Πολλοί συνηθίζουν να βάζουν ελαιόλαδο στα μακαρόνια όταν βράζουν, όμως αυτή η πρακτική όχι μόνο δεν βοηθά αλλά μπορεί να χαλάσει το φαγητό.
Γιατί δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στο νερό
Το ελαιόλαδο που προστίθεται στο βραστό νερό δεν απορροφάται από τα ζυμαρικά. Αντίθετα, επιπλέει στην επιφάνεια και, όταν στραγγίζουμε τα μακαρόνια, κολλάει γύρω τους. Αυτό τα κάνει λιπαρά και εμποδίζει τη σάλτσα να «δέσει» σωστά πάνω τους.
Ο πιο απλός τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να χρησιμοποιούμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό. Ο γενικός κανόνας είναι τρία λίτρα νερού για κάθε 250 γραμμάρια ζυμαρικών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ανακατεύουμε που και που όσο βράζουν.
Το λάθος με το σούρωμα
Ένα ακόμη συχνό λάθος είναι το σούρωμα των ζυμαρικών χωρίς να κρατήσουμε λίγο από το νερό τους. Το λεγόμενο «νερό των ζυμαρικών», ή όπως το χαρακτηρίζει το Bon Appetit “υγρός χρυσός”, μπορεί να κάνει τη σάλτσα πιο δεμένη και νόστιμη.
Γιατί οι Ιταλοί δεν σπάνε τα μακαρόνια
Για τους Ιταλούς τα μακαρόνια δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά παράδοση, κουλτούρα και τρόπος ζωής. Το μαγείρεμα των ζυμαρικών για εκείνους μοιάζει με τελετουργία, και γι’ αυτό θεωρούνται αυθεντίες στον τομέα.
Αντίθετα, πολλοί από εμάς έχουμε κληρονομήσει συνήθειες από το σπίτι που συχνά οδηγούν σε λιγότερο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ένα από τα πιο βασικά μυστικά που έχουν αποκαλύψει οι Ιταλοί είναι ότι ποτέ δεν σπάνε τα μακαρόνια πριν τα βράσουν.
Το πρακτικό τους μυστικό
Ο λόγος είναι καθαρά πρακτικός: τα ζυμαρικά πρέπει να τυλίγονται ολόκληρα στο πιρούνι, τόσο για να αποφεύγονται ατυχήματα και λεκέδες, όσο και επειδή έτσι επιβάλλει η γαστρονομική τους παράδοση.
Tip: Για καλύτερο αποτέλεσμα, η σάλτσα καλό είναι να είναι πάντα πηχτή ώστε να αγκαλιάζει τα ζυμαρικά.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.