Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, τα καύσιμα και την ενεργειακή πολιτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις για το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ, πετώντας το ερώτημα: «Τελικά, τίναξα την μπάνκα στον αέρα στη ΔΕΘ ή ήμουν τσιφούτης;».
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου στον ΣΚΑΪ, εστιάζοντας στο κόστος της ενέργειας, στις τιμές των καυσίμων, στα κέρδη των διυλιστηρίων αλλά και στην κριτική που δέχθηκε για τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.
Ο ίδιος θέλησε παράλληλα να διευκρινίσει τη θέση του σχετικά με τη σύγκριση της σημερινής οικονομικής κατάστασης με την περίοδο 2015-2019, σημειώνοντας ότι δεν έχει δηλώσει προσωπικά πως τότε οι πολίτες περνούσαν καλύτερα.
«Έχω πει ότι το λένε οι δημοσκοπήσεις όμως», ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε σχολιάζοντας τις διαφορετικές δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τα περιθώρια παρέμβασης στις τιμές των καυσίμων.
«Δεν ξέρω αν όλη η Ευρώπη περίμενε εμένα. Πάντως σίγουρα η κυβέρνηση εμένα περίμενε να συνεννοηθούν μεταξύ τους, τουλάχιστον», ανέφερε, αναφερόμενος στις δηλώσεις του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, και στην ανακοίνωση που ακολούθησε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
«Το πρόβλημα στην ενέργεια ήταν αναμενόμενο»
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων δεν ήταν κάτι απρόβλεπτο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε εγκαίρως παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εδώ και χρόνια. Στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησε τον Φλεβάρη. Είναι δυνατόν να περιμένουμε να φτάσει στον λογαριασμό το πρόβλημα για να βρούμε λύσεις;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στις τιμές του πετρελαίου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο φυσικό αέριο, λέγοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται από αυτό και εκτιμώντας ότι οι τιμές του ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές ή ακόμη και να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αναφερόμενος στη ΔΕΘ, υποστήριξε ότι δεν άκουσε από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Στάθηκε επίσης στο όριο των 1,75 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας ότι πρόκειται για το ίδιο επίπεδο που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Απρίλιο, ενώ, κατά τον ίδιο, είναι σχεδόν 50% υψηλότερο από την τιμή του Οκτωβρίου της προηγούμενης χρονιάς.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης ως προς το ενδεχόμενο να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δυνατότητα ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής από το δημόσιο χρέος.
«Θα εξαντληθούμε στην κοστολόγηση στο τέλος»
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια για κρατική παρέμβαση και έφερε ως παράδειγμα τα κέρδη των δύο μεγάλων διυλιστηρίων της χώρας.
«Τα διυλιστήρια, τα δύο στη χώρα μας, είχαν έκτακτα κέρδη τον προηγούμενο εξάμηνο. Φτάσαν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, 1,998 στο εξάμηνο, δισεκατομμύρια κέρδη, τα δύο διυλιστήρια», είπε.
Το ποσό των 1,998 δισ. ευρώ για τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου έχει επίσης προβληθεί από την ΕΛ.Α.Σ. στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το κατά πόσο υπάρχει περιθώριο έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο μέσος όρος των κερδών τους βρισκόταν στο 1%, υποστηρίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει «ένα μεγάλο ποσό, ένα μεγάλο περιθώριο».
«Τι κάνουν άλλες χώρες; Άλλες χώρες κάνουν έκτακτες φορολογήσεις», σημείωσε.
Η κόντρα για την κοστολόγηση και τους φόρους
Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την έμφαση που, όπως είπε, δίνει στην κοστολόγηση των προγραμμάτων της αντιπολίτευσης.
«Θα εξαντληθούμε στην κοστολόγηση στο τέλος. Διότι το να κοστολογεί η κυβέρνηση τα προγράμματα των άλλων είναι πολύ καλή, αλλά να κοστολογήσει πώς θα είναι τα υπερκέρδη και να δει τι θα κάνει με αυτό το θέμα, δεν μπορεί», ανέφερε.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιες παρεμβάσεις έχουν δημοσιονομική επίπτωση.
«Η κοστολόγηση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Τα άλλα δύο έχουν. Η μείωση του ΦΠΑ έχει. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης έχει δημοσιονομικό κόστος», είπε.
Όπως εξήγησε, το τελικό κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης εξαρτάται από το ύψος στο οποίο θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο κατώτατο περιθώριο.
Τι είπε για «καρτέλ» στην οικονομία
Στη συζήτηση μπήκε και το ζήτημα των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά, με τον πρώην πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
«Ακούω για καρτέλ, αλλά εγώ να σας πω ότι δεν υπάρχει τομέας της οικονομίας σήμερα που να μην υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές. Δεν υπάρχει. Υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει στις τράπεζες. Το μεγαλύτερο καρτέλ», είπε.
Στη συνέχεια έφερε στο επίκεντρο την πίεση που, κατά την άποψή του, υφίστανται τα νοικοκυριά από την αύξηση του κόστους ζωής και των καυσίμων.
«Εγώ λέω ότι δεν βγαίνει. Και όταν δεν βγαίνει, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση με έγνοια για αυτόν ο οποίος σηκώνεται το πρωί να πάει στη δουλειά του, και βλέπει την αντλία στα 2,4», ανέφερε.
