Φωτιά στη Σαλαμίνα: Τα ουρλιαχτά των ηλικιωμένων πριν καούν ζωντανοί – Κατέρρευσε η κόρη τους στο σημείο
Λίγα μέτρα πριν φτάσουν στη θάλασσα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες οι δύο ηλικιωμένοι που έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη φωτιά της Σαλαμίνας, με κατοίκους να περιγράφουν τις απεγνωσμένες εκκλήσεις τους για βοήθεια.
Η καταστροφική πυρκαγιά που σάρωσε το νησί άφησε πίσω της δύο νεκρούς, τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες. Εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που απειλούνταν από τις φλόγες.
Στο επίκεντρο της τραγωδίας βρίσκεται ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τα Περιστέρια. Οι δύο άνθρωποι εγκατέλειψαν την κατοικία τους όταν αντιλήφθηκαν ότι η φωτιά πλησίαζε με μεγάλη ταχύτητα και προσπάθησαν να σωθούν κινούμενοι προς την παραλία.
Η προσπάθειά τους, όμως, είχε τραγική κατάληξη, καθώς εγκλωβίστηκαν σε χαράδρα χωρίς να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη μικρή απόσταση που τους χώριζε από τη θάλασσα.
Οι τελευταίες στιγμές του ηλικιωμένου ζευγαριού
Οι δύο ηλικιωμένοι φαίνεται ότι πρόλαβαν να βγουν από το σπίτι τους μόλις αντιλήφθηκαν πως οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα.
Προσπάθησαν να κινηθούν προς τη θάλασσα, πιστεύοντας ότι στην παραλία θα μπορούσαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο από το πύρινο μέτωπο που έκλεινε σταδιακά τις διαθέσιμες οδούς διαφυγής.
Κατάφεραν να διανύσουν μέρος της απόστασης, όμως οι συνθήκες στην περιοχή είχαν ήδη γίνει εφιαλτικές. Ο πυκνός καπνός είχε περιορίσει δραματικά την ορατότητα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι άλλαζαν συνεχώς την κατεύθυνση των φλογών.
Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν, οι δύο άνθρωποι κατέληξαν σε χαράδρα κοντά στην οδό Ανδρομάχης. Εκεί εγκλωβίστηκαν και δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν προς την παραλία.
Οι κραυγές αγωνίας που άκουσαν οι κάτοικοι
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων για όσα εκτυλίχθηκαν στις τελευταίες στιγμές του ηλικιωμένου ζευγαριού.
Άνθρωποι που βρίσκονταν στην περιοχή φέρεται να τους άκουσαν να φωνάζουν απεγνωσμένα για βοήθεια, ενώ γύρω τους είχε διαμορφωθεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό.
Παρά την αγωνία όσων αντιλήφθηκαν ότι οι ηλικιωμένοι βρίσκονταν σε κίνδυνο, η προσέγγιση στο σημείο ήταν σχεδόν αδύνατη. Ο καπνός δεν επέτρεπε σε κανέναν να διακρίνει τι υπήρχε λίγα μέτρα μπροστά του, ενώ οι φλόγες έκαναν οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσης εξαιρετικά επικίνδυνη.
Το τραγικό είναι ότι το ζευγάρι είχε φτάσει σχετικά κοντά στη θάλασσα. Λίγα ακόμη μέτρα ενδεχομένως να ήταν αρκετά για να αλλάξουν την εξέλιξη, όμως οι δύο ηλικιωμένοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή.
Οι σοροί τους εντοπίστηκαν στα Περιστέρια, κοντά στην οδό Ανδρομάχης και σε μικρή απόσταση από την κατοικία τους.
Κατέρρευσε η κόρη τους όταν έφτασε στο σημείο
Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν όταν στην περιοχή έφτασε η κόρη του ηλικιωμένου ζευγαριού.
Η γυναίκα αντίκρισε την καταστροφή που είχε αφήσει πίσω της η φωτιά και, όταν ενημερώθηκε για την τραγική κατάληξη των γονιών της, δεν άντεξε και κατέρρευσε.
Οι αρμόδιες Αρχές απέκλεισαν το σημείο, ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της ακριβούς αλληλουχίας των γεγονότων.
Η εικόνα στα μέτωπα την επόμενη ημέρα
Το πρωί της Δευτέρας 17 Αυγούστου, η κατάσταση στα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς, στα Περιστέρια και στα Σελήνια, παρουσιάζεται βελτιωμένη.
Η μάχη, ωστόσο, δεν έχει τελειώσει. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στις πληγείσες περιοχές, αντιμετωπίζοντας μικρές εστίες και επιτηρώντας τα καμένα για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.
