Η απίθανη ιστορία ενός Κρητικού που έγινε γνωστός ως ο «άρχοντας του καφέ» στην Κολομβία, ξεκινά με έναν καλοκαιρινό έρωτα και φτάνει μέχρι την κοινωνική προσφορά στους παραγωγούς του καφέ και την εξαγωγή κακάο σε όλο τον κόσμο.
Ένας έρωτας που τον πήγε στην άλλη άκρη του κόσμου
Μπορεί ένας Κρητικός να βρεθεί στην Κολομβία εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα; Ίσως όχι το πιο συνηθισμένο σενάριο, όμως ο Δημήτρης Χριστόπουλος το έζησε. Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, εργαζόταν ως μπαρίστα στη Μύκονο όταν γνώρισε μια νεαρή γυναίκα από την Κολομβία. Η σχέση τους άντεξε στον χρόνο, και σύντομα η Κολομβιανή σύντροφός του επισκέφτηκε την οικογένειά του στην Κρήτη.
Το επόμενο βήμα τους ήταν να εγκατασταθούν στην Μπογκοτά και ύστερα σε μια αγροτική περιοχή της Κολομβίας, όπου ο Δημήτρης και η οικογένειά του αγόρασαν μια φάρμα καφέ. Παράλληλα, συνέχισαν να δραστηριοποιούνται και στον τομέα των ακινήτων.
Από τη φάρμα στον συνεταιρισμό
Η ενασχόληση του Δημήτρη με τη φάρμα δεν ήταν απλώς τυπική. Παρατηρώντας τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας των καλλιεργητών καφέ, αποφάσισε να επενδύσει στην αγορά μηχανημάτων επεξεργασίας και καβουρδίσματος. Έτσι εξαλείφθηκαν οι μεσάζοντες και βελτιώθηκαν οι απολαβές και οι συνθήκες για τους παραγωγούς.
Αυτή η πρωτοβουλία τον κατέστησε επικεφαλής ενός τοπικού συνεταιρισμού και τον καθιέρωσε ως κοινωνικό ευεργέτη στην περιοχή.
Πιο οργανωμένη δράση για ενίσχυση των αγροτών
Αυτό που ξεκίνησε ως προσωπικό ενδιαφέρον, εξελίχθηκε σε πλήρως οργανωμένη επιχείρηση. Πριν από τρία χρόνια, ο Δημήτρης ίδρυσε μια εξαγωγική εταιρεία που συνεργάζεται με φάρμες της περιοχής, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και αυξάνοντας το εισόδημα των αγροτών.
«Δουλεύουμε σαν ομάδα για να μπορέσουμε να εξάγουμε τον καφέ μας απευθείας και να μας μένουν 5 φράγκα παραπάνω που λέει ο λόγος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χριστόπουλος.
Ταυτόχρονα, προσφέρει εκπαίδευση σε ιδιοκτήτες άλλων φαρμών για την παραγωγή Specialty Coffee – ενός καφέ εξαιρετικής ποιότητας.
Η γλυκιά πλευρά της γεωργίας
Πέρα από τον καφέ, ο Δημήτρης έχει στρέψει την προσοχή του και στο κακάο. Διαθέτει 2.000 δέντρα και σχεδιάζει την εξαγωγή του προϊόντος του στην Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η Αυστραλία, απ’ όπου του ζητήθηκε να στείλει δείγματα.
«Η πιο γλυκιά παραγωγή», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, ενισχύει περαιτέρω τη φήμη του ως πολυπράγμονα παραγωγού.
Η ζωή στην Κολομβία
Παρά τα πολλά χρόνια διαμονής του εκεί, ο Δημήτρης δεν έχει συνηθίσει πλήρως το φαγητό της Κολομβίας. Παρόλα αυτά, απολαμβάνει ιδιαίτερα τα φρέσκα τροπικά φρούτα.
«Η Κολομβία έχει μια από τις πιο πλουσιοπάροχες παραγωγές φρούτων σε όλον τον πλανήτη. Μπορούμε να τρώμε ένα διαφορετικό φρούτο κάθε μέρα, για ένα χρόνο».
