτουργεί ως φυλετική διάκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της, σημείωσε:
«Από νομική πλευρά, η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ίδια είτε μιλάμε για γυναίκα είτε για παιδιά είτε άντρες, είτε Έλληνες είτε ξένους, γι’ αυτό και η ανθρωποκτονία επισύρει τις μέγιστες των ποινών, χωρίς διάκριση. Η δολοφονία γυναικών ως αποτέλεσμα έμφυλης βίας είναι ένα παλιό, βαθύ τραύμα, που έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία. Από τη μία, κουβαλάμε την πατριαρχική δομή στην κοινωνία, με την κουλτούρα της ανδρικής υπεροχής, και από την άλλη η παρακμή της κοινωνίας, με την απλοποίηση της παιδείας, ξεκομμένη από τον πολιτισμό, την στοχοποίηση, την απουσία οράματος και ελπίδας, γεννά βία».
«Δεν θεωρώ ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο»
Η πρόεδρος του κόμματος στάθηκε ιδιαίτερα στη διάσταση που, όπως είπε, δημιουργεί ο συγκεκριμένος όρος μεταξύ ανδρών και γυναικών.
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, υπό το χαρακτηριστικό του αδύναμου φύλου. Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο, ούτε έχει λάβει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία, κάτι που ελπίζω να συμβεί σύντομα».
Όπως πρόσθεσε, η αντιμετώπιση της βίας θα πρέπει να γίνεται συνολικά και όχι με διαχωρισμούς ανάλογα με το φύλο του θύματος.
Σύμφωνα με την ίδια, «εάν νομοθετηθεί η γυναικοκτονία, θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευαίσθητες ομάδες», ενώ επισήμανε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις στην πρόληψη, την εκπαίδευση και τη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία και κάθε μορφή κακοποίησης.
Τι είπε για τις δημοσκοπήσεις και το νέο κόμμα
Η Μαρία Καρυστιανού αναφέρθηκε επίσης στις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν το ενδιαφέρον των πολιτών για την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αξιοπιστία τους.
Όπως είπε, το κόμμα της δεν λειτουργεί με γνώμονα τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, αλλά με βάση την ολοκλήρωση του πολιτικού του προγράμματος και των προτάσεών του.
«Δεν προχωράμε με βάση τις δημοσκοπήσεις, μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και τις θέσεις και να τα παρουσιάσουμε στον κόσμο», τόνισε.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι ένα σημαντικό μέρος πολιτών που τα προηγούμενα χρόνια επέλεγε την αποχή από τις εκλογές θα επιστρέψει στις κάλπες, καθώς αναζητά διαφορετικές πολιτικές επιλογές και ουσιαστικές αλλαγές.
«Έχω ενδοιασμό για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, σαν πολίτης με αυτά που βλέπω και κρίνω. Ας αφήσουμε τις δημοσκοπήσεις, έχουμε πορεία μέχρι τις εκλογές», ανέφερε.
Τα επόμενα βήματα της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Κλείνοντας, η Μαρία Καρυστιανού αποκάλυψε ότι τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το νέο πολιτικό εγχείρημα θα παρουσιάζονται σταδιακά το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι τα γραφεία της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» θα στεγάζονται στην οδό Αιόλου, στην περιοχή της πλατείας Δημοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, από όπου θα οργανωθούν οι επόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.









































































































