Αν λατρεύετε τα μακαρόνια αλλά ανησυχείτε για το βάρος σας, ίσως αυτό που κάνει η ιταλική κουζίνα να σας δώσει την απάντηση: το μυστικό δεν είναι τι τρώνε, αλλά πώς το μαγειρεύουν.
Οι Ιταλοί προσέχουν τον τρόπο που μαγειρεύουν τα ζυμαρικά
Ο βαριατρικός χειρουργός Λεονάρντο Ρεγιόν εξηγεί πως οι Ιταλοί δεν αποφεύγουν τα ζυμαρικά, παρόλο που τα καταναλώνουν καθημερινά. Αντίθετα, έχουν μάθει να τα μαγειρεύουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που αποδεικνύεται ωφέλιμος και για την υγεία. Δεν πρόκειται απλώς για παράδοση, αλλά για μία πρακτική με επιστημονική βάση, που εξηγεί γιατί δεν τους επηρεάζει αρνητικά η τακτική κατανάλωση μακαρονιών.
al dente ή πολύ βρασμένα; να τι κάνει τη διαφορά
Ο Ρεγιόν ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι μαγειρέματος:
- Al dente, δηλαδή «στο δόντι», όταν τα ζυμαρικά διατηρούν μια ελαφρώς σφιχτή υφή
- Καλά βρασμένα, όπου είναι πιο μαλακά και τρυφερά
Το μαγείρεμα al dente είναι η προτιμότερη επιλογή για την υγεία, αφού σε αυτή τη μορφή το άμυλο δεν διασπάται πλήρως στον οργανισμό. Ένα μέρος του μετατρέπεται σε φυτική ίνα, κάτι που επιβραδύνει την πέψη. Αντίθετα, τα πλήρως βρασμένα ζυμαρικά απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο, γεγονός που ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη του φαγητού και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Γιατί το al dente ωφελεί το σώμα μας
Τα ζυμαρικά al dente προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία:
- Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης: Ο οργανισμός απορροφά πιο αργά τα σάκχαρα, περιορίζοντας τις απότομες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα.
- Μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού: Επειδή η πέψη καθυστερεί, το αίσθημα της πείνας εμφανίζεται αργότερα, γεγονός που μειώνει τις λιγούρες.
- Βελτιωμένη πέψη: Η σφιχτή υφή απαιτεί πιο καλή μάσηση, κάτι που βοηθά την πέψη να γίνει σωστά.
- Έλεγχος βάρους: Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της πείνας και τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Όπως τονίζει ο Ρεγιόν, αυτοί οι λόγοι εξηγούν γιατί οι Ιταλοί δεν έχουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, παρόλο που δεν αποφεύγουν το αγαπημένο τους πιάτο.
Το μυστικό δεν είναι το φαγητό αλλά η ισορροπία
Η ιταλική κουζίνα βασίζεται στη γεύση αλλά και στην αρμονία. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρως, αλλά και πώς το τρως. Ο τρόπος μαγειρέματος, η ποσότητα και τα υλικά που συνοδεύουν τα ζυμαρικά είναι βασικοί παράγοντες. Όταν τα ζυμαρικά τρώγονται al dente, σε σωστές μερίδες και μέσα σε ένα ισορροπημένο γεύμα, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής — και όχι απλώς μια απόλαυση γεμάτη ενοχές.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.