Η καθημερινότητά του είναι έντονη, καθώς ασχολείται με τις καλλιέργειες και την ποιότητα του καφέ όχι μόνο της δικής του φάρμας, αλλά και άλλων που συνεργάζονται μαζί του.
«Για μένα είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Είναι κάποια προϊόντα που παράγονται μόνο στη γραμμή του ισημερινού. Ήταν κάτι το διαφορετικό και μου αρέσει αυτό που κάνω».
Το γκουαράνα: Ένα φρούτο με πολλή καφεΐνη και βαριά ιστορία
Το γκουαράνα κερδίζει διαρκώς έδαφος λόγω των ενεργειακών του ιδιοτήτων, ενώ για τους ιθαγενείς Sateré-Mawé της περιοχής Maués στον Αμαζόνιο, αποτελεί πολύτιμο πολιτιστικό στοιχείο.
Η παραλία Ponta da Maresia βγαίνει στην επιφάνεια μόνο κατά την περίοδο ξηρασίας, από τον Αύγουστο και μετά, σηματοδοτώντας την έναρξη της εποχής του γκουαράνα. Το φρούτο ωριμάζει και ξεχωρίζει από τη χαρακτηριστική του εμφάνιση: κόκκινη φλούδα, λευκή σάρκα και μαύρος σπόρος που μοιάζει με μάτι.
Η καλλιέργεια του γκουαράνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τοπικό πολιτισμό. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται σε ενεργειακά ποτά, φάρμακα και καλλυντικά, δημιουργώντας μια βιομηχανία εκατομμυρίων.
Το φρούτο περιέχει έως και τέσσερις φορές περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ, με επιπλέον διεγερτικές ουσίες που ενισχύουν την εγρήγορση και τη νοητική λειτουργία.
Η καλλιέργεια του γκουαράνα από τους Sateré-Mawé έχει ιστορία χιλιετιών, όμως η πρώτη γραπτή αναφορά έγινε μόλις το 1669, από τον Ιησουίτη João Felipe Betendorf.
Τι συμβαίνει όταν κόψεις τον καφέ για έναν μήνα
Η Νάταλι αποφάσισε να σταματήσει να πίνει καφέ για έναν ολόκληρο μήνα και κατέγραψε την εμπειρία της:
“Για τις 4 πρώτες ημέρες, δεν ένιωθα ότι είχα ενέργεια. Αντικατέστησα τον καφέ με τσάι και σε καμία περίπτωση η μία γεύση δεν μπορούσε να μοιάζει με την άλλη. Άρχισα να έχω νεύρα και να με πονάει το κεφάλι μου. Μια εβδομάδα μετά, τα συμπτώματα δεν είχαν υποχωρήσει. Άρχισα να έχω μεγαλύτερη όρεξη και να θέλω να τσιμπάω ό,τι βρίσκω μπροστά μου. Την τρίτη εβδομάδα είχα αρχίσει να συνηθίζω το τσάι και η καθημερινότητά μου είχε αρχίσει να αλλάζει.
1. Άρχισα να νιώθω πιο ήρεμη: Ο καφές απελευθερώνει αδρεναλίνη και διεγείρει το νευρικό σύστημα. Ανεβάζει την πίεση του αίματος. Άρχισα να αισθάνομαι πιο ήρεμη, δεν είχα τόσα νεύρα όπως πριν.
2. Άρχισα να κοιμάμαι καλύτερα: Ο καφές μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για έναν ήρεμο ύπνο. Έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που δεν πίνουν καφέ κοιμούνται πιο βαθιά και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Άρχισε να φεύγει το φούσκωμα από την κοιλιά: Σε πολλούς, ο καφές δεν μεταβολίζεται τόσο εύκολα προκαλώντας φούσκωμα. Είδα ότι η κοιλιά μου άρχισε να γίνεται πιο επίπεδη.
4. Άρχισα να χάνω βάρος: Συνήθιζα να πίνω τον καφέ μου με ζάχαρη και έπειτα πάντα πεινούσα. Βγάζοντάς τον από την καθημερινότητά μου, είδα ότι ένα μικρό γεύμα το πρωί ήταν αρκετό για να με κρατάει χορτασμένη μέχρι το μεσημέρι.”
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.