Η πιο πρόσφατη και εντυπωσιακή ουκρανική επιχείρηση με drones μέσα στο ρωσικό έδαφος αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για τη Μόσχα, τόσο στρατιωτικά όσο και επικοινωνιακά. Το Κίεβο έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι παραμένει στο παιχνίδι και δεν σκοπεύει να υποχωρήσει.
Μια πρωινή επιχείρηση με τεράστιο αντίκτυπο
Ξημερώματα Κυριακής 1ης Ιουνίου 2025, η Ουκρανία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones κατά ρωσικών αεροπορικών βάσεων. Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Ιστός Αράχνης», είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή περισσότερων από 40 ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών.
Πηγές ασφαλείας της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν το εύρος της επίθεσης, ενώ φιλοκυβερνητικοί Ρώσοι μπλόγκερ δεν δίστασαν να τη συγκρίνουν με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ του 1941. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, η Μόσχα υπέστη ένα πλήγμα που θα μείνει στην Ιστορία, και το Sky News έκανε λόγο για «το Περλ Χάρμπορ της Ρωσίας».
Τα drones που χρησιμοποιήθηκαν είχαν εισαχθεί παράνομα στη Ρωσία, κρύφτηκαν σε κινητά υπόστεγα και εκτοξεύτηκαν από φορτηγά, καταδεικνύοντας πώς η τεχνολογία και η δημιουργικότητα μπορούν να αντισταθμίσουν τη διαφορά ισχύος στο πεδίο της μάχης.
Russia-Ukrain war .
Incredible…..The Ukrainian Foreign Intelligence Service (SBU) has executed a meticulously planned operation using FPV drones. The Ukrainian strikes inflicted heavy losses on the Russian Air Force, especially at Russian air bases such as:
• Belaya in… pic.twitter.com/mSKkbhrUI4— Dr.Zana Jamal🇺🇸 (@DrZanaJamal) June 1, 2025
«Ελπίζουμε ότι η απάντηση θα είναι η ίδια με την απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση στο Περλ Χάρμπορ ή ακόμα πιο σκληρή», έγραψε ο Ρώσος μπλόγκερ Roman Alekhin στο Telegram.
Η επίθεση σχεδιαζόταν ενάμιση χρόνο
Η αποστολή «Ιστός Αράχνης» δεν ήταν προϊόν της στιγμής. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές ασφαλείας, ο σχεδιασμός της διήρκεσε περίπου 18 μήνες. Κατά τη διάρκειά του, ειδικές μονάδες κατάφεραν να εισάγουν στη Ρωσία μικρά drones FPV, αλλά και πτυσσόμενα υπόστεγα.
Αυτά συναρμολογήθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε στρατηγικές θέσεις, ενώ τα drones κρύφτηκαν στο εσωτερικό τους και μεταφέρθηκαν με φορτηγά κοντά στους στόχους. Τη στιγμή της επίθεσης, οι οροφές των υπόστεγων άνοιξαν από απόσταση και τα drones, εξοπλισμένα με βόμβες, απογειώθηκαν και έπληξαν τους στόχους.
Μεταξύ των αεροσκαφών που καταστράφηκαν, περιλαμβάνονται βομβαρδιστικά τύπου Tu-95 και Tu-22, καθώς και τουλάχιστον ένα αεροσκάφος Α-50, σημαντικό για την εναέρια επιτήρηση και τον συντονισμό επιχειρήσεων.
Η επιτυχία αυτής της επίθεσης, με μέσα σχετικά χαμηλού κόστους, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και προβληματισμό, καθώς αποδεικνύει ότι πλέον καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν είναι απόλυτα ασφαλής.
Πώς η Ουκρανία έπιασε στον ύπνο τη Ρωσία
Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που μίλησε στο Sky News, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στη μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ουκρανίας κατά της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας εισήχθησαν αρχικά λαθραία στη Ρωσία.
Παράλληλα ειδικά ξύλινα κινητά κοντέινερ στάλθηκαν επίσης από τη μυστική υπηρεσία SBU στη Ρωσία.
Situation in Irkutsk in the aftermath of the massive Ukrainian drone attacks.
2 more TU-160 planes were hit/destroyed there according to reports. pic.twitter.com/92XCkrKL9N
— Clash Report (@clashreport) June 1, 2025
Τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος φορτηγών και τα FPV (first person view) drones κρύφτηκαν στη συνέχεια μέσα σε αυτά τα κοντέινερ, δήλωσε η πηγή.
Τη στιγμή της επίθεσης, οι οροφές άνοιξαν με τηλεχειριστήριο, επιτρέποντας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να απογειωθούν και να πλήξουν τις κοντινές αεροπορικές βάσεις, είπε η πηγή.
