Μια πρόσφατη μελέτη από το Χάρβαρντ δείχνει ότι ένα συνηθισμένο σνακ μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα στους νέους ενήλικες, όπου τα περιστατικά αυξάνονται ανησυχητικά.
Το γιαούρτι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονη αύξηση στις ηλικίες 30-40 ετών. Νέα έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες του Mass General Brigham, δημοσιευμένη στο περιοδικό «Gut Microbes», δείχνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
Μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και μακροχρόνια παρακολούθηση
Για τη μελέτη αξιοποιήθηκαν δεδομένα από δύο αμερικανικές προοπτικές μελέτες κοόρτης, που περιλάμβαναν πάνω από 100.000 γυναίκες νοσηλεύτριες και περίπου 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας. Οι συμμετέχοντες απαντούσαν για χρόνια σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής και την υγεία τους, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν ιστοί από επιβεβαιωμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το Bifidobacterium και η σύνδεση με τον καρκίνο
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εντοπίστηκαν 3.079 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ σε 1.121 από αυτές υπήρχαν δεδομένα για την παρουσία του βακτηρίου Bifidobacterium. Σε ποσοστό 31% των περιπτώσεων το βακτήριο ήταν παρόν, ενώ στο υπόλοιπο 69% απουσίαζε.
Το Bifidobacterium αποτελεί σημαντικό προβιοτικό που βρίσκεται στο γιαούρτι, όμως η ακριβής σχέση του με τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχει αποσαφηνιστεί. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η παρουσία του ίσως σχετίζεται με καλύτερη εντερική λειτουργία, ενώ η απουσία του θα μπορούσε να σημαίνει διαταραχή στη μικροχλωρίδα του εντέρου.
20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης για συγκεκριμένο τύπο
Αν και συνολικά δεν βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση γιαουρτιού και στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα αξιοσημείωτο εύρημα: όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο θετικό στο Bifidobacterium, ειδικά στην εγγύς (δεξιά) πλευρά του παχέος εντέρου.
Η σημασία της ισορροπίας στη μικροχλωρίδα
Η υπόθεση των ερευνητών είναι ότι το γιαούρτι μπορεί να βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου, κάτι που συμβάλλει στον αποκλεισμό βλαβερών μικροοργανισμών. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουν ότι χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.
«Η μελέτη μας παρέχει μοναδικές αποδείξεις για τη πιθανή ωφέλεια του γιαουρτιού» δήλωσε ο Shuji Ogino, MD, PhD, επικεφαλής του Προγράμματος Μοριακής Παθολογικής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Παθολογίας του Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του Mass General Brigham. Ο Ogino είναι επίσης καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan και Μέλος του Broad Institute του MIT και του Harvard. «Η προσέγγιση του εργαστηρίου μου είναι να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τις μακροχρόνιες διατροφές και άλλες εκθέσεις με μια πιθανή βασική διαφορά στον ιστό, όπως η παρουσία ή η απουσία ενός συγκεκριμένου είδους βακτηρίου. Αυτή η ερευνητική προσέγγιση μπορεί να ενισχύσει τις αποδείξεις που συνδέουν τη διατροφή με την υγεία».
«Υπάρχει εδώ και καιρό η πεποίθηση ότι το γιαούρτι και άλλα προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ευεργετικά για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος» δήλωσε ο ένας εκ των δύο επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης, ο Tomotaka Ugai, από το Τμήμα Παθολογίας του Brigham και το Τμήμα Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan. «Τα νέα μας ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή η προστατευτική δράση μπορεί να είναι συγκεκριμένη για όγκους θετικούς σε Bifidobacterium».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.