Αρχαίο και πολύτιμο, το κεφίρ επιστρέφει δυναμικά στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, κερδίζοντας δημοτικότητα χάρη στις εντυπωσιακές ιδιότητές του για την υγεία.

Πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία και προβιοτικά, αυτό το παραδοσιακό ρόφημα συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και την καλύτερη πέψη. Μάλιστα, πολλοί το προτιμούν έναντι του γιαουρτιού, θεωρώντας το πιο ωφέλιμο.
Τι είναι το κεφίρ και από πού προέρχεται
Το κεφίρ είναι ένα φυσικά ζυμωμένο γαλακτοκομικό ρόφημα, που προκύπτει από τη δράση μικροοργανισμών γνωστών ως κόκκοι κεφίρ. Οι κόκκοι αυτοί, που αποτελούνται από ωφέλιμα βακτήρια και ζύμες, μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, προσδίδοντας στο κεφίρ τη χαρακτηριστική ξινή γεύση του.
Η ιστορία του ξεκινά ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. στον Καύκασο. Σήμερα, έχει κατακτήσει τον κόσμο, λόγω των ισχυρών θετικών του επιδράσεων στην υγεία.

Τρία βασικά οφέλη του κεφίρ σύμφωνα με μελέτες
- Ενισχύει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση
- Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
- Βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων αλλεργιών και άσθματος
Ενισχύει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση είναι μια συχνή πάθηση, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής πυκνότητας και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το πλήρες κεφίρ προσφέρει υψηλές ποσότητες ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης K2 — ένα θρεπτικό στοιχείο που βοηθά στον σωστό μεταβολισμό του ασβεστίου και στη μεταφορά του στα οστά. Έρευνες δείχνουν πως η λήψη βιταμίνης K2 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 81%.
Σε μελέτες σε ζώα, το κεφίρ φάνηκε να ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου στα κύτταρα των οστών, βελτιώνοντας την πυκνότητά τους και συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη των καταγμάτων.
Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου
Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές παθήσεις παγκοσμίως, προερχόμενος από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων στο σώμα.
Τα προβιοτικά που περιέχονται σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά, όπως το κεφίρ, φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό και να περιορίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτες, το κεφίρ μπορεί να καταπολεμά τον καρκίνο ενεργοποιώντας συγκεκριμένους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού.
Ο προστατευτικός αυτός ρόλος έχει επιβεβαιωθεί και σε εργαστηριακές μελέτες. Μια παλιότερη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τα καρκινικά κύτταρα του μαστού κατά 56%, ενώ το γιαούρτι κατά μόλις 14%.
Ωστόσο, για να υπάρξει οριστικό συμπέρασμα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους.
Το κεφίρ και η ανοσολογική απάντηση
Τα ευεργετικά βακτήρια του κεφίρ συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Η αντιφλεγμονώδης του δράση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αναστολή της ανάπτυξης όγκων, μέσω ενίσχυσης της κυτταρικής ανοσίας.
Ανακουφίζει από αλλεργίες και άσθμα
Οι αλλεργίες είναι φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε ερεθιστικά στοιχεία, όπως τρόφιμα, γύρη ή άλλες ουσίες. Σε ευαίσθητους οργανισμούς, αυτή η υπερβολική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα.
Μέσα από μελέτες σε ζώα, παρατηρήθηκε ότι το κεφίρ μπορεί να περιορίσει τις φλεγμονές που συνδέονται με αλλεργικές αντιδράσεις και κρίσεις άσθματος. Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, χρειάζονται επιπλέον μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτή η δράση.
Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κεφίρ και μηλόξυδο
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.




























![Alldaynews.gr Δείτε πώς θα κατοχυρώσετε σύνταξη στα 60 [ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2016/10/syntaxi-360x180.jpg)













































