«Θρίλερ» με τους οδηγούς των φορτηγών
Σχετικά με τους οδηγούς των φορτηγών που μετέφεραν τα ξύλινα κοντέινερ στις οροφές των οποίων είχαν τοποθετηθεί τα drones και από τα οποία επιτέθηκαν στις ρωσικές αεροπορικές βάσεις, οι απόψεις διίστανται.
Νωρίτερα, το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass ανέφερε ότι ο οδηγός ενός φορτηγού που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην επίθεση με drone συνελήφθη και θα ανακριθεί από την αστυνομία. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε στο Telegram ότι συνελήφθησαν πολλοί συμμετέχοντες στην επιχείρηση.
Ωστόσο, στην πρώτη του δήλωση μετά τη διεξαγωγή της επιχείρησης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην προετοιμασία της μεγάλης επίθεσης «αποσύρθηκαν εγκαίρως από το ρωσικό έδαφος».
BREAKING: Major Ukrainian FPV drone swarm hits Russian airbases.
Massive FPV drone attacks struck Olenya and Belaya airbases.
Several Russian Tu-95MS strategic bombers on fire. pic.twitter.com/GFxWt4EJ1O
— Clash Report (@clashreport) June 1, 2025
Ζελένσκι: «Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έκρυψε την ικανοποίησή του. Με μήνυμά του στο Telegram, χαρακτήρισε την επιχείρηση «απολύτως λαμπρό αποτέλεσμα» και επεσήμανε ότι οργανώθηκε εξ ολοκλήρου από την Ουκρανία, χωρίς εξωτερική βοήθεια.
«Πρόκειται για την επιχείρησή μας με τη μεγαλύτερη εμβέλεια», σημείωσε. Τόνισε ακόμη ότι οι πράκτορες που συμμετείχαν στην επιχείρηση αποχώρησαν εγκαίρως από το ρωσικό έδαφος.
Σε μεταγενέστερο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 117 drones και ισάριθμοι χειριστές. Ένα από τα σημεία εκτόξευσης βρισκόταν «ακριβώς δίπλα στο γραφείο» της FSB, των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
«Η Ρωσία είχε πολύ απτές απώλειες, και δικαιολογημένα», ανέφερε, ενώ τόνισε πως η επιχείρηση αυτή θα καταγραφεί στα βιβλία της Ιστορίας.
«Η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της, και δικαίως – κάνουμε τα πάντα για να νιώσει η Ρωσία την ανάγκη να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, η Ρωσία πρέπει να τον τερματίσει. Δόξα στην Ουκρανία!»
Το μήνυμα προς τη Δύση
Όπως επισημαίνει το BBC, η ουκρανική επιχείρηση είχε έναν δεύτερο στόχο: να στείλει μήνυμα στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ ότι η Ουκρανία δεν έχει παραδώσει τα όπλα.
Ουκρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει πρόσφατα στο BBC πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν πειστεί ότι έχουμε ήδη χάσει τον πόλεμο».
Ο δημοσιογράφος Ιλία Πονομαρένκο υπενθύμισε τις επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει τον Φεβρουάριο ο Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς κατά του Ζελένσκι, αναφέροντας:
«Να τι συμβαίνει όταν ένα περήφανο έθνος που δέχεται επίθεση δεν ακούει όλους αυτούς που λένε: “απομένουν μόνον έξι μήνες στην Ουκρανία. Δεν έχετε άσους στο μανίκι. Παραδοθείτε για να έλθει η ειρήνη”».
Η εφημερίδα *Business Ukraine* σημείωσε: «Φαίνεται ότι η Ουκρανία διαθέτει τελικά κάποιους άσους στο μανίκι. Σήμερα ο Ζελένσκι έπαιξε τον ρήγα των drones».
Η Ρωσία τώρα καλείται να αντιδράσει
Η προσοχή πλέον στρέφεται στη Μόσχα και ειδικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πώς θα αντιδράσει;
Στο παρελθόν, ανάλογες επιθέσεις είχαν οδηγήσει σε αντίποινα και απειλές – ακόμα και για χρήση πυρηνικών. Όμως η επιχείρηση «Ιστός Αράχνης» είναι από τις πιο σοβαρές ως τώρα και εκτυλίχθηκε παραμονές ενός νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Τουρκία, οι οποίες δεν είναι σαφές αν θα πραγματοποιηθούν.
Παρά τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνευτική λύση, η Ρωσία δείχνει να κλιμακώνει, ενώ η Ουκρανία έδειξε ότι δεν σκοπεύει να μείνει αδρανής. Αντιθέτως, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.