Ο Άγιος Παΐσιος είχε μιλήσει με καθοδηγητικό λόγο για τα άσχημα όνειρα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να τους δίνουμε σημασία, γιατί συχνά αποτελούν παγίδες του πονηρού. Οι συμβουλές του παραμένουν επίκαιρες και παρηγορητικές.
Μη δίνεις σημασία στα άσχημα όνειρα
«Όταν βλέπεις άσχημο όνειρο, ποτέ να μην εξετάζεις τι είδες, πώς το είδες, αν είσαι ένοχη, πόσο φταις. Ο πονηρός, επειδή δεν μπόρεσε να σε πειράξει την ημέρα, έρχεται την νύχτα», είχε πει ο Άγιος Παΐσιος. Εξήγησε ότι, μερικές φορές, ο Θεός επιτρέπει να δεχτούμε πειρασμούς στον ύπνο μας, ώστε να κατανοήσουμε ότι μέσα μας δεν έχει ακόμη πεθάνει ο “παλιός άνθρωπος”. Άλλες φορές, ο εχθρός χρησιμοποιεί τα όνειρα για να μας προκαλέσει στενοχώρια.
Ο ίδιος προέτρεπε να μην δίνουμε καμία σημασία στα κακά όνειρα και να θυμόμαστε να κάνουμε τον σταυρό μας, να σταυρώνουμε το μαξιλάρι και να τοποθετούμε εικόνες επάνω του, λέγοντας την ευχή μέχρι να μας πάρει ο ύπνος.
Η επίδραση στα μικρά παιδιά
Ο Άγιος σημείωνε ότι τέτοια φαινόμενα δεν περιορίζονται στους ενήλικες: «Και στα μικρά παιδιά ακόμη, παρόλο που είναι αγγελούδια, ο εχθρός πηγαίνει και τα φοβερίζει, όταν κοιμούνται και τινάζονται με αγωνία, τρέχουν φοβισμένα και με κλάματα στην αγκαλιά της μητέρας». Από την άλλη, πολλές φορές τα πλησιάζουν Άγγελοι και τότε γελούν στον ύπνο τους ή ξυπνούν με μεγάλη χαρά.
Το αίσθημα πνιγμού στον ύπνο
-Και όταν, Γέροντα, νιώθεις ένα πλάκωμα την ώρα που κοιμάσαι;
-Μερικές φορές αυτό οφείλεται σε μια αγωνιώδη κατάσταση που ζει κανείς μέσα στην ημέρα ή σε διάφορους φόβους, σε διάφορες υποψίες κ.λπ. Φυσικά όλα αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει το ταγκαλάκι, να κάνει κάποιον συνδυασμό, για να ζαλίσει τον άνθρωπο. Πολλές φορές είναι τόσο ελαφρύς ο ύπνος, που νομίζει κανείς ότι είναι ξυπνητός και ότι προσεύχεται, για να φύγει αυτό το πλάκωμα, από το οποίο του κρατιέται ακόμη και η αναπνοή.
Όταν ο διάβολος παίρνει μορφή ανθρώπου ή Αγίου
Ο Άγιος Παΐσιος είχε αναφέρει περιστατικά όπου ο διάβολος παίρνει τη μορφή γνωστού προσώπου ή ακόμη και Αγίου. Μια φορά παρουσιάστηκε σε έναν άρρωστο ως ο Άγιος Αρσένιος και του είπε: «Είμαι ο Άγιος Αρσένιος. Ήρθα να σου πω ότι θα πεθάνεις. Τα’ ακούς; Θα πεθάνεις». Ο Γέροντας υπογράμμισε: «Ποτέ ένας Άγιος δεν μιλάει έτσι σε έναν άρρωστο». Αν ένας Άγιος έπρεπε να πληροφορήσει κάποιον για τον θάνατό του, θα το έκανε με λόγο παρηγορητικό και ειρηνικό:
«Επειδή είδε ο Θεός που ταλαιπωρείσαι, γι’ αυτό θα σε πάρει από αυτόν τον κόσμο. Κοίταξε να ετοιμασθείς».
Δεν θα του έλεγε ποτέ με επιθετικό τρόπο: «Τ’ ακούς; Θα πεθάνεις!».
Φωνές και ταραχή στον ύπνο
-Και όταν, Γέροντα, φωνάζει κανείς στον ύπνο του;
-Καλύτερα, ξυπνάει… Πολλά όνειρα είναι της αγωνίας. Όταν ο άνθρωπος έχει αγωνία ή είναι κουρασμένος, παλεύουν αυτά μέσα του και τα βλέπει σε όνειρο. Εγώ πολλές φορές, όταν την ημέρα αντιμετωπίζω διάφορα προβλήματα των ανθρώπων, αδικίες που συμβαίνουν κ.λπ., ύστερα στον ύπνο μου μαλώνω με τον άλλον: «βρε αθεόφοβε, φωνάζω, αναίσθητος είσαι!» και με τις φωνές που βάζω ξυπνάω.
Τα όνειρα δεν προβλέπουν το μέλλον
-Γέροντα, από τα όνειρα μπορεί κανείς να προβλέψει κάτι που θα του συμβεί;
-Όχι, μη δίνετε σημασία στα όνειρα. Είτε ευχάριστα είναι τα όνειρα είτε δυσάρεστα, δεν πρέπει να τα πιστεύει κανείς, γιατί υπάρχει κίνδυνος πλάνης. Τα ενενήντα πέντε τοις εκατό από τα όνειρα είναι απατηλά. Γι’ αυτό οι Άγιοι Πατέρες λένε να μην τα δίνουμε σημασία.
Πολύ λίγα όνειρα είναι από τον Θεό, αλλά και αυτά, για να τα ερμηνεύσει κανείς, πρέπει να έχει καθαρότητα και άλλες προϋποθέσεις, όπως ο Ιωσήφ και ο Δανιήλ, που είχαν χαρίσματα από τον Θεό.
«Θα σου πω, είπε ο Δανιήλ στον Ναβουχοδονόσορα, και τι όνειρο είδες και τι σημαίνει». Αλλά σε τι κατάσταση είχε φθάσει! Ήταν μέσα στα λιοντάρια, παρόλο που ήταν νηστικά, δεν τον πείραζαν. Του πήγε ο Αββακούμ φαγητό, κι εκείνος είπε «Με θυμήθηκε ο Θεός;». Αν δεν θυμόταν ο Θεός τον Προφήτη Δανιήλ, ποιόν θα θυμόταν;
Όσοι δεν βλέπουν όνειρα είναι πιο ήσυχοι
-Γέροντα, μερικοί άνθρωποι δεν βλέπουν όνειρα.
-Καλύτερα που δεν βλέπουν! Δεν ξοδεύουν ούτε εισιτήρια, ούτε βενζίνη! Στα όνειρα σε ένα λεπτό βλέπεις κάτι που στην πραγματικότητα θα διαρκούσε ώρες, μέρες, γιατί καταργείται ο χρόνος. Να, από αυτό μπορεί να καταλάβει κανείς το ψαλμικό: «Χίλια έτη εν οφθαλμοίς σου, Κύριε, ως η ημέρα η εχθές, ήτις διήλθε».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.