Το χρώμα του αβγού δεν είναι πάντα τυχαίο· έχει να κάνει κυρίως με τη ράτσα της κότας. Αν ποτέ αναρωτήθηκες γιατί κάποια αβγά είναι άσπρα και άλλα καφέ, εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις.
Το χρώμα του αβγού εξαρτάται από τη ράτσα της κότας
Συνήθως, οι άσπρες κότες γεννούν αβγά με λευκό τσόφλι, ενώ οι κοκκινωπές (ή καστανές) γεννούν αβγά με καφέ τσόφλι. Είναι ένας γενικός κανόνας που ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα
Ορισμένες ράτσες κοτών ξεφεύγουν από αυτό το μοτίβο. Μια από τις πιο ιδιαίτερες είναι η Araucana, η οποία παρότι έχει κοκκινωπά φτερά, γεννά συχνά μπλε αβγά. Κάποιες φορές, τα αβγά της μπορεί να είναι ακόμη και πράσινα, ροζ ή και λιλά. Αυτό έχει καταγραφεί και από την οργάνωση Aviculture Europe.

Γιατί τα καφέ αβγά είναι συνήθως πιο ακριβά;
Η διαφορά στην τιμή δεν έχει καμία σχέση με τη διατροφική τους αξία. Στην πραγματικότητα, τα καφέ αβγά κοστίζουν περισσότερο λόγω του κόστους εκτροφής της κότας που τα παράγει.
Οι κότες με καστανά φτερά είναι συνήθως μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις άσπρες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη τροφή και μεγαλύτερο χώρο για να μεγαλώσουν σωστά και να παραμείνουν υγιείς. Το αυξημένο αυτό κόστος μεταφέρεται φυσικά και στην τιμή του τελικού προϊόντος που φτάνει στο ράφι.
Υπάρχει διαφορά στη γεύση;
Πολλοί ισχυρίζονται πως τα καφέ αβγά έχουν πιο «πλούσια» γεύση σε σχέση με τα άσπρα. Υπάρχει όμως βάση σε αυτό;
Ναι, υπάρχει. Η γεύση του αβγού επηρεάζεται κυρίως από τη διατροφή της κότας. Συνήθως οι εκτροφείς δίνουν διαφορετικές τροφές στις κότες ανάλογα με τη ράτσα ή το χρώμα τους – κάτι που επηρεάζει άμεσα και τη γεύση του αβγού.
Αν οι άσπρες και οι καφέ κότες τρέφονται με την ίδια τροφή, τότε η γεύση των αβγών δεν διαφέρει καθόλου.
Συμβουλές για καλύτερη χρήση των αβγών στην κουζίνα
- Πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης και να φυλάσσετε τα αβγά στο ψυγείο, για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.
- Αν θέλετε να τα βράσετε, προσθέστε λίγο αλάτι στο νερό: έτσι θα σπάσουν λιγότερο και θα καθαρίζονται πιο εύκολα.
- Για πιο αφράτα αυγά σκραμπλ, ανακατέψτε καλά τα ασπράδια με τους κρόκους πριν το μαγείρεμα.
- Μην πετάτε τα τσόφλια: μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε θρυμματισμένα ως φυσικό λίπασμα ή απωθητικό για έντομα στον κήπο.
- Μαγειρέψτε τα αυγά σε μέτρια θερμοκρασία για να μη σκληρύνουν και να διατηρήσουν την υφή και τη γεύση τους.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.





































































































