Στο βιβλίο ‘Il ladro di merendine’ ένα δημοφιλές μυθιστόρημα της Σικελίας, ο αρχηγός της αστυνομίας δέχεται ένα τηλεφώνημα στο σπίτι του και απαντάει: «Εδώ Montalbano, αυτή τη στιγμή τρώω πάστα με μπρόκολο, ποιός είναι και με ενοχλεί;» Η γαστρονομία, αλλά και το συγκεκριμένο πιάτο συμμετέχουν σε πολλές στιγμές της ζωής του νησιού.
Υλικά
- 500g ιταλικά μακαρόνι
- 1kg μπρόκολο
- 40g σταφίδες
- 40g κουκουνάρι
- 2 φιλέτα αντζούγιας αλμυρής
- 1 πρέζα ζαφορά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόψτε το μπρόκολο σε μικρά μπουκέτα μεγέθους βερίκοκου.
Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και μπόλικο αλάτι και βράστε το μπρόκολο για 8 λεπτά περίπου.
Θέλουμε να κρατάει στο δόντι.
Κρατείστε και το νερό τους.
Σε ένα μεγάλο ρηχό σκεύος, σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο.
Όταν το κρεμμύδι πάρει λίγο χρώμα, προσθέστε τις αντζούγιες και συνεχίστε για 1 λεπτό.
Μετά προσθέστε τον πελτέ της ντομάτας και 1 ποτήρι από το νερό που βράσατε το μπρόκολο.
Ανακατώστε και αφήστε το να πάρει μια βράση.
Τώρα προσθέστε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και συνεχίστε για λίγα ακόμη λεπτά.
Προσθέστε τη ζαφορά προς το τέλος για να μην εξατμιστούν τα ευαίσθητα αρώματά της.
Βράστε την πάστα στο ίδιο νερό που βράσατε το μπρόκολο.
Προσέξτε να τη βγάλετε 2 λεπτά πριν τον κανονικό της χρόνο διότι αργότερα θα την αφήσετε να ρουφήξει την καυτή σάλτσα κι έτσι θα συνεχίσει να ψήνεται.
Τώρα βάλτε το μπρόκολο στη σάλτσα και περάστε την πάστα με την ειδική πιρούνα στο τηγάνι με τη σάλτσα, σκεπάστε το και αφήστε τα για 10 λεπτά.
Σερβίρετε με ένα χοντροτριμμένο ελαφρύ και μαλακό πεκορίνο ή σκέτα.
Η αυθεντική αυτή συνταγή ονομάζεται “pasta chi vruoccoli riminati’ και προέρχεται από το βιβλίο της Anna Pomar, ‘La cucina tradizionale sicilians’.
Πηγή: spoons.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.