Ο πιο αγαπημένος ξηρός καρπός στον κόσμο αναδείχθηκε το φιστίκι Αιγίνης, σύμφωνα με τον διεθνή οδηγό τροφίμων tasteatlas.com, συγκεντρώνοντας εντυπωσιακή βαθμολογία 4.7 και αφήνοντας πίσω του ιστορικές ποικιλίες από την Τουρκία και τη Σικελία. Μια μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα, που αποδεικνύει τη μοναδική αξία αυτού του καρπού.
Η ιστορία και η μοναδικότητα του φιστικιού Αιγίνης
Το tasteatlas σημειώνει: «Αυτό είναι το πιο φημισμένο ελληνικό φιστίκι». Η ξεχωριστή ποικιλία Αιγινήτικη καλλιεργείται στο νησί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φυτεία δημιουργήθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος μετέφερε τους σπόρους από τη Συρία.
Το ιδιαίτερο μικροκλίμα και το έδαφος της Αίγινας χαρίζουν στα φιστίκια το αναγνωρίσιμο άρωμα και τη γεύση τους, που τα κατατάσσουν στα καλύτερα του κόσμου. Η συγκομιδή ξεκινά τον Αύγουστο, με τους καλλιεργητές να χρησιμοποιούν μακριά τυλιγμένα ραβδιά ώστε να μη βλάψουν τα δέντρα. Τα καλύτερα φιστίκια επιλέγονται με το χέρι και οδηγούνται αμέσως στις μηχανές αποφλοίωσης.
Έπειτα, απλώνονται στον ήλιο για τρεις μέρες ώστε να διατηρήσουν το φυσικό χρώμα του κελύφους τους. Κάθε Σεπτέμβρη, μετά τη συγκομιδή, οργανώνεται η Γιορτή Φιστικιού στην Αίγινα, ένα γεγονός που προσελκύει ντόπιους και επισκέπτες. Εκεί παρουσιάζονται γαστρονομικές δημιουργίες που αναδεικνύουν την ευελιξία του φιστικιού σε σαλάτες, γλυκά, μαντολάτα, κέικ, λικέρ και πολλές άλλες συνταγές.
Φιστίκι Αιγίνης ο καρπός της ζωής
Ένας μικρός διατροφικός θησαυρός
Το φιστίκι Αιγίνης δεν ξεχωρίζει μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τα οφέλη του στην υγεία, γι’ αυτό και αποκαλείται «μικρός πράσινος θησαυρός». Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τη συμβολή του στην καρδιαγγειακή υγεία, στην καλύτερη πέψη, ακόμη και στη διαχείριση του βάρους.
Καλλιέργεια, συγκομιδή και αποφλοίωση
Τα θρεπτικά συστατικά του φιστικιού
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6, που ρυθμίζει το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια, αλλά και φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι μία χούφτα φιστίκια έχει περισσότερο κάλιο από μισή μεγάλη μπανάνα.
Αναλυτικά, μία μερίδα (περίπου μία χούφτα) προσφέρει:
Θερμίδες: 159
Υδατάνθρακες: 8 g
Φυτικές ίνες: 3 g
Πρωτεΐνη: 6 g
Λιπαρά: 13 g
Κάλιο: 6% DV
Φώσφορος: 11% DV
Βιταμίνη Β6: 28% DV
Θειαμίνη: 21% DV
Χαλκός: 41% DV
Μαγγάνιο: 15% DV
Φυσικός σύμμαχος της εντερικής υγείας
Με 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, τα φιστίκια Αιγίνης ενισχύουν τα «καλά» βακτήρια στο έντερο. Οι ίνες μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο πεπτικών προβλημάτων, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα
Παρότι έχουν περισσότερους υδατάνθρακες από άλλους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια Αιγίνης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση συμβάλλει σε καλύτερο έλεγχο γλυκόζης και ινσουλίνης, ειδικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, προδιαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο.
Στήριξη της υγείας των αγγείων
Το ενδοθήλιο, η λεπτή επένδυση των αγγείων, χρειάζεται καλή λειτουργία για να προστατεύει την καρδιά. Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν το αμινοξύ L-αργινίνη, που μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο-κλειδί για την πρόληψη ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και την ενίσχυση της αγγειακής υγείας.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.