Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται τη συνταγή για το τραγανό κουρκούτι που έχει γίνει συνώνυμο του τέλειου μπακαλιάρου.
Λίγο πριν την 25η Μαρτίου, η αγαπημένη μαγείρισσα αποκαλύπτει πώς μπορούμε να πετύχουμε κι εμείς αυτό το χρυσαφένιο, ανάλαφρο αποτέλεσμα που θυμίζει επαγγελματική κουζίνα.
Το μυστικό για το ιδανικό κουρκούτι
Η επιτυχία του μπακαλιάρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κουρκούτι. Πρέπει να είναι ελαφρύ αλλά και τραγανό, χωρίς να μουσκεύει το ψάρι ή να γίνεται βαρύ στο τηγάνι. Η Αργυρώ έχει βρει τη χρυσή τομή και την αποκαλύπτει βήμα-βήμα.
Τι θα χρειαστείτε
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¾ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 330 ml σόδα (αναψυκτικό)
- 30 ml ούζο
- 2 μεγάλα παγάκια
Πώς να το φτιάξετε
Ξεκινήστε κοσκινίζοντας το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ για να έχετε αφράτο αποτέλεσμα. Προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίξτε τη σόδα και το ούζο. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στο τέλος, ρίξτε μέσα τα παγάκια ώστε να πέσει αμέσως η θερμοκρασία και να αποκτήσει το κουρκούτι μια λεία, βελούδινη υφή.
Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 20 με 30 λεπτά ή αν βιάζεστε, βάλτε το για 5 λεπτά στην κατάψυξη. Το κρύο κουρκούτι δημιουργεί τραγανή κρούστα που δεν μουλιάζει.
Μικρά tips που κάνουν τη διαφορά
Η Αργυρώ δεν σταματά μόνο στη συνταγή, αλλά μοιράζεται και μερικά πολύτιμα μυστικά για το τηγάνισμα, ώστε να βγει ο μπακαλιάρος τέλειος.
- Αλευρώστε ελαφρώς τα κομμάτια του ψαριού πριν τα βουτήξετε στο κουρκούτι.
- Για λεπτό αποτέλεσμα, αφήστε λίγο από το μείγμα να στάξει πίσω στο μπολ πριν το τηγανίσετε.
- Αν θέλετε πιο παχύ κουρκούτι, ρίξτε τα κομμάτια κατευθείαν στο καυτό λάδι.
- Τηγανίστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φροντίστε να μην γεμίζετε το τηγάνι.
- Μην αναποδογυρίζετε τον μπακαλιάρο συνεχώς. Αφήστε τον να κάνει τη δουλειά του!
- Πριν τον βάλετε στο τηγάνι, στεγνώστε καλά το ψάρι, και μετά ακουμπήστε το σε απορροφητικό χαρτί.
- Αποφύγετε να ρίξετε λεμόνι μόλις βγει από το τηγάνι, γιατί μαλακώνει την κρούστα.
Οικογενειακή επιτυχία με εγγύηση
Η συνταγή αυτή είναι ιδανική όχι μόνο για την 25η Μαρτίου, αλλά και για κάθε φορά που θέλετε να ετοιμάσετε μπακαλιάρο και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Με τις συμβουλές της Αργυρώς, το πιάτο αποκτά επαγγελματικό αποτέλεσμα, χωρίς κόπο.
Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι
Το τσουρέκι, ένα διάσημο γλυκό ψωμί στην Ελλάδα, αποτελεί μια παραδοσιακή λιχουδιά που παρασκευάζεται όλο το χρόνο, ενώ κυρίως τιμά τα τραπέζια κατά την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια εύκολη συνταγή για εκείνους που δεν έχουν πολλή εμπειρία στην κουζίνα. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να ετοιμάσετε τσουρέκι χωρίς ζύμωμα και μίξερ, γρήγορα και εύκολα.
Για εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα
- 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
- 1 κύβο φρέσκια μαγιά των 25 γρ. (ή 1 φάκελο μαγιά 8 γρ.)
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. φρέσκο γάλα
- 50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι σε σκόνη
- 1 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη
- 1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα)
- 3 δάκρυα μαστίχα
- 1 βανίλια
Για το τελείωμα
- 1 κρόκο με 1 κ.σ νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
- 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα
Εκτέλεση
Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα.
Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά.
Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι.
Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία.
Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC. Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα.
Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά.
Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα.
Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι.
Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη.
Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
Βουτάμε μία σπάτουλα ή μια χούφτα ζύμης σε βούτυρο και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ.
Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, φέρνοντάς τα προς το κέντρο. Έτσι ξεφουσκώνουμε τη ζύμη.Την διπλώνουμε 2-3 φορές.
Όποτε κολλάει στη σπάτουλα η ζύμη τη βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο.
Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες, δηλαδή κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.
Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.
Αν βάλεις τη ζύμη στο ψυγείο σου θα πρέπει την επόμενη μέρα να την αφήσεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Η ζύμη συνεχίζει και φουσκώνει και μέσα στο ψυγείο.
Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ολόκληρη νύχτα.
Έτσι, η ζύμη έχει όλο το χρόνο να φουσκώσει και να γίνει φανταστική.
Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, βουτάμε το δάχτυλό μας σε βούτυρο και το βυθίζουμε στη ζύμη.
Εάν το βαθούλωμα παραμένει στη ζύμη, τότε η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια, τη βγάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.
Η ζύμη ζυγίζει 1.250 γρ.
Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη.
Πλάθουμε τρία φυτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι.
Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι.Βάζουμε τα πλασμένα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους.
Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα.
Δυο φόρμες με διάμετρο 28×10 εκατοστά είναι ιδανικές.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.