Τα εναέρια μέσα βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν νέες ρίψεις νερού εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Καμένα κτίσματα, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και περιουσίες που χάθηκαν στις φλόγες συνθέτουν την εικόνα που αντικρίζουν πλέον οι κάτοικοι.
Στα Περιστέρια οι ζημιές είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες. Σε ορισμένα σημεία, η φωτιά κατέστρεψε τα κτίσματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι δύσκολο ακόμη και να διαπιστωθεί ποια ήταν η αρχική χρήση τους.
«Κάηκαν τα χέρια και τα μαλλιά μου»
Τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς περιέγραψε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κάτοικος της περιοχής και χορογράφος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Άγγελος Χατζής.
Όπως υποστήριξε, τα περισσότερα οικόπεδα στην περιοχή ήταν καθαρισμένα. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι από τα περίπου 50 σπίτια του οικισμού Περιστέρια, τουλάχιστον 20 έχουν υποστεί ζημιές ή καταστροφές από τη φωτιά.
Ο ίδιος προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις φλόγες και περιέγραψε πόσο κοντά βρέθηκε στον κίνδυνο:
«Κάηκαν τα χέρια και τα μαλλιά μου παλεύοντας με τη φωτιά».
593 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παραλιακές περιοχές
Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη στη στεριά, το Λιμενικό πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών από παραλιακά σημεία που απειλούνταν.
Συνολικά 593 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Σατερλί και Κολώνες, καθώς η εξάπλωση της φωτιάς καθιστούσε επικίνδυνη την παραμονή τους εκεί.
Οι τελευταίοι 22 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο προς το λιμάνι των Παλουκίων.
Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή παρέμειναν σκάφη του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περίπτωση που οι συνθήκες απαιτούσαν νέα επιχείρηση απομάκρυνσης.
Στη ΜΕΘ γυναίκα με εγκαύματα στο 25% του σώματός της
Η φωτιά άφησε πίσω της και τραυματίες, με αρκετούς ανθρώπους να χρειάζονται ιατρική φροντίδα εξαιτίας εγκαυμάτων ή αναπνευστικών προβλημάτων από την εισπνοή καπνού.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε στο MEGA ότι πέντε εγκαυματίες νοσηλεύτηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Τρεις από τις περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν σοβαρές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που μετέδωσε η ΕΡΤ, στο Θριάσιο παραμένουν δύο γυναίκες.
Η μία φέρει εγκαύματα περίπου στο 25% του σώματός της και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς.
Το «σημείο μηδέν» της πυρκαγιάς στα Περιστέρια
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην Κακή Βίγλα, όπου δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει λίγα λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς στα Περιστέρια, γεγονός που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας των Αρχών.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο λεγόμενο «σημείο μηδέν» της καταστροφικής φωτιάς στα Περιστέρια.
Οι ερευνητές εξετάζουν ένα οικόπεδο κοντά στην οδό Ανδρομάχης, στο οποίο φέρεται να υπήρχαν συγκεντρωμένα σκουπίδια.
Κάτοικος της περιοχής, ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική στις 14:43, φέρεται να ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το συγκεκριμένο οικόπεδο.
Διαφορετική είναι η εικόνα που εξετάζεται για τη φωτιά στα Σελήνια. Οι πρώτες ενδείξεις φέρεται να συνδέουν την έναρξή της με όχημα που παρουσίασε βλάβη.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη μικρή χρονική απόσταση ανάμεσα στα δύο περιστατικά. Η δεύτερη πυρκαγιά στην Κακή Βίγλα καταγράφηκε στις 15:03, μόλις 20 λεπτά μετά την αναγγελία της φωτιάς στα Περιστέρια.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού
Οι έρευνες για τα αίτια των δύο πυρκαγιών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να εξετάζει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.
Το ενδεχόμενο εμπρησμού δεν έχει αποκλειστεί. Οι αρμόδιοι ερευνητές καλούνται να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο μέτωπα ή εάν πρόκειται για δύο ανεξάρτητα περιστατικά που εκδηλώθηκαν με μικρή χρονική διαφορά.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι έχουν μπροστά τους μια διαφορετική μάχη: να καταγράψουν τις ζημιές, να αποκαταστήσουν ό,τι μπορεί να σωθεί και να επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα που άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες.
Μέχρι να δοθούν οριστικές απαντήσεις, η Σαλαμίνα μετρά τις πληγές της. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κάτοικοι τραυματίστηκαν, εκατοντάδες απομακρύνθηκαν και δεκάδες οικογένειες επέστρεψαν για να αντικρίσουν όσα άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.





































































































