Απαλή και μυρωδάτη, αυτή η βασιλόπιτα είναι ιδανική για να ξεκινήσει η χρονιά γλυκά. Φτιάχνεται εύκολα, με απλά υλικά, και έχει σίγουρο αποτέλεσμα – ακόμα κι αν δεν έχεις εμπειρία στη ζαχαροπλαστική.
Μια γλυκιά παράδοση που ενώνει την οικογένεια
Η βασιλόπιτα δεν είναι απλώς ένα κέικ. Είναι το άνοιγμα της νέας χρονιάς, μια στιγμή που μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, ανταλλάσσοντας ευχές καθώς κόβεται το πρώτο γλυκό του χρόνου.
Αν αναζητάς μια συνταγή που να μην σε αγχώνει και να βγαίνει πάντα επιτυχημένη, αυτή εδώ θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, ούτε περίπλοκα υλικά. Μόνο λίγη προσοχή και καλή διάθεση.
Γιατί αυτή η βασιλόπιτα δεν αποτυγχάνει ποτέ
- Είναι αφράτη και δεν στεγνώνει.
- Έχει υπέροχο άρωμα από πορτοκάλι και βανίλια.
- Φτιάχνεται με υλικά που ήδη υπάρχουν στην κουζίνα σου.
- Παραμένει μαλακή και την επόμενη μέρα.
Είναι ιδανική τόσο για να την προσφέρεις στο οικογενειακό τραπέζι όσο και για να τη χαρίσεις σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.
Υλικά για φόρμα 26 εκ.
- 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Πρόσθεσε τα αυγά, ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίξε τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και τη βανίλια.
- Κοσκίνισε το αλεύρι με το μπέικιν και πρόσθεσέ τα στο μείγμα, λίγο-λίγο.
- Ανακάτεψε απαλά μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
- Μετακίνησε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και βάλε το φλουρί μέσα.
- Ψήσε για 45 με 50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο.
Μόλις ψηθεί, άφησέ τη να κρυώσει καλά και πασπάλισε από πάνω άχνη ζάχαρη.
Μικρά tips για σίγουρη επιτυχία
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μην ανοίξεις τον φούρνο τα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος.
- Αν δεις ότι ροδίζει γρήγορα, σκέπασε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρισμα με απλές αλλά νόστιμες προσθήκες
Μπορείς να την απολαύσεις σκέτη με άχνη ζάχαρη ή να τη συνοδεύσεις με:
- ζεστό καφέ ή τσάι
- λιωμένη σοκολάτα
- μια κουταλιά κρέμα ή παγωτό βανίλια
Η αφράτη και αρωματική βασιλόπιτα είναι από εκείνα τα γλυκά που δεν σε απογοητεύουν ποτέ. Κι αυτό έχει σημασία – ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο γλυκό της χρονιάς.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.


