Η κριτική για ρεύμα και φυσικό αέριο
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ακόμη το ζήτημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ρωτώντας ποιες κινήσεις έχουν γίνει από την κυβέρνηση.
«Τι έχουμε κάνει για τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος; Τι έχει κάνει η κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.
Κατά την άποψή του, θα μπορούσαν να είχαν κλειστεί συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου σε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές ήταν χαμηλότερες.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι έχει προχωρήσει πρόγραμμα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μπαταριών.
«Με συγχωρείτε, κυβερνάει επτά χρόνια και κυβερνάει επτά χρόνια σε συνθήκες που είναι προφανώς πολύ ευνοϊκότερες από αυτές που κυβέρνησα εγώ όταν είχα μνημόνια», είπε.
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στις δημοσιονομικές δυνατότητες που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση, κάνοντας ειδική μνεία στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Είχε δημοσιονομικές δυνατότητες. Είχε το Ταμείο Ανάκαμψης που ήταν 30 δισ. Τι έκανε;», διερωτήθηκε.
«Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι περνάγαμε καλύτερα το 2015-2019»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη σύγκριση του βιοτικού επιπέδου σήμερα με εκείνο της περιόδου 2015-2019.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πει ο ίδιος πως οι πολίτες περνούσαν καλύτερα εκείνη την περίοδο, αλλά απέδωσε αυτή την εικόνα σε ευρήματα δημοσκοπήσεων.
«Εγώ προσωπικά δεν έχω πει κάτι τέτοιο, ότι περνάγαμε καλύτερα το 2015-2019. Έχω πει ότι το λένε οι δημοσκοπήσεις όμως», ανέφερε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το πορτοφόλι ήταν πιο άνετο», φέρνοντας ως παράδειγμα την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων.
Χαρακτήρισε επίσης προβληματική την απευθείας σύγκριση των δύο περιόδων, υποστηρίζοντας ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια εκτός μνημονίων και διαθέτει διαφορετικά δημοσιονομικά περιθώρια.
«Τίναξα την μπάνκα στον αέρα ή ήμουν τσιφούτης;»
Απαντώντας στην κριτική για το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της κοστολόγησης των προτάσεών του.
«Τελικά, τίναξα την μπάνκα στον αέρα στη ΔΕΘ ή ήμουν τσιφούτης; Για να τελειώνει αυτή η συζήτηση».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόμμα του είχε ανακοινώσει πως το πρόγραμμά του θα κατατεθεί στο Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει επίσημη κοστολόγηση.
«Και να μην κάνουμε εμείς εδώ τους κοστολογητές, ούτε εσείς, ούτε εγώ. Δεν είμαστε εδώ Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», ανέφερε.
Όπως είπε, οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ διαμορφώθηκαν με «πολύ μεγάλη περίσκεψη» ως προς τις δημοσιονομικές τους επιπτώσεις.
«Το κάναμε αυτό διότι θεωρούμε πως το κρίσιμο θέμα στην πολιτική ζωή του τόπου είναι το έλλειμμα της αξιοπιστίας. Πρέπει να λέμε πράγματα τα οποία είναι μετρήσιμα. Είναι πολύ εύκολο να λες ότι θα τα κάνεις όλα. Αλλά πρέπει να λες πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ό,τι λοιπόν εξαγγείλαμε, χωράει στο δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από το μεσοπρόθεσμο που η ίδια κυβέρνηση εξηγεί».
Οι πρόσφατες μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν μετά τη ΔΕΘ κατέγραψαν πάντως περιορισμένη θετική αξιολόγηση των προτάσεων τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και άλλων πολιτικών αρχηγών, με διαφορετικά ευρήματα ανά εταιρεία και ερώτημα.
Τι είπε για 13η σύνταξη, 13ο μισθό και τους ισχυρούς
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη 13η σύνταξη και στον 13ο μισθό, εξηγώντας γιατί οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν περιλήφθηκαν στις εξαγγελίες του.
«Πιστεύετε δεν ήθελα να εξαγγείλω 13η σύνταξη και 13ο μισθό; Για κάποιους ο λογαριασμός βγαίνει και έχουν και υπερκέρδη – κάποιοι κονομάνε με ευθύνη της κυβέρνησης», ανέφερε.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η οικονομική ισχύς είναι συγκεντρωμένη σε περιορισμένο αριθμό οικογενειών και ζήτησε μεγαλύτερη συμβολή από τους οικονομικά ισχυρότερους.
«Εβδομήντα οικογένειες στη χώρα κατέχουν τον πλούτο και είναι ισχυρές. Θα έπρεπε από μόνοι τους να αισθανθούν ότι αν δεν συμβάλλουν περισσότερο, η χώρα θα οδηγηθεί στα βράχια με συνθήκες έντασης και κοινωνικής αναταραχής», πρόσθεσε.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του νόμου για το περιουσιολόγιο, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτού οι οικονομικά ισχυρότεροι θα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.











































































































